Coloranti alimentari si tot ce trebuie sa stii despre ei

64524962_colorantiNu sunt primiti cu bratele deschise de toata lumea, dar sunt cei care iti transforma dulciurile in adevarate curcubee. Cat timp nu faci excese, ii poti folosi pentru glazuri, blaturi, bezele, acadele si jeleuri, insa pentru fiecare in parte trebuie sa stii ce tip de colorant sa folosesti, mai ales ca oferta de pe piata s-a extins de la colorantii lichizi la cei sub forma de gel, pudra sau pasta.

Iti prezentam un ghid complet al celor mai importante tipuri de coloranti cum ii poti folosi, argumente pro si contra utilizarii lor.

1. Coloranti lichizi
Sunt facuti din coloranti sintetiuci dizolvati in apa. Sunt usor de folosit pentru ca e nevoie doar sa ii picuri in amestecul de ingrediente. Dar efectul nu va fi stralucitor.

Pro: se gasesc peste tot si sunt accesibili ca pret. Sunt buni daca vrei sa obtii culori pastel. Poti fi combinati cu otet pentru a vopsi oua de Paste.
Contra: pentru ca sunt pe baza de apa vor dilua amestecul de ingrediente si asta poate avea un efect negativ asupra preparatului final.

2. Coloranti gel
Au la baza un amestec de coloranti sintetici, apa, glicerina sau sirop de glucoza. Pentru ca sunt foarte concentrati, adauga-i putin cate putin pentru ca vor produce culori intense. Sunt perfecti in prepararea bomboanelor sau a glasajelor pentru prajituri.

Pro: pentru ca sunt atat de concentrati ai nevoie de o cantitate mai mica, ceea ce este important in retete pentru ca nu va strica echilibrul intre ingredientele lichide si cele uscate.
Contra: sunt mai scumpi decat colorantii lichizi si sunt mai greu de incorporat in aluaturi dense, din cauza texturii groase. Poti sa gresesti usor si sa adaugi prea multa culoare.

3. Coloranti naturali
Sunt preparati din plante sau alte surse naturale, fara coloranti sintetici, glicerina sau alte substante. Sunt mult mai cautati si mai apreciati pentru ca nu au compusi chimici. Sunt mai greu de procurat, dar partea buna e ca ii poti face si tu acasa. Iti dam toate indiciile aici.
Contra: Culorile nu sunt atat de puternice. Vei obine tonuri pastelate fara intensitatea data de colorantii anteriori.

4. Coloranti pudra
Contin doar colorantii sintetici fara apa, glicerina sau sirop. Ii poti folosi direct in amestecul de ingrediente uscate dintr-o reteta, amestecati cu putin alcool sau ca decor peste prajituri.

Pro:
pentru ca nu contin apa sunt cea mai buna alegere in retetele in care orice picatura de lichid ar schimba complet rezultatul: retete cu ciocolata, macarons, bezele. Nu se usuca usor asa cum se intampla cu colorantii gel, de aceea ii poti pastra mai mult timp. Sunt indicati atunci cand vrei sa obtii culori in nuante inchise.
Contra: sunt mai scumpi decat alte variante de coloranti sintetici. Ii gasesti, in general, in magazinele online in culorile de baza.

Sursa: www.foodstory.ro

Adauga un comentariu

*