Semnificatiile zilei de 28 februarie

Astazi in Romania se serbeaza Ziua Protectiei Civile. S-a ales data de 28 februarie deoarece este data la care Regele Carol al II-lea semna “Inaltul Decret Regal” in 1930, publicat la 23 martie 1933 in Monitorul Oficial al României ca “Regulamentul Apararii Pasive contra atacurilor aeriene”. Sarbatoarea este un prilej de retrospectiva a activitatilor desfasurate de-a lungul timpului in misiunile de salvare a cetatenilor amenintati de conflagratii militare, calamitati naturale si alte catastrofe. Daca la infiintare structura s-a subordonat Ministerului de Interne, pe timpul celui de-al II-lea razboi mondial aceasta a functionat in Comandamentul Apararii Pasive din Ministerul Aerului si Marinei, iar in perioada postbelica a fost transferata la Ministerul Fortelor Armate. In 1952 se infiinta Apararea Locala Antiaeriana si Comandamentul Apararii Locale Antiaeriene, cu primele state-majore regionale si servicii specializate la nivelul localitatilor si unitatilor economice. Protectia Civila este o componenta a apararii nationale, cuprinde un complex de masuri pentru ocrotirea populatiei, a bunurilor materiale in caz de razboi, calamitati sau catastrofe si asigura conditiile necesare supravietuirii acestora. Instinctul de conservare si de aparare a fiintei umane in situatii de pericol, manifestat si transmis din generatie in generatie de catre comandantii de osti dar si de populatia insasi, isi gaseste oficializarea scrisa, pentru prima data in istoria poporului român, in scrisoarea domnitorului Neagoe Basarab catre fiul sau Teodosie, in care il sfatuieste pe el si pe urmasi, ca in caz de razboi, populatia civila – copii, batrani, femei – sa fie dusa / protejata prin evacuare in zone inaccesibile cotropitorilor, in afara zonelor unde urmeaza sa aiba loc luptele cu vrajmasii cotropitori. Acest inscris ce strabate Evul Mediu, istoria moderna si contemporana a poporului român se numeste astazi protectia populatiei civile si a valorilor material-spirituale. Modernizarea conceptiei apararii civile a populatiei, bunurilor si teritoriului in caz de conflict armat, dar si la dezastre, a fost impusa, in primul rand, de ruptura provocata de evenimentele din Cehoslovacia din 1968, de catastrofele naturale care au lovit tara – inundatii, cutremurul din 1977, dar si de unele catastrofe industriale cum au fost marile incendii de pe platformele petrochimice si metalurgice. Asa incat, Legea nr. 2/1978 va consfinti aplicarea, in tara noastra, a unei noi conceptii privind apararea civila, in aceasta perioada conturandu-se doctrina pregatirii populatiei si a factorilor de decizie spre a raspunde unor situatii determinate de producerea dezastrelor, precum si privind protectia populatiei in caz de conflict armat.

In 1785 Horea si Closca, conducatorii rascoalei taranesti din Transilvania de la 1784, sunt executati prin tragere pe roata.

In 1849 este inaugurata Catedra de limba si literatura româna pe langa Institutul de Studii Filosofice din Cernauti.

In 1859 apare, la Bucuresti, prima revista umoristica româneasca, “Tântarul, editata de C.A.Rosetti si N.T. Orasanu.

In 1914 apare pentru prima data personajul Charlot, interpretat de Charlie Chaplin, in “Charlot si umbrella”.

In 1944 are loc premiera comediei “Iata femeia pe care o iubesc” de Camil Petrescu, montata la Teatrul National din Bucuresti.

In 1953 James Watson si Francis Crick descopera structura chimica a ADN-ului, anuntul formal realizandu-se pe 25 aprilie, in revista “Nature”.

In 1986 primul ministru suedez Olof Palme este asasinat pe strada la Stockholm.

In 1993 are loc premiera spectacolului “Richard al III-lea”, la Teatrul Odeon din Bucuresti, sub semnatura regizorului Mihai Maniutiu, spectacol de referinta in istoria teatrului românesc de dupa 1989.

In 1754 se naste Gheorghe Sincai, istoric, filolog si poet român, reprezentant al Scolii Ardelene; in 1863, Gheorghe Marinescu – medic, fondator al scolii românesti de neurologie; in 1901, Linus Pauling – chimist american, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1954 si pentru Pace in 1962; in 1942, Brian Jones – muzician englez, membru fondator al trupei The Rolling Stones; in 1953, Principesa Irina a României – fiica regelui Mihai al României; in 1968, Marian Vanghelie – politician român, primar al sectorului 5 al Bucurestiului, iar in 1980, Lucian Bute – pugilist roman.

In 1869 moare Alphonse de Lamartine, scriitor francez; in 1916, Henry James – scriitor american; in 2006, Owen Chamberlain – fizician american, laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1959, pentru descoperirea antiprotonului, iar in 2013, Donald Arthur Glaser – fizician american, laureat Nobel pentru Fizica in 1960 pentru inventarea camerei cu bule.

Adauga un comentariu

*