Pielea uscată – simptome și tratament prin alimentație!

Pielea uscată nu este o condiție medicală serioasă, dar poate cauza disconfort și poate fi inestetică, transformând celulele rotunde în celule zbârcite și determinănd apariția ridurilor.media_142139681485392200

Pielea uscată simplă este un rezultat al lipsei de grăsime naturală. Cel mai adesea, situaţia afectează femeile sub 35 de ani.

Pielea uscată complexă este lipsită atât de grăsime, cât şi de umiditate şi este caracterizată prin riduri fine, pete maronii, depigmentări, pori deschişi şi piele căzută. Este, de obicei, asociată cu îmbătrânirea.

Proteinele care alcătuiesc pielea – elastină, colagen şi keratină – pot fi afectate de expunerea prelungită la soare.

Cele mai uşor, realizăm că avem o piele uscată prin faptul că pare lipsită de strălucire, chiar solzoasă, gata să facă riduri şi linii fine. Dacă nu se aplică un hidratant şi o cremă pentru piele după spălat, apare senzaţia neconfortabilă că pielea se “strânge”. Crăpăturile şi exfolierea sunt semne de extremă uscăciune şi de piele deshidratată.

Cu ajutorul unei alimentații cât mai echilibrate putem avea o piele sănătoasă și strălucitoare tot timpul.

Consumă cât mai multe legume, fructe, cereale, seminţe, alune şi nuci. Manancă proteine de calitate din surse vegetale şi creşte cantitatea de alimente crude din dieta ta.

Mănâncă alimente bogate în sulf, care păstrează pielea moale şi tânără. Surse bune de sulf sunt usturoiul, ceapa, ouăle şi sparanghelul. Sulful este prezent şi în aminoacidul L-cisteină, care poate fi luat sub formă de pastile.

Consumă multe legume galbene şi portocalii. Sunt bogate în beta-caroten, un precursor al vitaminei A.

Bea cel puţin 2 litri de apă de calitate zilnic, ca să îţi păstrezi pielea hidratată.

Evită alimentele prăjite, grăsimile animale, uleiurile vegetale procesate, cum sunt cele vândute la supermarket şi alege să foloseşti numai uleiurile presate la rece. Evită orice ulei care a fost supus la căldură, fie în procesul de preparare, fie la gătit, deoarece radicalii liberi produși de uleiurile încălzite au efect distructiv asupra pielii.

Evită alcoolul şi cofeina, au efect diuretic şi obligă organismul – inclusiv pielea – să piardă fluide şi minerale esenţiale.

Adauga un comentariu

*