Prokopis Pavlopoulos, ales președinte al Greciei de către Parlament

658x0_grecia-parlament-afp1Parlamentul l-a ales pe conservatorul Prokopis Pavlopoulos, deputat si fost ministru, președinte al Greciei.

Pavlopoulos, în vârstă de 64 de ani, a fost ales președinte al Republicii cu 233 de voturi pentru de Parlamentul cu 300 de membri, deși avea nevoie doar de 180 de voturi. Practic, pentru el au votat deputații Syriza, cei ai formațiunii aliate de la guvernare, Grecii Independenți, precum și cei din formațiunea conservatoare Noua Democrație, din care provine.

Alegerea sa pune capăt unui proces electoral început în decembrie, când parlamentul a eșuat în trei rânduri în alegerea șefului statului, fapt care a dus la organizarea de alegeri legislative câștigate de către formațiunea stângii radicale Syriza.

Prokopis Pavlopoulos îi va urma în funcție lui Carolos Papoulias, în vârstă de 85 de ani, al cărui ultim mandat de cinci ani se încheie în martie. El a fost candidatul nominalizat de premierul Alexis Tsipras, liderul Syriza, pentru funcția de șef al statului.

 

Adauga un comentariu

*