CE ÎNSEAMNĂ VOLUNTARIATUL?

EEA Grants

fondong_logo

 

 

„Voluntariatul este activitatea de interes public desfășurată din proprie inițiativă de orice persoană fizică, în folosul altora, fără a primi o contraprestație materială, în domenii cum sunt: asistență și serviciile sociale, protecția drepturilor omului, medico-sanitar, cultural, artistic, educativ, de învățământ, științific, umanitar, religios, filantropic, sportiv, de protecție a mediului, social și comunitar și altele asemenea.” (Definiție Legea Voluntariatului 2006)

Voluntariatul devine din ce în ce mai cunoscut în rândul tinerilor, determinându-i pe aceștia să fie mai activi, mai implicați și mai responsabili.

Tinerii încep să practice aceasta activitate pentru un CV mai bogat, însă pe parcurs descoperă ca voluntariatul te scoate din rutina zilnica și îți oferă o deschidere mai largă asupra lumii, contribuind la interacțiunea cu alți oameni și la cunoașterea mai bună a lumii în care trăim.

Din propria experiență de voluntar am învățat multe lucruri, începând de la lucruri practice, până la lucruri sufletești. Am învățat ce înseamnă prietenia, spiritul de echipă, ce înseamnă să-ți ajuți aproapele, să fii alături de oameni nevoiași, am învățat ce înseamnă responsabilitatea, am învățat ce înseamnă să te distrezi între prieteni … să simți gustul libertății, să te bucuri de viață, să plângi, să râzi, să simți mereu o mână care te prinde înainte să cazi. Asta am simțit eu şi un voi uita niciodată.

Am început să fi voluntar la vârsta de paisprezece ani. Aceasta este vârsta la care orice adolescent își dorește o schimbare, să afle şi să experimenteze lucruri noi, iar eu am considerat ca voluntariatul poate aduce o schimbare în bine pentru viața mea. Întâmplător am auzit despre o organizație care desfășura un eveniment unde aveau nevoie de voluntari. După ce am obținut informații cu privire la ce trebuie să fac am început activitatea de voluntariat. A fost mult mai frumos decât mă așteptam. Toți cei cu care am lucrat au fost minunați şi am legat prietenii pe care le am şi acum. În timp, prin intermediul activităților de voluntariat, am ajuns să cunosc persoane din diferite colțuri ale tării și ale lumii cu care colaborez in diferite domenii de activitate si care îmi oferă sprijin atunci când este necesar.

Câteva motive ca să devii voluntar:

  • Ca să legi prietenii cu alți voluntari;
  • Pentru a fi un exemplu pentru cei din jur;
  • Pentru a-ți face contacte utile;
  • Pentru a te simți util;
  • Pentru a face tranziția spre o nouă viață;
  • Pentru a testa o nouă carieră;
  • Pentru a-i ajuta pe cei mai puțin norocoși;
  • Pentru a realiza ceva;
  • Pentru a ameliora comunitatea în care trăiești;
  • Pentru a lucra cu un anumit grup de persoane;
  • Pentru că împreună putem reuși să schimbam destine.

Actualmente activez ca si voluntar în cadrul asociației „Cercetașii României”. Pentru mine cercetășia înseamnă educație pentru viață: dezvoltă cunoașterea de sine, necesitatea de a căuta noul, de a participa, de a explora, de a descoperi, de a ajuta, dar și de a te distra. Prin cunoaștere, recreere şi aventură, cercetășia contribuie la dezvoltare fizică, psihică, intelectuală, socială si spirituală a tinerilor. Cercetășia este un model de educație care se bazează pe trei principii:

  • principiul spiritual: implicarea în căutarea valorilor spirituale, a vieții dincolo de lumea materială;
  • principiul social: participarea la dezvoltarea societății respectând demnitatea celorlalți;
  • principiul personal: dezvoltarea responsabilității personale si stimularea dorinței de exprimare a acesteia.

Pentru mine, voluntariatul reprezintă o parte importantă a vieții de adolescent, având un rol important în dezvoltarea fizică şi psihică. Prin voluntariat, poți lua parte la activități ce-ți pot schimba gândirea, te pot ajuta să îți corectezi defectele, te ajută să îți pui în valoare calitățile pe care le ai, te ajută să prinzi încredere în forțele tale şi să devii mai responsabil, mai ales când știi că alți oameni depind de tine.

Bîrsan Beatrice-Mihaela, eleva la Colegiul Național ,,Calistrat Hogaș”, Piatra-Neamț, clasa a X-a.

Susține Sectorul ONG- singura societate cu răspundere nelimitată!

Materialul prezentat a fost elaborat în cadrul proiectului ”Cioc. Cioc. Cine este? ONG”. Mai multe detalii cu privire la proiect, puteți găsi pe http://lumeaong.fundatiacorona.ro și pe https://www.facebook.com/Lumea-ONG.

Proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania.

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009 – 2014.

Mai multe detalii pe www.eeagrants.org.

 

 

Adauga un comentariu

*