Semnificatiile zilei de 25 noiembrie

pageAstazi este Ziua Internationala pentru Eliminarea Violentei Impotriva Femeilor , stabilita de catre Adunarea Generala a ONU in 1999.

Activistii pentru drepturile femeii sarbatoresc aceasta zi inca din 1981. Aceasta data a fost aleasa pentru comemorarea asasinarii, in 1961, la ordinele presedintelui Rafael Trujillo, a celor trei surori Mirabal, activiste din Republica Dominicana. In timpul regimului sau mai mult de 30.000 de persoane au fost executate. Violenta impotriva femeilor si a fetelor este una dintre cele mai raspandite incalcari ale drepturilor omului. Potrivit unui studiu OMS la nivel mondial in 2013, 35% dintre femeile din intreaga lume s-au confruntat macar o data cu violenta fizica si / sau sexuala. Cu toate acestea, unele studii nationale arata ca pana la 70% din femei au fost supuse violentei de orice tip in timpul vietii lor, potrivit unui studiu publicat de unwomen.org. Comunitatea internationala si societatea civila au ajuns la concluzia ca nu exista circumstante atenuante pentru violenta impotriva femeilor si fetelor: cand are loc, aceasta este de fiecare data o incalcare a drepturilor lor, este un act criminal si este un lucru inacceptabil. In fiecare colt al lumii efectul real si daunator pe care violenta il are asupra femeilor impiedica drumul spre dezvoltare, pace si egalitatea de sanse.

In 1715 incep domniile fanariote in Tara Româneasca prin instaurarea la domnie a lui Nicolae Mavrocordat.

In 1864 este promulgata „Legea instructiunii publice”, ce avea sa stea la baza invatamantului românesc modern si care stabileste trei grade de invatamant: primar, secundar si superior, din care „instructiunea primara este obligatorie si gratuita”.

In 1867 intra in vigoare prima Conventie Postala a României, cea cu Rusia, conform careia pe teritoriul tarii noastre serviciul de posta urma sa fie efectuat numai de catre Posta Româna

In 1940 incep, la Jilava, sapaturile pentru dezgroparea, in vederea reinhumarii, a osemintelor lui Corneliu Zelea Codreanu si ale celorlalti legionari ucisi impreuna cu el.

In 2001 cercetatorii de la societatea „Advanced Cell Technology” din Worcester, Massachusetts, SUA, anunta clonarea primului embrion uman din lume, prin transferul nucleelor celulelor apartinand unor celule de piele in ovule denucleate, prelevate de la femei.

In 1814 se naste1814, Matei Millo, actor si autor dramatic; in 1835, Andrew Carnegie, om de afaceri și filantrop american de origine scoțian; in 1844, Karl Benz, iniginer german, constructor de automobile; in 1863, Ion Cantacuzino – medic si bacteriolog român, iar in 1971, Christina Applegate, actrita americana.

In 1885 moare Grigore Alexandrescu, poet si fabulist român; in 1959, Gérard Philipe, actor francez, iar in 1972, Henri Coandă – academician si inginer român, pionier al aviatiei, creatorul primului avion cu reactie din lume.

Adauga un comentariu

*