Cele mai bune retete vegetariene pe care sa le incerci de Craciun

radacinoase-la-tava-preparare-2sPoti gati mese de sarbatoare fara a folosi nici un pic de carne in meniu. Daca esti vegetarian, ai optiuni la fel de gustoase in locul fripturii de porc, a sarmalutelor sau a piftiei.

De Craciun sau de Anul Nou, toata familia asteapta mese bogate si mai ales fripturile si alte preparate din carne. Fie ca esti singurul vegetarian din casa, fie ca toata familia are acelasi regim de viata, nu inseamna ca trebuie sa renuntati la Sarbatoare daca nu exista fripturi. Placintele cu legume, legume la cuptor, orezul sau salatele calde pot fi si ele un adevarat ospat.

Pastarnac, cartofi si sfecla la cuptor

Ingrediente: 2 oua, 2 cartofi curatati, 1 lingura miere, 600g pastarnac curatat, 1 lingurita seminte de coriandru, cateva ridichi , 1/2 castravete, sare, piper, 8 linguri otet de vin alb, ulei de floarea soarelui, 500g sfecla rosie coapta, cutata si taiata in sferturi, 6 salote curatate si taiate in jumatati, 1 legatura cimbru.

Metoda de preparare

Desfa salotele in foi si pune-le la copt stopite cu ulei, sare si piper, la 200C timp de 20 minute.

Feliaza subtire castravetele si ridichiile, freaca-le cu putina sare, adauga semintele de coriandru, mierea si 4 linguri otet si amesteca bine. Lasa totul deoparte cat timp pregatesti legumele la cuptor.

Rade pastarnacul si cartofii, stoarce legumele pentru a scapa de toata apa din ele. Bate ouale si adauga-le peste legume. Adauga si cimbrul tocat si condimenteaza cu sare si piper.

Incinge o tigaie cu un strop de ulei. Pune amestecul de ou cu legume si gateste pe foc mare timp de cateva minute, apoi pune tigaia in cuptor, adaugand salotele coapte deasupra. Coace timp de 20 minute.

Adauga bucatile de sfecla rosie si 4 linguri otet. Mai lasa in cuptor timp de 20 minute.

Serveste legumele la cuptor cu castravetii si ridichiile pregatite mai devreme si cate un ou ochi (optional).

Orez orez-condimentat-cu-garnitura-de-telina-si-oua-fierte_size5 condimentat cu garnitura de telina si oua fierte

Pentru a transforma aceasta reteta intr-una cu adevarat vegana renunta la ouale fierte.

Ingrediente: 6 oua, 1 legatura patrunjel tocat, 400g orez basmati, 2 ardei iuti feliati subtire, 3 lingurite turmeric, 3 lingurite seminte de coriandru, 8 pastai de cardamom zdrobite, 2 frunze de dafin, 2 catei de usturoi tocati marunt, piper, 2 cepe tocate marunt, sare afumata, ulei de masline, 1 radacina telina medie, curatata si taiata in cuburi de 2cm, 1 legatura coriandru tocat, sucul de la 2 lamai, 8 linguri iaurt

Metoda de preparare

Incinge cuptorul la 180C. Pune telina stropita cu ulei de masline, sare si piper si coace-o timp de 20 minute.

Caleste ceapa si usturoiul intr-o tigaie cu putin ulei si frunzele de dafin,la foc mic timp de 10 minute. Adauga cardamonul, semintele de coriandru, turmericul, ardeiul iute si putina sare. Amesteca si gateste timp de 3-4 minute. Scoate o lingura din acest amestec deoparte pentru mai tarziu.

Da focul mai tare si adauga orezul. Mai pune putin ulei de masline si amesteca, astfel incat tot orezul sa fie acoperit. Adauga apa cat sa acopere cu 1 cm orezul. Acopera cu un capac si baga oala in cuptorul incins timp de 25 minute.

Intre timp, fierbe ouale. Amesteca iaurtul cu sucul de lamaie, un praf de sare si lingura de amestec cu ceapa si condimente calite.

Odata ce telina si orezul sunt gata scoate-le din cuptor. Taie telina cubulete si amesteca-le impreuna cu patrunjelul si corinadrul tocate in orez.

Asaza ouale fierte taiate in jumatati deasupra. Serveste cu iaurtul pregatit.

Salatasalata-calda-de-fenicul-si-radicchio_size3 calda de fenicul si radicchio

Ingrediente: 2 linguri ulei de masline, sucul de la 1/2 portocala, 2 linguri otet balsamic , 2 ardei iuti rosii tocati marunt, frunzele de la 1 fir de rozmarin , 4 radicchio mici, 2 bulbi de fenicul feliati subtire, sare, piper

Metoda de preparare

Pregateste dressingul. Toaca rozmarinul si amesteca-l cu ardeiul iute, otetul, sucul de portocale, ulei, sare si piper.

Incinge o tigaie sau un grill de aragaz si coace pe rand feliile de fenicul si frunzele de radicchio pana cand se inmoiae usor.

Amesteca imediat cu dressingul si serveste salata calda.

Sursa: www.foodstory.ro

Follow us: foodstory.ro on Facebook

Adauga un comentariu

*