Beneficiile scortisoarei pentru organism

Scorțișoara este un arbore foarte frumos, mereu verde, ce crește până la 15 metri înălțime și care se cultivă pentru scoarța sa aromatică. Scoarța de scorțișoară conține amidon, taninuri, mucilagii, cinamomimă, zaharuri și ulei esențial.

Scorțișoara era folosită, în principal, pentru acțiunea de stimulare și accelerare a circulației respiratorii, pentru acțiunea de mărire a secrețiilor digestive, pentru accelerarea contracțiilor uterine. Uleiul se folosea mai ales pentru acțiunea antiseptică. Uleiul esențial se folosește astăzi în aromaterapie pentru proprietățile sale: antidiareică, antimicrobiană, cardiacă, carminativă, hemostatică, de stimulare a circulației, antispastică și antihelmintică.

Pentru proprietățile ei extraordinare, scorțișoara previne cancerul și alungă migrenele. Previne dezvoltarea celulelor canceroase și poate alunga durerile de cap.

Excelentă pentru scăderea glicemiei
În ultima vreme scorțișoara a fost studiată intens pentru efectele sale hipoglicemice. Diabeticii suferă de două ori mai mult de ateroscleroză decât restul populației, iar beneficiile scorțișoarei la persoanele cu diabet privesc în mod special aparatul cardiovascular. Ateroscleroza favorizează apariția accidentului vascular cerebral și a infarctului miocardic.

Un studiu recent a arătat că scorțișoara scade cu mult nivelul glicemiei, dacă este administrată corect. În doze de 1 până la 6 grame de scorțișoară pe zi, luată în doze fracționate, poate să scadă glicemia cu 18 până la 29% din valoarea inițială. De asemenea scade numărul trigliceridelor între 25-30% și colesterolul rău cu 7 până la 27%.
Pentru scăderea glicemiei, persoanele cu diabet pot consuma zilnic între un sfert și o jumătate de linguriță de scorțișoară înainte de fiecare masă, cu un pahar de apă sau de lapte.

Respirație proaspătă cu scorțișoară
Un alt beneficiu extraordinar al scorțișoarei este că poate curăța foarte bine cavitatea bucală. De fapt, studiile au arătat că aceasta are proprietatea de a distruge bacteriile din gură. Astfel, scorțișoara nu doar miroase frumos, poate ajuta la înlăturarea respirației urât mirositoare. În plus, se știe că scorțișoara este unul din condimentele care se folosesc la prepararea untdelemnului sfânt, foarte frumos mirositor.

Mirosul foarte plăcut și profund al scorțișoarei ajută la îmbunătățirea memoriei, susțin unii specialiști. De altfel, este un foarte bun stimulent pentru creier, ajută la îmbunătățirea puterii de concentrare.

Ajută în curele de slăbire
Acest condiment minune din bucătăria tuturor te poate ajuta să slăbești. Fiind foarte plăcută la gust, scorțișoara poate ține în loc de zahăr. Jumătate de linguriță de scorțișoară adăugată în mâncare poate contribui la pierderea în greutate. Așadar, obișnuiți-vă să folosiți scorțișoară la orez cu lapte, cafea, plăcinte, prăjituri și tarte.
La ce se folosește scorțișoara – precauții

Un ultim beneficiu este întărirea sistemului imunitar și revitalizarea întregului organism în perioadele de epuizare psihică și fizică. Se folosește în băuturi sănătoase, precum sucuri din fructe și legume.
Oricum, trebuie să iei măsuri de precauție când consumi scorțișoară. Uleiul esențial obținut din frunze și rămurele poate fi iritant pentru membranele mucoaselor, datorită conținutului în cinnamaldehidă și eugenol. Uleiul esențial obținut din scoarță este în sine iritant pentru dermă, de aceea se va utiliza în produse precis dozate, atât în uz intern, cât și extern.

Sursa: www.clicksanatate.ro

Adauga un comentariu

*