Semnificatiile zilei de 24 ianuarie


La 24 ianuarie 1859, Adunarea Electiva a Tarii Românesti se pronunta pentru alegerea ca domn a lui Alexandru Ioan Cuza – domnul ales al Moldovei, realizandu-se astfel de facto Unirea Principatelor Române. Cunoscuta si ca Mica Unire – Marea Unire fiind cea de la 1918 – ea reprezinta unirea celor doua state – Moldova si Tara Româneasca. In Moldova liderul unionist Alexandru Ioan Cuza, reprezentantul “Partidei Nationale” este ales in unanimitate la 5 ianuarie 1859. Intrucat in textul Conventiei nu se stipula ca domnii alesi in cele doua Principate sa fie persoane separate, conducatorii luptei nationale au decis ca tot el sa fie desemnat si in Tara Româneasca. O multime de peste 30 000 oameni s-a aflat in preajma Adunarii. Unul dintre tribuni, I.G. Valentineanu, nota ca poporul era gata “sa navaleasca in Camera si sa o sileasca a proclama ales pe alesul Moldovei”. Actul istoric de la 24 ianuarie 1859 reprezenta primul pas pe calea infaptuirii statului national român unitar. Cea mai stringenta problema era acum recunoasterea internationala a alegerilor. Faptul implinit la 24 ianuarie 1859 era considerat de Poarta si de Austria drept o incalcare a Conventiei de la Paris. Situatia creata in cele doua Principate urma sa faca, de altfel, obiectul unei noi Conferinte internationale, care urma a avea loc la Paris,in perioada la 26 martie – 25 august. Misiuni speciale, conduse de persoane apropiate lui Alexandru I. Cuza, viziteaza capitalele Marilor Puteri garante si reusesc sa castige sprijin pentru cauza româneasca. Sirul de reforme initiate de Cuza si venirea mai apoi pe tronul Principatelor Unite a domnitorului Carol I – care se bucura atat de sprijinul Frantei cat si cel al Prusiei – a facut ca actul de la 1859 sa fie ireversibil. Din 1866, potrivit Constitutiei promulgate la 1 iulie, Principatele Unite incep sa se numeasca oficial România.

In 1862 are loc deschiderea primului Parlament unic al României la Bucuresti; domnitorul Alexndru Ioan Cuza proclama in mod solemn, in fata Adunarilor Moldovei si Tarii Românesti, “Unirea definitiva a Principatelor”, iar orasul Bucuresti este proclamat capitala tarii.

In 1864 apare Legea privind infiintarea Curtii de Conturi.

In 1946 Adunarea Generala a ONU adopta prima rezolutie, ce se referea la utilizarea in scopuri pasnice a energiei atomice si eliminarea armelor atomice sau a altor arme de distrugere in masa.
1948 incepe constructia Fabricii de confectii “APACA” din Bucuresti, care la 1 mai 1948 incepe sa produca.

In 1984 este lansat pe piata primul computer Apple Macintosh.

In 1990 CFSN adopta drept imn de stat al României: “Desteapta-te, române!”.

In 2010 Crina Coco Popescu, in varsta de 15 ani, escaladeaza cel mai inalt varf al Oceaniei – Carstensz Pyramid, de 4884 m – din Indonezia, devenind astfel cel mai tanar alpinist din lume care urca acest munte, recordul anterior fiind detinut de americanca Samantha Larson care urcase pe acest varf in 2007 la varsta de 18 ani.

In 1849 se naste Badea Cârtan, taran român, luptator pentru indepedenta românilor din Transilvania; in 1889, Victor Eftimiu – scriitor român; in 1905, Grigore Vasiliu Birlic – actor român, iar in 1950, Stela Enache – solista de muzica usoara.

In anul 41 moare Caligula, imparat roman; in 1920, Amedeo Modigliani – pictor si sculptor italian; in 1965, Winston Churchill – prim-ministru al Marii Britanii, scriitor, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1953, iar in 2013, Dan Mihaescu – umorist, scenarist si regizor român.

Adauga un comentariu

*