Semnificatiile zilei de 18 noiembrie

ecdcaAstazi este Ziua Ziua Europeana a Informarii despre Antibiotice, marcata din 2008, la initiativa Centrului European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (ECDC). Rezistenta la antibiotice este o problema de sanatate publica in crestere, in mare parte datorata consumului inadecvat de antibiotice. Aceasta zi este dedicata sensibilizarii publicului asupra consumului de antibiotice. Daca folosirea abuziva a antibioticelor va continua, vom pierde mijloace de a trata boli infectioase grave deoarece folosirea nejustificata de antibiotice duce la pastile-1384771784dezvoltarea rezistentei. Acest lucru ar insemna practic o intoarcere la „era preantibiotice” cand milioane de persoane mureau din cauza unor infectii bacteriene. Utilizarea abuziva a antibioticelor provoaca aparitia bacteriilor multirezistente care in timp pot sa nu mai raspunda la nici unul din antibioticele existente, determinand infectii dintre cele mai diverse: urinare, cutanate, intestinale, pneumonii, infectii dupa anumite interventii chirurgicale sau instrumentale, transplant de organe etc. dar si aparitia unor efecte secundare: diaree, surditate, insuficienta hepato-renala, micoze.

In 1626 Bazilica Sfantul Petru din Roma este sfintita de Papa Urban al VIII-lea, dupa o perioada de constructie ce a durat 120 de ani.

In 1864 este discutata si aprobata in Consiliul orasului, noua stema a Capitalei, avand ca element principal imaginea Sfantului Dimitrie Basarabov, desemnat patronul orasului.

In 1874 România adera la Conventia internationala pentru imbunatatirea soartei militarilor raniti din armatele in campanie (Crucea Rosie), incheiata la 22 august 1864, la Geneva.

In 1926 George Bernard Shaw refuza sa accepte banii pentru Premiul Nobel, spunand: „Pot sa-l iert pe Alfred Nobel pentru ca a inventat dinamita, dar numai o persoana diabolica a putut sa inventeze Premiul Nobel”.

In 1928 isi face pentru prima oara aparitia Mickey Mouse, cunoscutul personaj din desenele animate ale lui Walt Disney, la „Colony Theatre” din New York, in filmul intitulat „Steamboat Willie”.

In 1963 este introdus in circuitul comercial din SUA primul telefon cu taste.

In 1978 România intra, ca membru deplin, in Biroul „Grupului celor 77” din cadrul UNESCO.

In 1999 Guvernul României adopta Ordonanta de Urgenta privind infiintarea Agentiei pentru Protectia Drepturilor Copilului si reorganizarea activitatii de protectie a copilului, indeplinind astfel una din conditiile impuse pentru inceperea negocierilor de aderare la Uniunea Europeana.

In 1647 se naste Pierre Bayle, filosof francez, precursor al iluminismului; in 1787, Louis Jacques Mandé Daguerre – pictor francez, cel care a descoperit primul procedeu de fotografiere; in 1906, Corneliu Baba – pictor român, membru al Academiei Române; in 1923, Alan Shepard – primul astronaut american; in 1944, Wolfgang Joop – creator si designer; in 1946, Amanda Lear – cantareata britanico-chineza si fotomodel, iar in 1952, Vlad Radescu – actor român de teatru si film.

In 1922 moare Marcel Proust – scriitor francez; in 1962, Niels Bohr – fizician danez, laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1922, iar in 1992, Radu Tudoran (Nicolae Bogza) – scriitor si traducator român.

Adauga un comentariu

*