Campania „Preţuieşte viaţa! Travesează regulamentar!”

Poliţiştii Serviciului şi Biroului Rutier, Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi Poliţiei de Proximitate ale Secţiei 1 şi 2 din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău desfăşoară în perioada decembrie 2014 – ianuarie 2015 acţiuni de informare a populaţiei cu privire la prevenirea accidentelor rutiere.

Campania „Preţuieşte viaţa! Travesează regulamentar!” are ca obiectiv creşterea gradului de informare a participanţilor la traficul rutier cu privire la comportamentele adecvate şi măsurile de siguranţă personală pe care trebuie să le pună în practică pentru a evita implicarea în evenimente rutiere. În data de 22.12.2014 poliţiştii au desfăşurat o activitate de informare a pietonilor cu privire la măsurile cu caracter preventiv ce trebuie adoptate pentru evitarea accidentelor de circulaţie. S-a acţionat în următoarele zone: Calea Mărăşeşti – Piaţa Sud, str. Republicii – str. Aeroportului, str. N. Ene, B-dul. Nicolae Bălcescu, str. 9 Mai – str. M. Viteazu, B-dul Unirii – Autogara Bacău, str. Ştefan cel Mare unde poliţiştii au sfătuit pietonii să traverseze numai pe la trecerile de pietoni, după o temeinică asigurare, în pas alert. Poliţiştii au sfătuit pietonii ca pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă să poarte haine de culori deschise ori prevăzute cu elemente reflectorizante.
Pietonii au primit din partea poliţiştilor nu doar sfaturi ci şi materiale promoţionale constând în pliante cu informaţii pentru participanţii la trafic, în special pentru pietoni.

Poliţiştii recomandă să traversaţi strada pe marcajul pietonal, prin dreptul indicatoarelor „Trecere pentru pietoni”, iar acolo unde sunt instalate semafoare, numai la culoarea verde a acestora; fiţi precauţi chiar şi atunci cand traversaţi pe trecerile pentru pietoni sau la culoarea verde a semaforului electric. Angajaţi-vă în traversare numai dacă toţi conducatorii de vehicule au oprit pentru a vă acorda prioritate; asteptaţi sosirea mijloacelor de transport public pe trotuar sau pe refugiile special amenajate. După coborârea din mijloacele de transport public nu traversaţi prin faţa sau prin spatele acestora. Traversarea se poate face după plecarea lor din staţie prin locurile rezervate trecerii; fiţi mult mai atenţi când traversaţi noaptea sau în condiţii de vreme nefavorabilă (ceaţa, ploaie sau ninsoare abundentă) pentru că vizibilitatea redusă sau carosabilul alunecos pot detemina observarea târzie a intenţiei dumneavoastră iar spaţiul necesar opririi autovehiculelor se măreşte; dacă circulaţi în calitate de pieton pe timp de noapte, pentru a fi vizibili, folosiţi o îmbrăcăminte care să conţină elemente reflectorizante sau diferite surse de lumină;
pe drumurile publice situate în afara localităţilor, ori care nu au trotuare sau poteci laterale, se va circula numai pe partea stângă a drumului;
învăţaţi copiii că strada nu este un loc de joacă şi evitaţi lăsarea acestora fără supraveghere în apropierea drumului public. Pe timp de iarnă pericolele la care se expun sunt mai multe şi mai mari;  când însoţiţi copiii, trebuie să constituiţi pentru ei un exemplu pozitiv, respectand regulile de circulaţie.

Adauga un comentariu

*