Părinții copiilor cu TSA pot găsi psiho-terapeuți cu ajutorul platformei Autism Connect

Prima platformă care oferă informații utile părinților copiilor cu tulburări din spectrul autist (TSA) și îi ajută să ia legătura cu specialiști în domeniu a fost lansată, joi, la Palatul Parlamentului, în cadrul unui eveniment organizat de Asociatia Help Autism, în parteneriat cu Asociația de Terapie Comportamentală Aplicată.1448448542

„Părinții copiilor cu TSA care au nevoie de psiho-terapeuți, medici sau alți furnizori de servicii medicale, sociale și educaționale pot accesa harta interactivă — o bază de date aflată în permanentă actualizare — și pot suna sau trimite un e-mail către persoana de care au nevoie. Dacă se caută o instituție publică de învățământ, o creșă, o grădiniță sau o școală se pot găsi tot acolo informațiile necesare. De asemenea, părinții copiilor cu TSA care au trecut prin diferite experiențe cu anumiți terapeuți sau cu o instituție de învățământ pot lăsa un review, își pot scrie impresiile personale despre cum au colaborat cu acea instituție sau cu acel specialist, astfel încât informațiile să poată fi accesate și de alți părinți”, a declarat managerul proiectului Autism Connnect, Mariana Hanganu.

Pe platforma autismconnect.ro, terapeuții își vor putea înregistra CV-ul cu experiența relevantă în domeniu, iar părinții vor putea alege în cunoștință de cauză cei mai buni specialiști. Totodată, harta interactivă oferă informații despre direcțiile de protecție a copilului, dar și despre centrele care furnizează servicii sociale.

Mariana Hanganu a precizat că platforma va fi actualizată, urmând să fie introduse și articole de specialitate. Ea a adăugat că proiectul reprezintă un instrument extrem de util pentru cei din orașe mici sau din zone izolate și a informat că a fost lansată o caravană pentru prezentarea platformei.

În ultimele două săptămâni, reprezentanții proiectului au fost prezenți la Sibiu și Cluj, iar săptămâna viitoare vor ajunge la Iași, urmând ca în ianuarie să discute cu studenți, părinți și reprezentanți ai unor ONG-uri din Timișoara.

Mariana Hanganu a precizat că autismul este cea mai răspândită afecțiune de neurodezvoltare la copii. Potrivit statisticilor citate de aceasta, numărul persoanelor cu dizabilități din România este de peste 752.000, dintre care 255.000 cu dizabilități mintale sau asociate. De asemenea, în ceea ce privește copiii, dintre cei 60.000 încadrați cu un grad de handicap, 37.000 prezintă dizabilități mintale sau asociate. Statisticile mai arată arată că numărul copiilor diagnosticați cu TSA încadrați în grad de handicap este de 7.561, însă având în vedere că mulți părinți nu solicită un astfel de certificat, se estimează că numărul real al copiilor cu tulburare de spectru autist este de aproximativ 15.000, iar unii consideră că ar putea fi chiar mai mare, ajungând la 30.000.

Prezentă la eveniment, Mihaela Ungureanu, președintele Autorității Naționale pentru Persoane cu Dizabilități, a amintit că 3 decembrie este Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități. Ea a subliniat că persoanele cu dizabilități nu au nevoie de milă, ci doresc să le fie respectate drepturile și să beneficieze de contextul și suportul necesare pentru a-și dezvolta aptitudinile. Ea a menționat că autoritatea pe care o conduce a finalizat Strategia pentru persoane cu dizabilități, beneficiind de ajutorul ONG-urilor din domeniu, dar și al UNICEF.

„Pentru prima dată avem o strategie care abordează problematica din punct de vedere al drepturilor, schimbând paradigma, făcând trecerea de la modelul medical la modelul social. Este practic primul pas în ceea ce privește implementarea prevederilor Convenției ONU pentru persoane cu dizabilități, convenție pe care România a ratificat-o în anul 2010”, a precizat Mihaela Ungureanu.

Deputatul social-democrat Cristina Nichita, mamă a unui copil diagnosticat cu autism, a apreciat că proiectul lansat joi reprezintă un exemplu de succes.

Ea a spus că a crezut că, ajungând în Parlament, va putea face multe lucruri încă în primul an de mandat. „Am înțeles în nici jumătate de an că procesul legislativ este unul anevoios, că de cele mai multe ori avem condiții create, avem cadru legislativ și avem norme metodologice pentru multe afecțiuni și pentru dizabilitate, în general. Însă de foarte multe ori, fie nu sunt cunoscute, fie nu sunt aplicate corespunzător. Am vrut să adun în jurul unui grup interministerial de lucru toți oamenii cu specializare, toți oamenii care lucrează de cinci-șapte-zece ani în domeniul tulburare de spectru autist. (…) Să facem pentru această problematică o hartă a nevoilor și să găsim împreună soluții”, a declarat Nichita.

Proiectul „Help Autism Connect — implicarea comunității în sprijinul copiilor cu TSA” este finanțat prin granturile SEE 2009 — 2014, în cadrul Fondului ONG în Romania, cu o durată de opt luni. Proiectul are o valoare eligibilă totală de 40.509 euro.

Sursa: www.agerpres.ro

Adauga un comentariu

*