Impresionante lacuri formate în cratere vulcanice

Crater-Lake-Oregon-SUA-640x360Vechi cratere prin care odinioară curgea lava incandescentă ascund acum lacuri ce uimesc prin frumusețe, potrivit cotidianului spaniol ABC, care prezintă câteva dintre acestea.

Crater Lake din statul Oregon (SUA).
Este cel mai adânc lac vulcanic din SUA și este renumit pentru apa sa cristalină, de un albastru intens. Se află în Parcul Național ‘Crater Lake’ din statul Oregon. Are o adâncime de 597 metri și s-a format acum aproximativ 7.700 de ani, în urma erupției vulcanului Mount Mazama. În mijlocul caldeirei se află Insula Wizard (Wizard Island), un con vulcanic la care se poate ajunge cu una dintre micile ambarcațiuni pentru excursii în zonă.

Lacul vulcanic QuilotoaLacul vulcanic Quilotoa, din Anzii ecuadorieni.
Situat în craterul vulcanului Quilotoa, lacul este atracția Rezervației Ecologice ‘Los Ilinizas’, din provincia Cotopaxi. Cu ani în urmă, apa sa era gălbuie din cauza sulfului, dar invazia algelor și mineralele i-au dat o culoare verde smarald. Activitatea vulcanică persistă pe fundul lacului, unde sunt și zone cu ape termale. În zilele cu vreme bună, de pe marginea craterului se pot zări alți vulcani precum Cotopaxi, Iliniza Norte și Iliniza Sur. Legenda spune că această zonă vulcanică a apărut în urma unor crâncene înfruntări dintre Quilotoa, zeul erupțiilor, și Toachi, zeu care trăia în apă. Quilotoa se simțea cuprins de invidie când vedea cum se reflecta cerul în apă și, de aceea, dezlănțuia furia vulcanului, care scuipa lavă.

Cele trei lacuri ale vulcanului Kelimutu de pe Insula Flores, din IndoneziaCele trei lacuri ale vulcanului Kelimutu de pe Insula Flores, din Indonezia.
Magia și misterul își dau mâna pe Insula Flores. Vizitatorii sunt hipnotizați de jocul cromatic al celor trei lacuri ale vulcanului activ Kelimutu. Apa lacului Tiwu Ata Bupu (Lacul Bătrânilor) este de culoare albastră, Tiwu Ko’o Fai Nuwa Muri (Lacul Tinerilor și Tinerelor) este turcoaz, iar Tiwu Ata Polo (Lacul Fermecat) este de culoare cafenie. Tonurile au variat de-a lungul timpului. Potrivit explicațiilor științifice, este vorba despre reacții chimice din interiorul vulcanului care generează fenomene de oxidare a elementelor lacurilor și modifică și culoarea apei. Totuși, locuitorii insulei consideră acest loc o enclavă spirituală și invocă misterioase legende pentru a explica frumosul spectacol natural de culori și apă.

Lacul Paradisului din craterul vulcanului BaekduLacul Paradisului din craterul vulcanului Baekdu, de la granița dintre China și Coreea de Nord. Vulcanul Baekdu ascunde în craterul său Lacul Paradisului, cu lățimea de 5 kilometri și adâncimea de 850 metri. Frumusețea sa sporește între lunile octombrie și iunie, când apa se transformă într-o oglindă de gheață. După dezgheț, apa coboară printr-o cascadă de 70 de metri și alimentează râurile Songhua, Tumen și Yalu.

Licancabur, lac vulcanicLicancabur, lac vulcanic aflat la granița dintre Chile și Bolivia.
Vulcanul Licancabur se evidențiază prin forma sa, un con de mare înălțime din Anzii Cordilieri, și prin interesul arheologic și antropologic pe care îl trezesc ruinele ce amintesc de vremea incașilor. Lacul se află în craterul vulcanului și, în pofida temperaturilor joase din timpul nopții, nu îngheață niciodată complet. Excursioniștii au nevoie de o anumită pregătire pentru a rezista la înălțime (vulcanul se află la 5.920 metri), dar efortul lor este recompensat din plin de priveliștea lacului.

Lacul vulcanic RuapehuLacul vulcanic Ruapehu, din Noua Zeelandă.
Este situat în Parcul Național Tongariro, pe care UNESCO l-a inclus pe lista Patrimoniului Mondial. În acest parc, fanii ‘Stăpânului inelelor’ simt că merg prin ținutul Mordor, potrivit ABC. Ruapehu, Ngauruhoe și Tongariro sunt cei trei vulcani activi din parc. Între erupții, craterul vulcanului Ruapehu se umple cu apă și formează cunoscutul lac vulcanic Ruapehu.

MINOLTA DIGITAL CAMERALacul Verde din craterul vulcanului Irazú, din Costa Rica.
În Parcul Național ‘Volcán Irazú’ se află vulcanul activ Irazú, cel mai înalt din țară. În vârf are mai multe cratere, iar în craterul principal se află Lacul Verde, care s-a format prin acumularea apei de ploaie. Lumina și mineralele expulzate de vulcan contribuie la culoarea verde smarald a acestui lac.

Lacurile formate în craterele din Parcul Național Regina Elisabeta din Uganda.
Dacă spune cineva că a fost într-un safari fotografic în Uganda, mintea noastră ne bombardează cu imagini de hipopotami, elefanți, lei și leoparzi prin savană. În Parcul Național Regina Elisabeta, cu o suprafață de peste 1980 kilometri pătrați, acest vis este împlinit, dar mai este ceva. Acest autentic paradis surprinde prin ampla sa zonă de cratere — produs al unor explozii vulcanice — care, în sezonul ploilor, devin loc de adăpat pentru diversele animale. În plus, în acest parc se pot vedea peste 600 de specii de păsări.

Viti, lac geotermal din IslandaViti, lac geotermal din Islanda.
Vulcanul Viti (Infern) ascunde în craterul său un lac de culoare verde, format prin acumularea apei de ploaie. Vulcanul se află în zona Krafla, o caldeiră cu diametrul de circa zece kilometri plină de fisuri și vulcani noroioși.

 

Sursa: www.agerpres.ro

Adauga un comentariu

*