Indigestia – remedii naturale

Dispepsia, aşa cum este numită indigestia în termeni medicali, afectează vieţile a milioane de oameni zi de zi, aşadar nu suntem singuri în această situaţie şi, mai important, avem soluţii care ne pot scăpa rapid de această neplăcere. De cele mai multe ori, indigestia este cauzată de supraalimentaţie, mâncatul lacom sau probleme mai grave, precum ulcerul, bolile gastro-intestinale ori sindromul intestinului iritabil. Deşi există numeroase medicamente în farmacii care sunt eliberate fără prescripţie medicală, trebuie să ştii că poţi apela cu încredere şi la tratamentele naturiste, care sunt la fel de eficiente împotriva indigestiei. Vom enumera mai jos doar câteva dintre ele.

miere_ghimbir_37198200Ghimbirul este folosit de foarte mult timp ca remediu pentru calmarea stomacului şi ameliorarea stării de greaţă, îmbunătăţeşte digestia şi are proprietăţi antispastice, care il fac un remediu folositor pentru crampele gastrice. Cercetări medicale realizate de către specialiştii chinezi sugerează că ghimbirul poate ajuta la arderea mai rapidă a grăsimilor şi poate grăbi procesul de digestie, ameliorând simptome precum balonarea sau crampele. Ghimbirul poate fi administrat cu uşurinţă sub formă de capsule: două capsule de 250 mg după masă. Sau, după masă, pot fi mestecate câteva bucăţele de rădăcină candel de ghimbir sau se bea o cană de ceai de ghimbir. Pentru a prepara ceaiul, se amestecă o linguriţă de ghimbir proaspăt ras într-o cană cu apă fiartă şi se lasă la infuzat timp de 10 minute înainte de a fi strecurat.

Muşeţelul este un vechi tratament pentru indigestie. Planta este administrată cel mai bine sub formă de ceai calmant. Se beau trei căni de ceai de muşeţel pe zi, înainte de fiecare masă.

Se mestecă şi apoi înghite o linguriţă de fenicul sau chimen, in caz de indigestie sau după o masă foarte copioasă sau picantă, care ar putea provoca indigestie mai târziu. Aceste seminţe conţin ingrediente care calmează spasmele intestinale, ameliorează greaţa şi ajută la controlarea flatulenţei. Din acest motiv, unele restaurante indiene oferă clienţilor farfurii cu seminţe de chimen.

Grecii antici se bazau pe lemnul dulce pentru calmarea durerilor abdominale, iar cercetările au arătat că această plantă are numeroase beneficii. Rădăcina este folosită pentru tratarea unei game variate de afecţiuni, de la probleme menstruale, la infecţii respiratorii. O altă formă a sa, cunoscută ca DGL – lemn dulce deglicirinizat – are un efect benefic asupra intestinelor, calmând durerile de stomac şi indigestia, prin acoperirea mucoasei esofagului şi stomacului.

Chimen 2-550x415Chimenul şi menta pot înlătura diareea. Chimenul este un condiment specific pentru Europa si Asia de Vest şi este utilizat încă din anii 1500 în tratarea problemelor gastro-intestinale. Studii recente au arătat că atunci când chimenul este combinat cu menta în diferite preparate, cum ar fi ceaiul de exemplu, simptomele dispepsiei dispar în proporţie de 95%. Se pare că acest condiment are proprietatea de a inhiba contracţia musculaturii netede, oprind diareea. De asemenea, compuşii din mentă pot reduce spasmele gastro-intestinale şi ameliorează simptomele colonului iritabil. Uleiul de mentă se găseşte în compoziţia majorităţii gumelor de mestecat, deci când simţi că “te ia” stomacul mestecă o gumă sau bea o ceaşcă de ceai de mentă.

Cărbunele reduce senzaţia de balonare. Deşi poate suna ciudat, cărbunele medicinal poate juca un rol important în calmarea stomacului deranjat. Un studiu recent a constatat că o combinaţie de cărbune, simeticonă şi oxid de magneziu ajută la reducerea semnificativă a senzaţiei de plenitudine, durere abdominală şi balonare.

Potrivit experţilor, scorţişoara este extrem de eficace în ameliorarea simptomelor dispeptice. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul consumului de banane, care, potrivit revistei Lancet, poate reduce în proporţie de 75% durerile de stomac cauzate de indigestie.

Se amestecă o linguriţă de bicarbonat de sodiu într-un pahar de apă şi se bea. Această soluţie neutralizează acizii gastrici şi ajută la calmarea flatulenţei. Câteodată, bicarbonatul poate produce gaze în stomac, aşa că unii specialişti sugerează adăugarea câtorva picături de lămâie, pentru ca gazul să se elimine înainte de a se acumula în stomac. Bicarbonatul de sodiu ajută la eliminarea gazelor intestinale şi reechilibrează PH-ul, însă mare grijă la cantitate, deoarece nu puţine au fost cazurile urgente de intoxicaţie cu bicarbonat de sodiu.

După o masă copioasă e bine să se bea o linguriţă de oţet de mere amestecată cu jumătate de pahar de apă. Acest amestec va ajuta la digestie în cazul în care nu există destul acid gastric în stomac. Poate fi adăugată si puţină miere, pentru corectarea gustului.

E recomandat a se mănca încet şi liniştit. Dacă  se înghit bucăţi mari, pe lângă bolusurile mari care ajung în tractul digestiv, mai este introdus şi mult aer, care va contribui la balonare şi flatulenţă. Mai mult, atunci când se mănâncă prea repede, alimentele nu sunt acoperite complet cu salivă, acest lucru afectând procesul digestiei.

Este de preferat a se mănânca ultima masă principală a zilei cu cel puţin trei ore înainte de ora de culcare, deoarece sistemul digestiv funcţionează cel mai bine atunci când eşti treaz, în picioare, nu în timpul somnului.

 

Adauga un comentariu

*