Simptomele care îți arată că ai un deficit de vitamine

În timpul curelor de slabire, mai ales în perioada de iarna, apar o serie de deficiente nutritive, fie din cauza unui aport insuficient de trofine (substante alimentare), fie din cauza unui superconsum sau a unor pierderi de substante nutritive în timpul digestiei, explica nutritionistii.vitamine

Potrivit acestora, astfel apar o serie de simptome care pot fi un semn de deficit al uneia sau a mai multor vitamine. Prezentarea la medic în momentul aparitiei acestor manifestari este obligatorie pentru a se stabili exact cauza si tratamentul lor.

Nutritionistul Lygia Alexandrescu arata câteva tulburari care ar putea aparea din cauza diverselor carente vitaminice:

Vitamina A – manifestarile carentiale apar atât la nivel oftalmologic, cât si la nivelul epiteliului (pielii) si al mucoaselor si se datoreaza fie aportului alimentar insuficient, cât si existentei unor disfunctii ale ficatului sau pancreasului. O dieta bogata în alimente care contin vitamina A si beta caroten (lapte, brânza, galbenus, ficat, peste, spanac, rosii, morcovi, dovleac) poate trata o astfel de carenta. Necesarul zilnic de vitamina A (retinolul) variaza între 1,3 si 1,5 mg/ zi la adultul fara nevoi speciale si poate ajunge pâna la 2,4 mg/ zi la gravide.

Vitamina D – Rahitismul este tulburarea majora a avitaminozei D; alte manifestari care apar pe deficit de vitamina D sunt: osteopatia de carenta, tetania, spasmofilia, aparitia cariilor si decalcifierea oaselor. În acest caz, alimentatia trebuie sa fie bogata în peste, ficat, galbenus de ou, unt, lapte, iar persoanele cu astfel de probleme trebuie sa se expuna la soare pentru a fi favorizata fotosinteza vitaminelor D. Necesarul zilnic de vitamina D (calciferol) variaza între 400 u.i./ zi la adultul fara nevoi speciale si 800 u.i./ zi la gravide.

Vitamina E – manifestarile clinice ale carentei de vitamina E sunt: pubertatea întârziata, dismenoree (menstruatie dureroasa), avort spontan, sterilitate si impotenta, tulburari hepatice si de fragilitate capilara. Regimul alimentar în aceasta situatie trebuie sa contina pâine din tarâte de grâu si de secara, grâu fiert, grâu încoltit, telina, spanac, morcovi, patrunjel, soia si nu în ultimul rând peste. Nevoia zilnica de vitamina E variaza cu compozitia ratiei alimentare, fiind mai mare când se consuma acizi grasi nesaturati.

Vitamina B1 – carenta de aport se produce nu numai când aportul este insuficient, ci si când necesitatile organismului sunt mult crescute – crestere, sarcina, alaptare sau în unele stari patologice: afectiuni ale sistemului nervos central si periferic, diabet zaharat, guta sau alcoolism. Ratia alimentara în aceste cazuri trebuie sa fie bogata în vitamina B1, scazuta în glucide si bogata în proteine. Alimentele bogate în vitamina B1 sunt drojdia de bere, ciupercile, legumele uscate, nucile, alunele crude, ficatul si rinichii si carnea slaba de porc. Necesarul zilnic de vitamina B1 (tiamina) variaza între 1,1 si 1,5 mg/ zi la adult.

Vitamina B2 – Hipovitaminoza B2 este foarte des întâlnita si se manifesta prin stomatita angulara, leziuni cutanate în regiunea aripilor nasului, pleoape, urechi, atrofie a mucoasei faringiene si anemie. Alimentele bogate în vitamina B2 sunt laptele, ouale, ficatul, carnea, zarzavaturile, fructele si cerealele integrale. Necesarul zilnic de vitamina B2 (riboflavina) variaza între 1,8 si 3 mg/ zi la adult.

Acidul folic – tulburarile carentiale apar din cauza lipsei de aport alimentar suficient în perioade în care necesitatile organismului sunt mai mari – sarcina, alaptare, crestere, insuficiente gastrice, tulburari hepatice sau expunere radiologica frecventa. Alimentele bogate în acid folic sunt ficatul, carnea, pestele, legumele cu pigment închis (ardei, vinete, broccoli, spanac, urzici, etc). Necesarul zilnic de acid folic al adultului sanatos variaza între 0,5 si 1 mg /zi.

Vitamina C – manifestarile carentiale se produc deseori, fiind vorba nu de tulburarea majora, care este scorbutul, ci de numeroasele manifestari minore: astenie, hipotensiune, tulburari metabolice generale, tulburari vasculare, ale capilarelor si oaselor, scaderea imunitatii organismului. Cele mai bune surse de acid ascorbic sau vitamina C sunt agrisele, macesele, coacazele, capsunile, citricele, ardeiul rosu si verde, varza, rosiile si spanacul. Necesarul zilnic de vitamina C la adult variaza între 70 si 75 mg/ zi. În perioada de sarcina si alaptare se recomanda 150 mg/ zi.

Sursa: www.agerpres.ro

Adauga un comentariu

*