Alergii de vară. Cauze, simptome și tratament

652x450_089892-cum-faci-fata-alergiilor-de-varaDeși începutul alergiilor este încă din primăvară, vara face parte din anotimpurile când alergiile sunt în plină forță, din păcate. Vara este propice alergiilor în special din cauza căldurii, a umidității, a prafului și a poluării excesive. Toate acestea fac ca simptomele să nu dispară, iar unele alergii se pot înrăutății.

Deși începutul alergiilor este încă din primăvară, vara face parte din anotimpurile când alergiile sunt în plină forță, din păcate. Vara este propice alergiilor în special din cauza căldurii, a umidității, a prafului și a poluării excesive. Toate acestea fac ca simptomele să nu dispară, iar unele alergii se pot înrăutății.

Pentru a putea trata cum trebuie o alergie de vară, mai întâi este esențial să se cunoască cauzele apariției, simptomele lor și cum pot fi ele diminuate în așa fel încât toată lumea să se poată bucura de vară.

Alergii de vară – Cauze
Cea mai întâlnită cauză a alergiilor este polenul eliberat de plantele mascul pentru a poleniza florile din jur. Adierea de vară împrăștie tot timpul acest polen, care nu se poate vedea cu ochiul liber. Reacțiile alergice la polen înseamnă, de fapt, o activitatea anormală a sistemului imun, care percep granulele de polen ca un factor agresiv asupra organismului, de aceea apar aceste reacții neplăcute, numite alergii.

Polenul care vine în contact cu mucoasa nazală, acolo unde există un teren atopic, duce la reacții neplăcute ale organismului, care încearcă să îndepărteze intrusul. Polenul călătorește zeci sau sute de kilometri, făcând astfel multe victime printre persoanele cu teren atopic. De aceea, persoanele hipersensibile sunt sfătuite să se ferească cât mai mult de zonele cu vegetație bogată. Chiar dacă până la începutul verii cei mai mulți copaci își încheie ciclul de polenizare, iarba și florile sunt în plin proces de polenizare toată vara.

Specialiștii în domeniu au extras cele mai periculoase plante din punctul de vedere al alergiilor. Ambrozia și cam toate buruienile de pa câmpii, pipirigul, pelinul și talpa-gâștei sunt în topul listei negre.

Pe lângă aceste plante, poluanții din aer, precum ozonul, intensifică și cresc frecvența episoadelor alergice și crizelor de astm bronșic. Tot ozonul poate influența evoluția persoanelor cu boli cardiovasculare sau bronșite. Ozonul se formează printr-o combinație de oxid nitric, gaze de eșapament și raze ultraviolete, deci marile orașe reprezintă un adevărat infern pentru persoanele predispuse la alergii.

O altă cauză des întâlnită la pacienții cu alergii de vară o reprezintă insectele, de obicei cele care înțeapă, precum viespile, albinele, tăunii, bondarii, țânțarii. Aproximativ 5% din înțepăturile albinelor pot amenința viața, deoarece se complică cu șoc anafilactic, iar dacă nu există tratament imediat, persoana înțepată poate deceda.

Alte cauze în apariția alergiilor sunt chiar în casă, în colțurile întunecate, umede sau chiar în lenjerie, cearșaf sau pat. Acarienii sunt microorganisme ce stau în praf sau blana animalelor și se înmulțesc la căldură și umiditate. Pernele, cearșafurile și covorașele neaspirate sunt locurile lor preferate. Reziduurile acestor microorganisme se împrăștie în aer, pătrund în piele, în căile respiratorii și provoacă alergiile.

Unele persoane pot face alergii de la aditiv chimici, medicamente, latex sau chiar alimente și alte elemente înconjurătoare.

Alergii de vară – Simptome
Cea mai frecventă alergie de vară este rinita alergică, care afectează cam 15% din populația adultă. Vârsta medie la care apar alergiile este între 8 și 11 ani și diferă în funcție de arealul geografic în care ne situăm. Mai mult de 80% din cazuri apar până la vârsta de 20 de ani.

Printre simptomele alergiilor de vară enumerăm: congestia nazală, rinoree (scurgerea de materii fluide din nas), tuse, strănut, somnolență crescută, edem palpebral, lăcrimare maximă, cefalee, eritem conjunctival, prurit ocular sau nazal.

Toate persoanele care prezintă semne ale alergiei de vară și care sunt grav afectate de către acestea, sunt sfătuite să meargă la un consult de specialitate pentru efectuarea testelor pentru depistarea cauzei alergiei. Cele mai multe teste se fac infectând o cantitate redusă de alergeni pentru a identifica alergia. Acestea se fac în braț sau în spate și sunt pozitive atunci când apare o reacție locală ușoară. Se mai fac și analize de sânge pentru depistarea alergiilor, cel mai utilizat test este cel de radioimunoabsorbție.

Alergii de vară – Tratament
Medicamentele care se prescriu pentru alergiile de vară includ antihistaminicele, decongestionante nazale, sodiu cromolin. Preparatele care se eliberează doar sub prescripție medicală sunt preparate mixte mai agresive și mai eficiente, cu acțiune decongestionantă și antihistaminică, dar și corticosteroizi care se administrează intranazal.

În general, toate antihistaminicele sunt eficiente în alergiile de sezon, cum sunt și cele de vară, deoarece prezintă un risc redus de reacții adverse. La fel de bune sunt și spray-urile antihistaminice, de tipul olopatadinei, loratadina și desloratadina.

Nu se administrează antihistaminice fără sfatul unui medic, deoarece acestea pot interacționa periculos cu alte substanțe, precum antibioticele sau alcoolul. În plus, antihistaminicele de generație veche, deși la fel de eficiente, au un risc mai mare de apariția a somnolenței.

În controlul tuturor simptomelor alergiilor, corticosteroizii sunt foarte eficienți și pot fi utilizați în siguranță, deoarece reacțiile adverse sunt reduse. Se pot administra și picături oftalmologice, acolo unde lăcrimarea este densă sau în eritem conjunctival. Administrarea sodiului cromolin se recomandă anterior expunerii la factorii alergici și înainte cu 2 săptămâni de la începerea debutului polenizării, pentru prevenirea alergiilor.

 

Sursa: www.clicksanatate.ro

Adauga un comentariu

*