Semnificatiile zilei de 20 februarie

social_justiceAstazi se sarbatoreste Ziua Mondiala a Justitiei Sociale. Pentru Natiunile Unite, justitia sociala reprezinta esenta misiunii de promovare internationala a dezvoltarii si a demnitatii umane. Ziua Mondiala a Justitiei Sociale a fost marcata pentru prima data la 20 februarie 2009 si a reliefat importanta justitiei sociale ca imperativ etic care ar trebui sa ne ghideze munca de toate zilele. Prin hotararea de a se marca aceasta zi, ONU doreste ca dezvoltarea din domeniul justitiei sociale sa asigure protejarea si consolidarea demnitatii umane. Adoptarea de catre Organizatia Internationala a Muncii a “Declaratiei privind justitia sociala” pentru o globalizare echitabila este inca o dovada a preocuparii ONU pentru acest domeniu. Declaratia se concentreaza asupra garantarii unui venit corect tuturor angajatilor, protectie sociala, dialog social si respectarea principiilor si drepturilor fundamentale ale angajatilor. Celebrarea acestei zile pe teritoriul statelor membre ale ONU ar trebui sa contribuie la consolidarea eforturilor desfasurate de ONU pentru eradicarea saraciei, promovarea unui mediu de lucru decent, egalitate intre sexe si acces fara restrictii la bunastarea sociala si justitie. “Diferentele dintre saraci si bogati sunt mari si in crestere in toata lumea. Trebuie sa facem mai multe pentru a imputernici oamenii prin munca decenta, sa sprijinim oamenii prin programe de protectie sociala si sa ne asiguram ca vocile celor saraci si marginalizati sunt auzite”, declara Ban Ki-moon – secretarul general al Natiunilor Unite – in mesajul sau cu ocazia Zilei Mondiale a Justitiei Sociale.

In 1816 are premiera “Barbierul din Sevilla”, de Gioachino Rossini, la “Teatro Argentina”, cu un fiasco.

In 1849 imparatul Austriei, Franz Joseph I, promulga o Constitutie prin care se recunoastea Transilvaniei o autonomie limitata.

In 1926 apare, la Bucuresti, “Viata literara”, sub directia lui George Murnu.

In 1932 iese de sub  tipar primul numar al revitei “România literara. Gazeta de critica si informatie literara, artistica si culturala”, condusa de Liviu Rebreanu.

In 1938 debuteaza Maria Tanase, la postul de radio Bucuresti, cea care va deveni simbolul cantecului popular românesc. In acelasi an se decreteaza o noua Constitutie, promulgata la 27 februarie 1938, prin care se introduce dictatura regala a lui Carol al II–lea si ia sfarsit regimul parlamentar.

In 1962 este lansata nava cosmica Mercury–Atlas 6, cu astronautul John Glenn la bord, care realizeaza primul zbor american pe orbita.

In 1991 se inaugureaza oficial, la Praga, Secretariatul Permanent al CSCE – Conferinta pentru Securitate si Cooperare in Europa, care din decembrie 1994 se va numi OSCE – Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa.

In 2006 se inaugureaza “Low Racovita” – prima statie româneasca din Antarctica.

In 1924 se naste Eugen Barbu, scriitor, scenarist, publicist român, laureat al premiului Herder in 1977; in 1927, Mircea Malita – scriitor, matematician si diplomat român; in 1954, Grigore Lese – interpret român de folclor; in 1966, Cindy Crawford – fotomodel si actrita americana; in 1967, Kurt Cobain – liderul formatiei rock Nirvana; in  1971, Virgil Iantu – cantaret si prezentator tv român, iar in 1988, Rihanna – cantareata, textiera si dansatoare din Barbados.

In 1882 moare Mos Ion Roata, deputat in Adunarea ad-hoc  a Moldovei; in 1907, Henri Moissan – chimist francez, laureat Nobel pentru Chimie in 1906 pentru descoperirea fluorului; in 1927, Constantin Mille – scriitor si ziarist român; in 1972, Maria Goeppert-Mayer – fizician german, laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1963, iar in 1987, Constantin Avram – inginer român, membru corespondent al Academiei Române.

Adauga un comentariu

*