Rețetă simplă pentru pâine de casă

paine-de-casaPâinea făcută în casă este întotdeauna mai bună decât cea cumpărată din comerţ. Mirosul care umple casa în momentul când se coace ne aminteşte de casa bunicilor. De asemenea, este mult mai sănătoasă pentru că nu veţi folosi niciun fel de amelioratori astfel că veţi avea siguranţa că este o pâine foarte sănătoasă.

INGREDIENTE:

  • 1 pachet de drojdie proaspată
  • 1 ligură plina de sare
  • 900 g făină pentru păine
  • 100 de gfăină pentru blatul de lucru şi tapetat vasul în care va fi pus aluatul la dospit
  • 700 ml + 25 ml apă

MOD DE PREPARARE
Puneți făina și sarea într-vas mare, cu capac. Dizolvați drojdia în 25 ml de apă călduță împreună cu o linguriță de zahăr. Când face spumă la suprafața lichidului, îl turnați împreună cu restul apei peste făina cu sare. Amestecați bine, astfel încât să obţineţi o masă omogenă. Așezaţi capacul, fără a închide vasul și o lăsați minim 2 ore la dospit (la temperatura camerei), până când aluatul stagnează din creștere sau începe să scadă. După ce a început să scadă volumul aluatului, închideți vasul şi îl puneţi în frigider timp de 12 ore.

După ce au trecut cele 12 ore, scoateţi aluatul din vas pe un fund de lemn tapetat cu făină şi începeţi să frământaţi uşor pâinea. Procedeul este similar cu o împăturire , astfel încât să se formeze o bilă mai mare. Asezaţi bila de aluat cu fundul în sus, acoperiţi cu un prosop şi mai lăsaţi la dospit o oră. Între timp încălziţi cuptorul la foc mare sau 220 de grade. După ce a crescut pâinea, o răsturnaţi din vas pe o tavă unsă uşor cu ulei, o crestaţi cu un cuţit cu lama subţire, o stropiţi cu apă şi o daţi la cuptor. Se lasă la copt aproximativ 30 – 45 de minute.

 

Adauga un comentariu

*