Semnificatiile zilei de 1 decembrie

SIDA_ziua-mondiala-QD939267JPAstazi sarbatorim Ziua Nationala a Romaniei! Aceasta data a fost aleasa in 1990, dupa revolutia anticomunista din 1989. La 1 decembrie 1918 s-a desavarsit Romania Mare prin unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu Romania, pastrandu-se autonomia locala, pe baze democratice, egalitatea naţionalitaţilor şi a religiilor. Asadar, acesta este evenimentul principal al istoriei Romaniei şi, totodata, infaptuirea unui deziderat al locuitorilor graniţelor vechii Dacii, unirea Transilvaniei cu Romania.

La nivel global, astazi se serbeaza Ziua Mondiala de Combatere a SIDA. Aceasta zi este dedicata cresterii gradului de constientizare a pandemiei de SIDA cauzata de raspandirea infectiei cu HIV. SIDA a ucis mai mult de 25 de milioane de oameni si peste 33 de milioane traiesc cu HIV in intreaga lume, fiind una dintre cele mai distructive epidemii din istorie. Ziua Mondiala de Combatere a SIDA a fost initiata in 1987 de catre James W. Bunn si Thomas Netter, doi ofiteri de informare publica pentru Programul Global pentru SIDA de la Organizatia Mondiala a Sanatatii de la Geneva. Bunn si Netter au trimis ideea lor directorului Programului Global privind SIDA (cunoscut ca UNAIDS), Dr. Jonathan Mann, care a imbratisat idea si a recomandat sarbatorirea primei Zilei Mondiale de Combatere a SIDA in data de 1 decembrie 1988. Programul Natiunilor Unite pentru HIV/SIDA a devenit operational in 1996 iar in 1997 a fost creata Campania Mondiala SIDA si intregul an s-a concentrat pe comunicare, prevenire si educatie. Fiecare an are tematici si grup tinta distincte. In primii doi ani, tema Zilei Mondiale antiSIDA s-a axat pe copii si tineri. Temele au atras atentia asupra epidemiei HIV/SIDA, au ajutat la atenuarea unora dintre stigmatizarile legate de boala si la stimularea recunoasterii problemei ca o boala de familie. In 2004, Campania Mondiala SIDA a devenit o organizatie independenta. In fiecare an, Vaticanul lanseaza, prin vocea Papei, un mesaj de salut pentru pacienti si medici de Ziua Mondiala de Combatere SIDA.

In 1800 Washington, oras fondat in 1791, devene capitala Statelor Unite ale Americii.
In 1864 de infiinteaza “Casa de Depuneri si Consemnatiuni”, viitorul CEC.
In 1906 se inaugureaza, la Paris, prima cladire destinata cinematografului, “Cinema Omnia Pathe”.
In 1917 se infiinteaza “Agentia Telegrafica din Petrograd”, TASS, actualul ITAR–TASS.
In 1918 Serbia, Muntenegru, Macedonia, Slovenia, Croatia, Dalmatia, Voivodina, Bosnia si Hertegovina se unesc in „Regatul Sarbilor, Croatilor si Slovenilor”.
In 1919 este investit primul guvern de coalitie din istoria interbelica a Romaniei, condus de Alexandru Vaida-Voievod; iar in Cluj se inaugureaza Teatrul National Romanesc, cu spectacolul „Se face ziua” si „Poemul Unirii” de Zaharia Barsan – primul director al teatrului.
In 1920 Consiliul orasenesc al orasului Brasov doneaza Castelul Bran Reginei Maria a Romaniei, ca semn de recunostinta fata de contributia sa la infaptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.
In 1936 se inaugureaza Arcul de Triumf, in prezenta regelui Carol al II–lea si a reginei Maria.
In 1995 emite pentru prima data postul de televiziune Pro TV.

In 1761 se naste Marie Tussaud, fondatoarea „Muzeului figurilor de ceara” din Londra; in 1873, Valeri Briusov – pictor rus ; in 1892, Cezar Petrescu – scriitor roman; in 1925, Andrei Scrima – unul dintre fondatorii “Grupului de la Antim”; in 1931, Johnny Raducanu – muzician de jazz supranumit Mr. Jazz Of Romania; in 1934, Platon Pardau – prozator si poet roman, iar in 1935, Woody Allen – regizor si actor american.

In 1960 moare Ion Vasilescu, compozitor roman; in 1968, Nicolae Bretan, compozitor si bariton roman; in 1866, George Everest – geograf britanic; in 1977, Petre Constantinescu–Iasi – istoric si om politic, membru al Academiei Romane; in 1991, George Stigler – economist american, laureat Nobel pentru Economie in 1982; in 2008, Aurel Vernescu – caiacist roman, dublu laureat cu bronz la Olimpiada de la Tokio din 1964 si cu argint la Olimpiada de la München in 1972, iar in 2011, Andrei Blaier – regizor si scenarist roman.

Adauga un comentariu

*