Cauzele aparitiei diabetului

Diabetul este o tulburare a metabolismului (metabolismul inseamna procesele prin care organismul nostru utilizeaza mancarea digerata pentru crestere si pentru obtinerea energiei). Majoritatea alimentelor pe care le ingeram sunt descompuse pana la glucoza, care este forma sub care exista zaharul in sange. Glucoza este principala sursa de combustibil pentru organism. diabetes

Glucoza nefolosita de organism este stocata la nivelul unor organe precum rinichii sau ficatul ori al muschilor, sub forma de glicogen. Cand organismul are nevoie sa producă energie, se elibereaza glicogenul, care este transformat in glucoza, iar glicemia creste.

Trebuie stiut ca nivelul glicemiei este influentat nu numai de alimentatie, ci si de factori precum stresul, somnul, unele tratamente si activitatea fizica.

Valorile normale și anormale ale

  • Valoare normală: 70 – 100 mg/dl
  • Toleranță alterată la glucoză (prediabet): 100 – 125 mg/dl
  • Diabet zaharat: ≥ 126 mg/dl

Testul de toleranță orală la glucoză

  • Valoare normală: < 140 mg/dl
  • Toleranță alterată la glucoză (prediabet): 140 – 199 mg/dl
  • Diabet zaharat: ≥ 200 mg/dl

Cele trei tipuri de diabet sunt:
– diabetul de tip 1;
– diabetul de tip 2;
– diabetul gestational (de sarcina).

Diabetul de tip 1
Diabetul de tip 1 este o boala autoimuna. O boala autoimuna apare atunci cand sistemul de aparare al organismului (sistemul imunitar), al carui rol este de aparare antiinfectioasa, se intoarce impotriva unei parti a organismului. In diabet, sistemul imun ataca celulele beta producatoare de insulina, aflate in pancreas, si le distruge. Astfel, pancreasul produce insulina in cantitati mici sau deloc.

O persoana care are tipul 1 de diabet trebuie sa ia insulina in fiecare zi pentru a putea supravietui. In prezent, oamenii de stiinta nu stiu exact ce anume face ca sistemul imun al organismului sa atace celulele beta, dar se considera ca sunt implicati factori autoimuni, genetici si de mediu, posibil si virali.

Diabetul de tip 2
Cea mai frecventa forma de diabet este diabetul de tip 2. Aproximativ 90-95% din totalul persoanelor cu diabet au diabet de tip 2. Aceasta forma de diabet se asociaza cu varsta mai inaintata, obezitate, antecedente familiale de diabet, antecedente personale de diabet gestational, inactivitate fizica si etnie. Aproximativ 80% din persoanele cu diabet de tip 2 sunt supraponderale.

Diabetul de tip 2 este din ce in ce mai des diagnosticat la copii si adolescenti.

Diabetul gestational
Diabetul gestational apare in timpul sarcinii. Asemenea cu diabetul de tip 2, apare mai frecvent la americanii africani, indieni, hispanici si la femeile cu antecedente familiale de diabet. Femeile care au avut diabet gestational au un risc de 20 pana la 50 % de a dezvolta tipul 2 de diabet in urmatorii 5-10 ani.

Surse: http://www.sfatulmedicului.ro/

http://www.clicksanatate.ro/

Adauga un comentariu

*