Semnificatiile zilei de 26 martie

Astazi este Ziua Mondiala a Epilepsiei, initiata in 2008 de o fetita de 9 ani din Canada, Cassidy Megan si Asociatia de Epilepsie din Nova Scotia in semn de solidaritate cu persoanele afectate de epilepsie din intreaga lume. Este cunoscuta si sub numele de Purple Day, inspirata de la culoarea lavandei, planta asociata cu solitudinea si izolarea. In România este serbata pentru prima data in 2012. In aceasta zi oamenii sunt incurajati sa poarte culoarea mov pentru a atrage atentia asupra epilepsiei. Scopul acestei zile este de a creste gradul de informare in privinta bolii. Este necesar ca informatiile despre boala si despre cum se poate acorda primul ajutor in cazul unei crize convulsive/epileptice sa ajunga la membrii familiei, angajati si angajatori. La nivel mondial, 1 din 100 de oameni sufera din cauza acestei afecțiuni. Aproximativ 90% dintre persoanele care sufera de epilepsie traiesc in tari aflate in curs de dezvoltare, unde incidenta afectiunii este de aproape doua ori mai mare in comparatie cu tarile dezvoltate. Aceasta tulburare raspunde la tratament medicamentos doar in 70% din cazuri, astfel ca 3 pacienti din 10 nu isi pot controla afectiunea.

In 1881 Domnitorul Carol I al Principatelor Române este proclamat primul Rege al României.

In 1942, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, la Auschwitz, in Polonia, sunt aduse primele prizoniere femei.

In 1953 apare primul vaccin contra poliomielitei, creat de dr. Jonas Salk, din Statele Unite.

In 2003 China recunoaste disimularea epidemiei de pneumonie atipica.

In 2007 are loc prima editie a Premiilor Gopo, premii cinematografice românesti oferite de “Asociatia pentru Promovarea Filmului Românesc” al carui nume este un omagiu adus cineastului român Ion Popescu Gopo la 50 de ani de la câstigarea Palme d’Or-ului pentru “Cel mai bun scurt metraj de animatie”.

In 1911 se naste Tennessee Williams, dramaturg american; in 1932, Ion Nicodim – artist plastic român; in 1944, Diana Ross – cantareata americana; in 1948, Steven Tyler – muzician american, solistul trupei Aerosmith; in 1949, Principesa Margareta a României – fiica regelui Mihai I al României, iar in 1981, Jay Sean – cantaret britanic.

In 1827 moare Ludwig van Beethoven, compozitor german; in 1902, Cecil Rhodes – fondatorul companiei de minerit si de extractie a diamantelor De Beers; in 1913, Panait Cerna – poet român, iar in 2015, Tomas Tranströmer – poet, traducator si psiholog suedez, laureat Nobel pentru Literatura in 2011.

Adauga un comentariu

*