Semnificatiile zilei de 29 ianuarie

Automobile-epocaAstazi este Ziua Internationala a Automobilului. Istoria automobilului incepe in 1769, odata cu crearea automobilului cu motor cu abur si care putea transporta persoane la bord. Acest dispozitiv mecanic era denumit Motorwagen si a primit un brevet imperial pentru a putea fi exploatat oficial. Motorwagen era realizarea inginerului Karl Benz care s-a si prezentat de altfel pe strazile orasului Mannheim cu ciudata sa constructie pe trei roti, in care se puteau cocota doi calatori. Acest prim vehicul era propulsat de un motor cu explozie in patru timpi, alimentat cu benzina. Scotea un zgomot infernal si un nor gros de fum urat mirositor. In plus, masina demara greu. Pentru a porni trebuia incalzit mai intai motorul cu apa fierbinte, iar apoi trebuia impinsa masina, in timp ce soferul manevra pornirea de la punctul de comanda. Trebuia impinsa pana cand pistoanele ajungeau sa functioneze singure. Marea performanta insa nu statea atat in faptul ca vehiculul mergea fara sa fie tractat de animale, cat in viteza cu care isi facuse demonstratia in fata publicului: pe drum drept, atingea 16 km pe ora. Modelul primului automobil a fost produs in trei exemplare. Unul se afla si astazi la Muzeul Tehnicii din Munchen, celelalte doua disparand. In 1806 apar vehiculele dotate cu motoare cu ardere interna care functionau cu combustibil lichid. In jurul anului 1900 apar si vehiculele cu motor electric. Automobilul se impune cu rapiditate in tarile dezvoltate ca principal mijloc de transport. Industria constructoare de automobile ia un avant puternic mai ales dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Daca la inceputul secolului XX existau cateva sute de mii, la inceputul perioadei postbelice existau pe plan mondial peste 500.000 de automobile, ca in 2007 productia mondiala anuala sa depaseasca 70 de milioane de unitati. Germanul Nikolaus Otto realizeaza motorul cu benzina in patru timpi, iar cel similar cu motorina este creatia lui Rudolf Diesel. Un alt german, Christian Friedrich Schönbein creeaza, in 1838, motorul care functioneaza cu pila de combustie cu hidrogen. Automobilul electric isi datoreaza aparitia maghiarului Ányos Jedlik (unul din inventatorii motorului electric) si francezului Gaston Planté (care a inventat bateria cu acid si cu plumb).

In 1845 este publicat pentru prima data “Corbul” – The Raven – de Edgar Allan Poe, in “New York Evening Mirror”.

In 1856 Regina Victoria a infiintat ordinul Crucea Victoria, initial pentru a-i distinge pe militarii britanici cu merite deosebite in Razboiul Crimeei.

In 1896 doctorul Emile Grubbe a utilizat pentru prima oara radiatiile pentru a tratata cancerul de san al pacientei sale Rose Lee din Chicago.

In 1923 Consiliul de Ministri aproba statutul Uniunii Generale a Industriasilor din România – UGIR.

In 1981 se da in exploatare cel mai mare pod de pe Siret, in zona hidrocentralei Galbeni.

In 1990 simpatizantii FSN iau cu asalt sediile unor partide in Bucuresti si in alte orase.

In 2002 in “Discursul despre Starea Natiunii” presedintele american George W. Bush declara guvernele Irakului, Iranului si Coreei de Nord drept “Axa raului”.

In 2012 Horia Tecau castiga finala de dublu mixt la Australian Open.

In 1810 se naste Ernst Kummer, matematician german; in 1838, Edward Williams Morley – chimist si fizician american; in 1860, Anton Cehov – scriitor rus; in 1866, Romain Rolland – scriitor francez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura pe anul 1915; in 1890, Boris L. Pasternak – poet, prozator si traducator rus, laureat al Premiul Nobel pentru Literatura in 1958; in1893, Martian Negrea – compozitor si muzicolog roman; in 1895, Dumitru D. Rosca – filosof român, membru al Academiei Române; in 1926, Tudor Vornicu – jurnalist roman; in 1926, Abdus Salam – fizician pakistanez, laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1979; in 1946, Irina Nicolau – etnolog roman; in 1954, Oprah Winfrey – actrita si gazda de talk show American; in 1956, Matei Visniec – poet si dramaturg român, stabilit din 1987 la Paris; in 1962, Oana Pellea – actrita româna de teatru si film; in 1962, Dragos Seuleanu – fost director al Societatii Române de Radiodifuziune, vicepresedinte la Camera de Comert si Industrie a României, iar in 1966, Romario Souza, fotbalist Brazilian.

In 1939 moare William Butler Yeats, poet englez, laureat al Premiului Nobel  pentru Literatura in 1923; in 1996, Marian Hudac – actor roman; in 2003, Matei Gheorghiu – actor roman, iar in 2006, Ludovic Spiess – tenor roman.

Adauga un comentariu

*