Semnificatiile zilei de 20 noiembrie

Astazi este Ziua Universala a Copilului, marcata spre a celebra emiterea Declaratiei Drepturilor Copilului, la 20 noiembrie 1959 de catre UNICEF – organizatia ONU pentru copii. UNICEF a fost infiintata la un an dupa aparitia Organizatiei Natiunilor Unite, la data de 11 decembrie 1946 si este mandatata sa promoveze protectia drepturilor copiilor, sa contribuie la satisfacerea nevoilor de baza ale acestora si sa mareasca posibilitatile copiilor de a-si valorifica la maximum potentialul. In preambulul acestei Declaratii gasim urmatoarea afirmatie: “Omenirea este datoare sa ofere copiilor ce este mai bun din ce are de oferit. Anul 1979 a fost declarat Anul Copilului.page

La 20 noiembrie 1989 este adoptata Conventia Drepturilor Copilului, ce cuprinde 54 de articole semnate de toate statele membre ONU. Atat Declaratia, cat si Conventia aduc in atentia statelor lumii, a autoritatilor, dar si a membrilor societatii civile sau a simplilor cetateni, “Copilul” ca persoana ce trebuie sa se bucure de drepturile si libertatile recunoscute tuturor fiintelor umane, dar si de drepturi si libertati speciale, justificate de vulnerabilitatea si particularitatile varstei lor.

In 1861 Poarta Otomana emite „Firmanul de organizare administrativa a Moldovei si Valahiei „care admitea unirea administrativa si politica a Principatelor de la 24 ianuarie 1859, insa prevedea ca unirea va inceta la sfarsitul domniei lui Al. I. Cuza.

In 1917 are loc prima mare batalie de tancuri, la Cambrai in Franta, unde 400 de tancuri ataca pe un front de 16 km si strapung apararea trupelor germane.

In 2006 lui Mihail Sebastian i se confera postum, la München, premiul de carte „Geschwister Scholl”, premiu ce este conferit anual din 1985 de catre Börsenverein des Deutschen Buchhandels.

In 1912 se naste Victor Preda, biolog, membru al Academiei Române; in 1925, Maia Plisețkaia – balerina rusa, iar in 1957, Stefan Bellof – pilot german de Formula 1.

In 1894 moare Anton Rubinstein, pianist si compozitor rus; in 1910, Lev Nicolaevici Tolstoi – scriitor rus, iar in 1964, Sabin Manuila – statistician, medic, demograf, membru fondator al Academiei de Medicina.

Adauga un comentariu

*