OMS a actualizat lista cu țările care necesită vaccinarea obligatorie împotriva polio-virusurilor

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români că Organizația Mondială a Sănătății a actualizat lista cu țările pentru care se cere obligatoriu vaccinarea polio – Afganistan, Pakistan, Nigeria, Ucraina, Guineea, Madagascar și Laos.vaccin

Potrivit MAE, pentru cetățenii români care călătoresc spre aceste țări și nu au fost vaccinați anti-polio în ultimele 12 luni vaccinarea se va face cu patru săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgență, chiar înaintea acesteia.

În acest sens, OMS și specialiștii structurilor de sănătate publică din domeniul de implementare a Regulamentului Sanitar Internațional — 2005 reiterează faptul că răspândirea polio-virusurilor (virusurilor poliomielitei) la nivel internațional constituie un risc și o Urgență de Sănătate Publică de Importanță Internațională, adaugă MAE.

”Rămâne obligatorie, în continuare, vaccinarea persoanelor care călătoresc dinspre Afganistan și Pakistan. Aceste persoane nu au dreptul să părăsească teritoriul țărilor respective, indiferent de punctul de trecere frontieră (rutier, naval, aerian), fără documentele care să ateste vaccinarea anti-polio. În caz contrar, autoritățile de frontieră ale acestor țări au dreptul să interzică părăsirea teritoriului. Pentru evitarea acestor situații, cetățenilor din țările respective, care solicită viză pentru România, li se va solicita carnetul internațional de vaccinări, în care este înregistrată efectuarea vaccinării”, precizează sursa citată.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet dedicate: www.cnscbt.ro/index.php/ebolak2www.insp.gov.ro/index.php/poliomielita,www.who.int/ihr/9789241596664/en, precum și www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația ”Călătorește în siguranță” (disponibilă gratuit în ”App Store” și ”Google Play”), care oferă informații, sfaturi de călătorie și posibilitatea de a fi alertați, în cazul în care apar situații speciale, precum și serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare ”Un SMS îți poate salva viața!”.

Sursa: www.agerpres.ro

Adauga un comentariu

*