Teatrul Municipal ”Bacovia” organizează evenimentul caritabil ”Toți pentru un Artist”

 

AFIS VARCIOROVACARANTINATeatrul Municipal ”Bacovia” vă invită să fiți alături de actorii băcăuani în demersul lor de a veni în sprijinul unui coleg actor, care are nevoie de ajutor. Vă așteptăm duminică, 17 ianuarie 2016, ora 18.00, în Sala Mare a Teatrului Municipal ”Bacovia”, la spectacolul ”Vârciorova.Carantină”, după Matei Millo și Vasile Alecsandri, în regia lui Alexandru Dabija. Reprezentația face parte din evenimentul caritabil ”Toți pentru un Artist” iar accesul la spectacol se va realiza pe baza unei donații minime de 10 lei. Banii colectați în urma acestei acțiuni vor fi donați pentru tratamentul actorului Volin Costin, director artistic al Teatrului ”Mihai Eminescu” din Botoșani, care a suferit un accident vascular cerebral în luna mai 2015.

Evenimentul ”Toți pentru un Artist”, organizat de Teatrul Municipal ”Bacovia”, vine în continuarea demersului inițiat, pentru același scop caritabil, de Teatrul ”Eugene Ionesco” din Chișinău, care, vineri, 15 ianuarie 2016, va juca, pentru ajutorarea actorului Volin Costin, spectacolul ”Chiriţa în provincie”, de Vasile Alecsandri, în regia lui Petru Vutcărău.

”Trăinicia unei adevărate prietenii nu se probează doar atunci când curge «lapte şi miere», ci mai ales atunci când una dintre părţi se află în dificultate! De luni de zile, Volin Costin, directorul artistic al Teatrului „Mihai Eminescu” Botoşani, se află într-o accentuată suferinţă a trupului. Dar la puterea sufletului său se adaugă, nu încape nici o îndoială, şi energia care îi vine dinspre prietenia colegilor din Teatrul «Eminescu»”, spune Traian Apetrei, directorul general al Teatrului ”Mihai Eminescu” din Botoșani, pe site-ul instituției.

Iar noi sperăm ca energia necesară vindecării să-i vină actorului Volin Costin nu doar din Botoșani sau din Chișinău, ci și din Bacău, și chiar din întreaga țară. Teatrul Municipal ”Bacovia” face un apel către teatrele și către artiștii din România să se alăture în această campanie care are ca scop ajutorarea unui artist, a unui coleg de breaslă, de a reveni pe scenă.

VolinCostin2Volin Costin s-a născut la 12 august 1965, la Botoșani. Este absolventul Academiei de Arte „George Enescu” din Iaşi. Din anul 1994 este actor la Teatrul ,,Mihai Eminescu” din Botoşani iar din 2006 şi directorul artistic al instituţiei. A jucat în numeroase spectacole semnate de importanți regizori ai scenei românești și internaționale de teatru, printre care Ovidiu Lazăr, Petru Vutcărău, Ion Sapdaru, Florin Zamfirescu, Atilla Vizauer, Alexander Hausvater. A participat la festivaluri din Franța (Avignon), România și Turcia. A desfasurat proiecte de dramaterapie. A inițiat Festivalul de Teatru pentru liceeni „Liceum”. Este membru UNITER.

Acțiunea caritabilă, de solidaritate umană și de breaslă, ”Toți pentru un Artist” face parte din programul cultural – filantropic ”Oameni pentru oameni”, al Teatrului  Municipal ”Bacovia”.

Înainte a fi artiști suntem oameni. Înainte de a fi nume, funcții, profesii, suntem  oameni.

Îi dorim actorului Volin Costin însănătoșire grabnică și grabnică revenire pe scenă!

Date despre spectacol:

„Vârciorova. Carantină” 
«O prostie mare cu cântece răgușite și coruri zbierate», de Matei Millo și Vasile Alecsandri, prelucrată și mai prostește de Cătălin Ștefănescu, cu ajutorul substanțial al lui Doru Mareș

Distribuția:
O Şcubufloaie – Firuţa Apetrei
O Afinoaie – Eliza Noemi Judeu
O Babă cu pensia – Simona Nica
O Chiriţă de la Paris – Florina Găzdaru
A doua Chiriţă de la Paris – Alina Simionescu
O Chiriţă de la Londra – Daniela Vrînceanu
O Chiriţă de la Hamburg – Corina Goranda
O Chiriţă de la Bucureşti, Luluţa – Adelaida Perjoiu
Un Doctor – Bogdan Buzdugan
Un Soldat – Matei Bogdan
Un Călător – Ştefan Alexiu
Un Flintic – Dumitru Rusu
Guliţă Anarhistul – Ştefan Ionescu

Regia artistică: Alexandru Dabija
Asistent regie: Irina Crăiță – Mândră

Muzica și versurile: Ada Milea

Scenografia: Cristina Ciobanu
Foto&grafica: Ioan Viorel Cojan

Spectacolul se joacă fără pauză. Durata: 1h15min.

