DSVSA desfășoară campania de vaccinare antirabică a vulpilor de pe teritoriul României

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin structurile sale specializate, de la nivel central şi teritorial, desfăşoară campania de vaccinare antirabică a vulpilor de pe teritoriul României, prin distribuirea aeriană şi distribuirea manuală a momelilor vaccinale antirabice.fox-e1369983025944

Referitor la distribuirea aeriana a momelilor vaccinale antirabice, precizam ca actiunea se  desfasura in perioada 17 – 30 septembrie,  cu ajutorul a 10 avioane,  arondate la 8 judete din Moldova, care efectueaza zilnic zboruri pentru a distribui momelile vaccinale antirabice destinate imunizării vulpilor din zona arondata. Administrarea aeriană a vaccinului presupune distribuirea a 25 de momeli vaccinale/km , din avion, respectându-se regimul meteorologic, densitatea de distribuire şi rutele de zbor stabilite de către specialişti.

Distribuirea manuala la nivelul Directiei sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor Bacau, în baza Programului strategic privind supravegherea, controlul şi eradicarea turbării la vulpe în România in care este  inclus şi Programul de monitorizare, control şi eradicare a rabiei, va demara prin instruirea personalului in data de 30.09.2015.

Administrarea manuală a momelilor vaccinale se realizează de către reprezentanţii fondurilor de vânătoare împreună cu medicii veterinari oficiali din cadrul D.S.V.S.A. judeţene, prin amplasarea de momeli vaccinale la vizuină, actiune care va incepe in judetul Bacau in data de 01.10. 2015. Este interzisă distribuirea vaccinului pe teritorii locuite, în apă, pe drumuri publice sau în apropierea spaţiilor locuite din cadrul zonelor vizate.

De asemenea, în aceeaşi perioadă şi în aceleaşi zone se va efectua campania de avertizare a populaţiei prin distribuirea şi afişarea de materiale informative (afişe de informare şi de avertizare), pentru preîntâmpinarea unor eventuale evenimente nedorite. La minim 45 de zile după finalizarea acestei campanii se va evalua eficienţa vaccinării. În acest sens, se vor efectua examene de laborator din probele prelevate de la animalele recoltate în urma vânătorii, pentru a se determina prezenţa anticorpilor antirabici postvaccinali.

În perioda noiembrie 2015 – februarie 2016,  se va desfăsura si campania de vaccinare a câinilor cu stăpân, aceasta constituind o componentă a Programului de supraveghere, control si eradicare a rabiei, alături de vaccinarea profilactică antirabică cu momeli vaccinale a populatiei de vulpi.

Vaccinarea câinilor cu stăpân se va face conform prevederilor Ordinului Presedintelui Autoritătii Nationale Sanitare Veterinare nr. 29/2014 si de prevederile Ordinului Presedintelui ANSVSA nr. 1/2014  pentru aprobarea Normelor privind identificarea şi înregistrarea câinilor cu stăpân art. 4 lit. b care prevede termene pentru identificarea cainilor adulti cu stapan, si anume: “câinii adulţi cu proprietar – până la data de 1 ianuarie 2015 şi în orice caz înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spaţii publice a acestora şi cel mai târziu înaintea vaccinării contra rabiei” . De asemenea, se vor avea în vedere prevederile Legii nr. 258 / 2013 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, care la art. 8 alin. 4  stipulează că:

“Proprietarii sau deţinătorii de câini, persoane fizice sau persoane juridice, au obligaţia identificării acestora prin microcipare sau prin alt mijloc de identificare stabilit de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor”

Iar la art. 14 lit.b) prevede sanctionarea proprietarului sau detinătorului în cazul refuzului de a identifica prin microcipare câinii detinuti, cu amendă de la 5000 lei la 10000 lei.

Identificarea prin microcipare a câinilor cu stăpân este suportată exclusiv de proprietar sau detinător.

Atentionăm toti detinătorii de câini si pisici să acorde tot sprijinul pentru actiunea de vaccinare antirabică medicilor veterinari de liberă practică împuterniciti.

Adauga un comentariu

*