Semnificatiile zilei de 22 decembrie

22 Decembrie 1989 este ziua cea mai fierbinte a Revolutiei. Este ziua in care România scapa de dictatura comunista. Revolutia Româna din 1989 a constat intr-o serie de proteste, lupte de strada si demonstratii desfasurate in mai multe orase din tara, in perioada 16 – 25 decembrie 1989, care au dus la caderea dictaturii lui Nicolae Ceausescu, implicit la sfarsitul regimului comunist din România. Demonstratiile din ce in ce mai ample au culminat cu procesul si executia sotilor Ceausescu in data de 25 decembrie 1989. Inainte de a izbucni revolutia in tara noastra, toate celelalte state est-europene trecusera, in mod pasnic, la democratie; România a fost singura tara din blocul estic care a trecut printr-o revolutie violenta si in care conducatorii comunisti au fost executati. La 16 decembrie se declanseaza un protest in Timisoara ca raspuns la incercarea guvernului de a-l evacua pe pastorul reformat László Tőkés, care facuse recent comentarii critice la adresa regimului in mass media internationala. Enoriasii s-au adunat in jurul casei sale pentru a-l proteja de hartuire si evacuare. Ulterior s-au alaturat protestului multi trecatori, acestia afland de la sustinatorii pastorului ca regimului comunist incearca, astfel, restrictionarea libertati religioasa. Exemplul Timisoarei va fi urmat de multe alte localitati din tara. In Bucuresti, insa, miscarile anticomuniste sunt inabusite in sange in noaptea dintre 21 si 22 decembrie. Bilantul reprimarii este sumbru: sute de manifestanti sunt morti sau raniti, mii – arestati. Apogeul Revolutiei este atins in data de 22, cand, pe fondul pierderii sprijinului armatei si al fortelor de securitate, sotii Ceausescu vor fugi, in jurul pranzului, cu un elicopter, de pe sediul Comitetului Central, marcandu-se astfel finalul regimului comunist din România. In jurul orei 12:30 Televiziunea Româna este ocupata de revolutionari. La 12:51 Ion Caramitru si poetul Mircea Dinescu, in mijlocul mai multor revolutionari, se adreseaza telespectatorilor anuntand fuga dictatorului si formand cu degetele litera V – semnul victoriei – rostesc celebrul: “Am invins!”

In 1808 Ludwig van Beethoven dirijeaza concertul de la Theater an der Wien, in premiera Simfonia a cincea si a șasea a Concertul pentru pian nr. 4 de Beethoven si a Fanteziei corale – cu Beethoven la pian.

In 1849 este anulata, in ultima clipa, executia lui Fiodor Dostoievski.

In 1927 se infiinteaza Societatea de Difuziune Radiofonica din România, actuala Societatea Româna de Radiodifuziune.

In 1639 se naste Jean Racine, poet si dramaturg clasic francez; in 1858, Giacomo Puccini – compozitor italian; in 1889, Nichifor Crainic – eseist si poet român; in 1940, Cristina Deleanu – actrita româna, iar in 1967, Dan Petrescu – fotbalist si antrenor român.

In 1867 moare Théodore Rousseau – pictor francez; in 1956, Nicolae Labis – poet român, iar in 2014, Joe Cocker – cantaret englez.

Adauga un comentariu

*