Semnificatiile zilei de 21 noiembrie

Astazi este Ziua Mondiala a Salutului, Ziua Mondiala a Televiziunii si Ziua Internationala a Filosofiei.image

Ziua Mondiala a Salutului (World Hello Day) a fost initiata de fratii Brian si Michael McCormack din Omaha, Nebraska, in 1973, ca un raspuns la conflictul dintre Israel si Egipt din toamna aceluiasi an, fiind un indemn la pace in intreaga lume. In prezent Ziua Mondiala a Salutului e recunoscuta in peste 180 de state. Codul bunelor maniere ne spune ca daca intram primii intr-o incapere trebuie sa salutam, iar ceilalti trebuie sa raspunda la salut; daca intalnim pe cineva cunoscut, aflat intr-un grup, ii salutam pe toti si intregul grup ar trebui sa raspunda; un domn va saluta primul o femeie indiferent daca aceasta este mai tanara ca el, iar o femeie mai tanara va saluta intotdeauna o femeie mai in varsta. Se stie ca in varietatea de culturi de pe mapamond, salutul are diferite semnificatii. Indiferent de cultura, insa, obiectivul acestei zile este de a saluta oamenii din jurul nostru si de a le raspunde politicos. Si nu in ultimul rand, de a saluta astazi minimum 10 persoane.astazi-este-ziua-mondiala-a-televiziunii-18497562

In 1996 ONU a declarat ziua de 21 noiembrie Ziua Mondiala a Televiziunii. Prin acest demers institutia televiziunii primeste rolulul deosebit de important de a fi in serviciul public si de a avea obligatii in ceea ce priveste educatia si informarea cetatenilor. Televiziunea Româna apare in 1956. Anul 1989 este un an important in istoria televiziunii din România. In decembrie, TVR are ocazia de a transmite in direct unul din evenimentele majore ale istoriei recente a României – Revolutia ‘89. Conceptul de aniversare a televiziunii a aparut ca simbol al recunoasterii „impactului in continua crestere pe care televiziunea il are asupra luarii de decizii prin directionarea atentiei, la nivel mondial, asupra conflictelor si a amenintarilor la adresa pacii si a securitatii”, precum si al recunoasterii „rolului sau potential in consolidarea focusului pe alte probleme majore, inclusiv pe cele economice si sociale”, informeaza site-ul oficial al Natiunilor Unite. ONU precizeaza ca televiziunea este „un simbol pentru comunicare si globalizare in lumea contemporana”.world-philosophy-day-word-cloud-illustration-46213217-e1447870347623-400x300

Ziua Internationala a Filosofiei este sarbatorita din 2002, din initiativa UNESCO. Obiectivul acestei zile este transformarea filosofiei intr-o stiinta accesibila tuturor, care sa-si dovedeasca utilitatea in viata cotidiana a fiecaruia dintre noi. In plus, filosofia permite dialogul real, schimbul de idei si fructificarea acestora in planul cunoasterii, moralei, sau chiar in viata cotidiana. Filosofia este universala si reclama o atitudine specifica. „Gandesc, deci exist”, spunea filosoful francez Descartes. Indiferent de denumirile specifice ale diverselor culturi din intreaga lume, filosofia inseamna, prin definitie, dragoste de intelepciune.

In 1877 Thomas Edison inventeaza fonograful, o masina care poate inregistra sunete.

In 2002 NATO invita Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Romania, Slovacia si Slovenia sa devina membme ale organizatiei.

In 1694 se naste Voltaire, scriitor si filozof francez; in 1895, Traian Grozavescu – tenor român; in 1898, René Magritte, pictor belgian; in 1945, Goldie Hawn, actrita americana; in 1954, Adriana Schiopu – actrita româna, iar in 1965, Björk, cantareata si actrita islandeza.

In 1887 moare Petre Ispirescu, folclorist si povestitor român; in 1996, Abdus Salam, fizician pakistanez, laureat al Premiului Nobel penru Fizica in 1979; in 2001, Ion Cristinoiu – compozitor, orchestrator, dirijor si instrumentist român, iar in 2012, Serban Ionescu – actor român.

Adauga un comentariu

*