Doru Mareş, secretar literar al Teatrului Municipal „Bacovia”,despre spectacolul ”Vârciorova. Carantină”:

„Împreună cu cei treisprezece actori, cu Ada Milea, Cătălin Ştefănescu şi Cristina Ciobanu, cu tehnicienii de scenă şi toţi cei din culise, Alexandru Dabija invită publicul la un ceas şi ceva de reflecţie, ajutat de instrumentele comediei negre şi ale bâlciurilor balcanice, pentru a aproxima, printr-un text adus din retortele de secol XIX, o mitologie autohtonă care ne garantează până în ziua de azi modul de a fi. Totul e ca un joc al matrioştilor şi la nivelul textual – din Alecsandri iese Millo, din care iese Cătălin Ştefănescu, din care ies replicile de pe scenă -, şi la cel conceptual: din hăţişul mitologic iese carnavalul de la porţile Orientului, din care ies măştile politicului şi tradiţiile moravurilor, din care iese spectacolul lui Alexandru Dabija, din care se iveşte celebra oglindă îndreptată spre sală, spre lumea mai de aici, mai de peste tot”.

Cătălin Ştefănescu (”Garantat 100%”), despre spectacolul premieră „Vîrciorova. Carantină”:

„Este un spectacol foarte fain, foarte viu, fetele sunt absolut minunate, toate fetele sunt realmente minunate. A fost o uriaşă bucurie întâlnirea cu textele lui Matei Millo şi Vasile Alecsandri, pe care am improvizat puţin. A fost chiar un privilegiu.Lumea se fereşte de lucrurile neaoşe, ceea ce din punctul meu de vedere e greşit. În general lumea aşteaptă capodopere, texte mari, texte grele, lucruri importante, dar dacă ar fi după mintea mea aş juca lucruri din astea, lucruri care vitalizează cumva teatrul, care deschid geamurile să mai iasă prăfuiala. Spectacolul are sută la sută vitalitate, e realmente vitalitate ce e aici. Ne-am hlizit ca nişte nebuni, în câteva momente, am râs, pentru că e foarte frumos, e un spectacol viu. Merită toată atenţia!”.

Actorul George Mihăiţă, directorul Teatrului de Comedie, din Bucureşti, la premiera spectacolului „Vârciorova. Carantină”:

„Verva actorilor creată de Sandu Dabija se transmite publicului. Actorii sunt puşi în valoare, există ritm, nu există momente de linişte, e un spectacol la care te uiţi de la început la sfârşit cu mare plăcere”.

Regizorul Alexandru Dabija:

„Mă pasionează formele de teatru popular, inclusiv de bâlci, aprofundarea vodevilului, pentru că de formaţie sunt mai sceptic din fire şi cred că forma de farsă pe care a căpătat-o istoria omenirii în general, cultura română în particular, forma de farsă şi de

dezmăţ continuu ne caracterizeză mult mai tare decât tragedia, să zicem. Noi n-am prea produs tragedii, n-avem autori dramatici, tragici, suntem maeştri în farsă. Din punct de vedere teatral, vodevilul reprezintă o formă de distracţie populară mult mai cinstită şi mult mai onestă decât show-ul de televiziune.

Spectacolul este bazat pe un text de Matei Millo şi Vasile Alecsandri, care avea un titlu frumos, dar foarte lung, «Cucoana Chiriţa la carantină, în vagoanele de la Vîrciorova». Matei Millo, interpretul numărul unu al Chiriţei, a primit franciza personajului de la Alecsandri, care i-a dat dreptul să scrie nişte „prostioare”. Aşa le-a numit Millo. A scris nişte prostii, pe care le juca în turnee, noi am luat textul, mai bine zis Cătălin Ştefănescu şi Doru Mareş, şi a rezultat această piesă, aproape într-un act, pe care am urcat-o pe scenă. Ada Milea a făcut niște cântecele aşa cum ştie ea şi a ieşit o jucărie. Cam asta e.

Ada Milea este un fenomen, ca să nu spun un geniu muzical. Ada reuşeşte în câteva versuri şi câteva strofe de cântec să transmită direct, limpede, aproape aforistic ce se întâmplă cu noi, de ce suntem, cum suntem şi când suntem buni şi foarte răi. Transmite perfect în formule concise tot ce se întâmplă în mintea românului.”

Vă aşteptăm cu drag la teatru!

Adauga un comentariu

*