Semnificatiile zilei de 26 ianuarie

Vama1Astazi este Ziua Internationala a Vamii, zi dedicata primei sesiuni a Consiliului de Cooperare Vamala, care a avut loc la 26 ianuarie 1953 la Bruxelles, Belgia.

In anul 1994, Consiliul de Cooperare Vamala este transformat in Organizatia Mondiala a Vamilor – O.M.V. – care, in present, reuneste autoritatile vamale din 179 tari ale lumii. Ziua Mondiala a Vamilor constituie un prilej nu doar pentru manifestarea solidaritatii internationale a administratiilor vamale din intreaga lume, ci si pentru atragerea atentiei asupra importantei rolului Vamii in facilitarea si securitatea comertului mondial. Organizatia Mondiala a Vamilor este singura organizatie interguvernamentala axata exclusiv pe probleme vamale. România a aderat la Organizatia Mondiala a Vamilor in anul 1969, devenind – datorita pozitiei strategice – un important membru al Organizatiei.

In 1905 este descoperit in Africa de Sud cel mai mare diamant din lume, Cullinan, care in stare bruta cantarea 3.025 carate.

In 1952 in România se voteaza Hotararea Consiliului de Ministri prin care se declansa o reforma monetara, la un raport de 1 leu nou = 20 lei vechi.

In 1976 România devine membra a Grupului celor 77.

In 1994 este semnat, la Bruxelles, de catre ministrul român de Externe, Teodor Melescanu, Documentul -cadru privind participarea României la Parteneriatul pentru pace propus de NATO, document ce permite semnatarilor participarea in comun la operatiuni de mentinere a pacii si de rezolvare a situatiilor de criza.

In 1995 BBC lanseaza canalul sau european de informatii prin satelit BBC WORLD, care va transmite non-stop stiri in limba engleza; un canal de divertisment – BBC PRIME – va inlocui canalul BBC WORLD SERVICE TELEVISION.

In 1918 se naste Nicolae Ceausescu – politician comunist român, seful de stat al Republicii Socialiste România pentru 22 de ani, in perioada 1967-1989; in 1925, Paul Newman – actor si regizor american de film; in 1942, Ion Cristinoiu – compozitor, orchestrator, dirijor si instrumentist român, iar in 1978, Corina Morariu – jucatoare americana de tenis, de origine româna.

In 1855 moare Gérard de Nerval, scriitor francez; in 1944, Maica Smara (pseudonimul Smarandei Gheorghiu) – scriitoare, publicista, militanta activa in miscarea feminista a epocii, iar in 2014, Cicerone Ionitoiu – activist civic si memorialist român.

Adauga un comentariu

*