Semnificatiile zilei de 3 noiembrie

Astazi in România se sarbatoreste Ziua Vânatorilor de Munte. La 3 noiembrie 1916, Marele Cartier General decide ca Scoala Militara de Schiori din Bucuresti sa fie transformata in „Corpul Vanatorilor de Munte”, organizat pe 3 batalioane cu un efectiv de 2000 de combatanti. De la infiinatrea acestui corp al armatei, vanatorii de munte au constituit elita armatei romane, fiind trimisi in cele mai dificile actiuni. In cel de-al doilea razboi mondial, pe frontul antisovietic, ei au reprezentat cea mai de temut aparare. Dupa razboi, trupele de vanatori de munte au fost decimate, conducatorii lor trimisi in inchisoare, iar dupa 1950 trupele de vanatori de munte au fost desfiintate din ordinul sovietic. Dupa 1960 sunt reinfiintate trupele de vanatori de munte, iar din 1977, in Bistrita, apare Brigada 1 Vanatori de Munte. In Targu Neamt a fost dedicat vanatorilor de munte si eroilor Primului Razboi Mondial un monument-mausoleu, realizat de arhitectul Theodor Burca. Acesta a fost inaugurat in 1939 de catre Regele Carol al II-lea. Acest monument-mausoleu a fost construit la propunerea Societatii „Cultul eroilor”, cu sprijinul „Comitetului de initiativa al vanatorilor de munte”, in fruntea caruia a fost generalul Virgil Badulescu, cel care a instruit si pregatit primul batalion de vanatori de munte.

In 1493 Cristofor Columb descopera Insula Dominica.

In 1780 sunt imprimate primele documente in tipografia regala a Argentinei – „Real Imprenta de Niños Expósitos” – din Buenos Aires.

In 1792 se inaugureaza Universitațea de la Guadalajara, in „Noua Galitie”, Mexic.

In 1800 ia ființa Casa Alba, resedinta presedintilor SUA, situata in Washington, constructie inceputa in 1792, dupa planurile arhitectului James Hoban.

In 1883 arhitectul modernist Antonio Gaudí primeste aprobarea de a continua constructia „templului” barcelonez Sagrada Familia.

In 1834 ia fiinta Muzeul de Istorie Naturala si Antichitati din Bucuresti.

In 1863 J.T. Alden breveteaza metoda de obtinere a drojdiei, in America.

In 1906 sunt prezentate de catre Alois Alzheimer datele fundamentale ale bolii care îi va purta numele, la Congresul de Medicina de la Tübingen.

In 1920 ia fiinta Scoala Politehnica din Timisoara.

In 1950 România adera la Conventia cu privire la prevenirea si reprimarea genocidului, adoptata de Adunarea Generala a ONU la 9 decembrie 1948 si intrata in vigoare la 12 ianuarie 1951.

In 1958 este inaugurat la Paris Palatul UNESCO.

In 1975 este inaugurata conducta petroliera subacvatica ce aducea pentru prima data petrol din Marea Nordului in Marea Britanie, in prezenta Reginei Elisabeta a II-a.

In 1998 firma Americana de telecomunicatii Iridium lanseaza pe piata primul serviciu de telefonie „via satelit”.

In 1500 se naste Benvenuto Cellini, artist Italian; 1901, André Malraux – romancier francez; in 1918, Petru Buzgău – pictor si grafician român, iar in 1979, Emilian Dolha – fotbalist român.

In 1643 moare Paul Guldin, astronom și matematician elvețian; in 1936 moare Filip Lazăr, compozitor român; in 1954, Henri Matisse – pictor, sculptor si desenator francez, initiatorul fobismului, iar in 2010, Viktor Cernomîrdin – om politic rus.

Adauga un comentariu

*