Tratamente moderne pentru varice

operatii-variceVaricele reprezinta un semn al unei circulatii deficitare a sangelui. Este bine de stiut ca pe langa problema de ordin estetic a varicelor, exista si cele ale durerilor si ale disconfortului in picioare. Din punct de vedere medical, varicele sunt foarte periculoase, dar sunt si inestetice, pentru ca venele inflamate devin proeminente si capata culoarea albastruie.

Simptomele varicelor sunt: oboseala si senzatia de greutate ori dureri surde, in gamba, crampe dureroase in timpul noptii sau jena dureroasa. Durerile sunt mai putin intense pe masura ce se dezvolta cordoanele venoase.

Desi nu se cunoaste exact mecanismul de aparitie al varicelor, insa factorii de risc au putut fi descoperiti. Referindu-ne la acesti factori de risc, iata cateva sfaturi utile care va vor fi de folos pentru diminuarea riscului de aparitie a varicelor:

– faceti miscare cat mai des, fiind mai atenti asupra membrelor inferioare. Mersul pe jos, alergatul, mersul pe bicicleta, inotul, aerobicul sunt activitati ce le puteti incerca, pentru a preveni varicele.

– nu stati pe scaun ore in sir fara a va ridica din cand in cand. Dar si statul in picioare mult timp creste riscul de aparitie a varicelor.

– pastrati-va masa corporala in limite normale si astfel nu va veti confrunta cu aparitia varicelor;

– evitati pantalonii, ciorapii sau cizmele prea stramte;

– nu stati cu picioarele la caldura prea mare;

– cand dormiti stati cu picioarele la acelasi nivel cu trunchiul (sau mai sus de trunchi este si mai bine pentru picioare, dar astfel pot aparea probleme de genul accidentului vascular cerebral);

– cand va aflati la dus, alternati jeturile de apa calda cu apa rece, la nivelul picioarelor. Dar trebuie sa tineti cont ca apa nu trebuie sa fie nici foarte fierbinte dar nici foarte rece.

Modul in care se pot inlatura in totalitatea varicele – este tratamentul chirurgical. Mai sunt cunoscute si alte metode terapeutice (ciorapii elastici pentru varice, medicamentele – capsule sau unguente) si sunt cel mult un tratament temporar, dar nu pot vindeca si nu pot preveni aparitia complicatiilor.

Cel mai modern tratament chirurgical al varicelor este chirurgia varicelor fara stripping (adica nu se smulge vena). Metoda chirurgicala poate fi individualizata in functie de caz. Operatia se poate desfasura sub anestezie locala sau rahidiana, in functie de complexitatea cazului.

Dupa operatie, pacientii se pot deplasa singuri de obicei si pleaca acasa pe picioarele lor, putind relua activitatile casnice in circa 24 de ore – iar activitatile profesionale dupa 3-4 zile.

O alta tehnica indicata persoanelor care sufera de boala varicoasa este si cea cu laser endovenos. Interventia presupune introducerea unei fibre optice in vasul de sange afectat, astfel incat temperatura mare generata de unda laser reduce dimensiunea venei, pana cand aceasta se inchide.

Desi nu presupune intepaturi sau incizii la nivelul pielii, procedura se realizeaza sub anestezie locala, in cabinetele specializate. Pacientul poate pleca acasa la doua ore dupa interventie, durerile postoperatorii sunt minime si nu raman cicatrici. Persoana isi poate relua activitatea chiar la cateva zile dupa procedura cu laser.

Similar cu tratamentul cu laser, cel cu radiofrecventa se realizeaza cu anestezie locala. In timpul procedurii, care dureaza aproximativ jumatate de ora, medicul introduce un cateter la nivelul venei.

Din interiorul acestuia, electrodul, care este conectat la aparatul de radiofrecventa, emite unde radio la nivelul zonei afectate, incalzeste peretii venei, ceea ce duce la micsorarea si estomparea ei. In cele mai multe din cazuri, specialistii flebologi indica terapia cu radiofrecventa persoanelor cu varice mici sau medii.

Adauga un comentariu

*