Semnificatiile zilei de 22 noiembrie

Astazi este Ziua Mondiala de Comemorare a Victimelor Traficului Rutier, celebrata in a treia duminica din luna noiembrie. Initiata de RoadPeace – organizatie caritabila din Marea Britanie ce acorda asistenta victimelor accidentelor rutiere, aceasta zi este stabilita in 1993, de catre ONU. Scopul instituirii acestei zile este acela de a atrage atentia populatiei asupra problemei sociale extrem de grave, asupra consecintelor si costurilor mari initiate de accidentele rutiere. Imprudenta in trafic are costuri ce constau in viati omenesti, sanatate si bani. In 2011, pentru a aduce in atentia tuturor importanta fenomenului, a fost lansat “Deceniul de Actiune pentru Siguranta Rutiera 2011-2020”. Potrivit OMS, 3.400 de oameni mor zilnic pe drumurile din intreaga lume si zeci de mii de persoane sunt afectate pentru tot restul vietii. La nivel mondial, in fiecare an, peste 1 milion de persoane sunt ucise in trafic, lasand in urma familii si comunitati distruse. Majoritatea celor ucisi sunt tineri. Impactul unor astfel de evenimente este foarte traumatic. Responsabilitatea de a salva vieti pe sosea ne priveste atat in mod individual, cat si colectiv.

In 1806 are loc un nou razboi ruso-turc, desfasurat pe teritoriul Moldovei si Tarii Românesti, conflict incheiat prin Pacea de la Bucuresti din 28 mai 1812, in urma careia Basarabia intra sub tutela Rusiei.

In 1869 se inaugureaza cursurile Facultatii de Medicina din Bucuresti, primul decan al facultatii fiind medicul chirurg Nicolae Turnescu.

In 1906 se aproba utilizarea mesajelor SOS in caz de pericol, in cadrul Conventiet Internationale de Radio si Telegrafie de la Berlin.

In 1913 este inaugurata cladirea Teatrului „Mr. Gh. Pastia” din Focsani.

In 1963 John F. Kennedy este asasinat la Dallas, Texas, iar vicepresdintele Lyndon B. Johnson ii va succeda la presedintie.

In 2005 Angela Merkel devine prima femeie cancelar al Germaniei.

In 1819 se naste George Eliot, scriitoare britanica; in 1869, André Gide – scriitor francez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1947; in 1890, Charles de Gaulle – general francez si presedinte al Frantei; in 1958, Jamie Lee Curtis – actrita americana; in 1967, Boris Becker – tenisman german; in 1984, Scarlett Johansson, actrita americana, iar in 1989, Gabriel Torje – fotbalist român.

In 1901 moare Vasile Urechia-Alexandrescu, istoric, scriitor si politician român, membru fondator al Societatii Academice Romane; in 1916, Jack London (John Griffith) – scriitor american; in 1972, Horia Hulubei – fizician român, membru al Academiei Române, iar in 2011, Danielle Mitterrand – sotia fostului presedinte francez François Mitterrand.

Adauga un comentariu

*