Semnificatiile zilei de 29 octombrie

internetAstazi este Ziua Internationala a Internetului, sarbatoare ce marcheaza reusita din 1969 a lui Charley Kline de la UCLA (California) care a  incercat pentru prima data sa se conecteze online. Kline a transmis de la un calculator SDD Sigma 7 gazduit in universitate, mesajul format din cuvantul “login” catre un calculator SDD Sigma 7 de la Stanford Research Institute, utilizand reteaua ArpaNet. La prima incercare, dupa transmisia primelor doua litere, “lo” ale cuvantului “login”, conexiunea s-a pierdut. Chiar si asa incepuse o revolutie in domeniu. In 1970 s-a creat o retea intre Harvard si MIT. In 1971 se pun bazele emailului. Programatorul Ray Tomlinson implementeaza un sistem de comunicare ce presupunea despartirea numelui utilizatorului de cel al computerului cu simbolul “@”. In 1973, reteaua ARPAnet se extinde si peste ocean. University College din Londra a fost prima institutie europeana conectata la reteaua de computere. Pe atunci, 75% din toata activitatea de pe ARPAnet consta din trimiterea de emailuri. In 1989, Tim Berners-Lee pune bazele pentru “WWW – World Wide Web”. El a scris o lucrare menita sa-i convinga pe savantii de la CERN ca un sistem global de hipertext era in interesul tuturor. Romania a intrat in era Internetului in urma cu 21 ani, in februarie 1993, domeniul “.ro” fiind pentru prima data alocat unui computer din cadrul Institutul pentru Cercetari in Informatica.

In 1675 Gottfried Wilhelm Freiherr von Leibniz folosește pentru prima data semnul “∫”, pentru integrala, el fiind un mare filozof și matematician german; tot el a introdus termenul de „funcție matematica” in 1694, termen folosit pentru a descrie o cantitate dependenta de o curba si alaturi de Newton este considerat fondatorul analizei matematice moderne.

In  1787 are loc premiera operei „Don Giovanni” a lui W.A. Mozart, la Teatru Național din Praga.

In 1863 este creat “Comitetul Internațional al Crucii Rosii”.

In 1923 Turcia devine republica in urma dizolvarii Imperiului Otoman, moment marcat prin ziuna nationala a tarii pana in prezent.

In 1928 „Graf Zeppelin” devine primul dirijabil care a traversat Atlanticul, de la New York la Berlin.

In 1947 are loc procesul intentat conducatorilor Partidului National-Taranesc, in frunte cu Iuliu Maniu, la Bucuresti, in sala de festivitati a Scolii Superioare de Razboi.

In 1956 armata israeliana ataca Egiptul pe peninsula Sinai pentru a castiga controlul asupra zonei canalului Suez.

In 1958 medicul cardiolog F. Mason Sones Jr, La Clinica din Cleveland realizeaza prima angiograma coronariana.

In 1967 se inaugureaza Stadionul Central din Craiova, odata cu meciului international de fotbal dintre selectionatele Romaniei si Poloniei.

In 1875 se naste Regina Maria a Romaniei; in 1880, Jean Alexandru Steriade – pictor si grafician roman; in 1885, Mihail Sorbul (Mihail Smolski) – dramaturg si romancier roman; in 1905, Alice Săvulescu – botanist roman; in 1930,  Radu Cosașu – prozator si publicist roman; in 1947, Richard Dreyfuss – actor american; in 1957, Principesa Sofia a Romaniei – fiica regelui Mihai al Romaniei, iar in 1971, Bogdan Olteanu – politician roman si Winona Ryder- actrita americana.

In 1783 moare  Jean Le Rond d’Alembert, scriitor, filozof si matematician francez, colaborator al lui Diderot la realizarea „Enciclopediei franceze”; in 1829, Maria Anna Mozart – sora lui Wolfgang Amadeus Mozart si fiica lui Leopold Mozart ; in 1911, Joseph Pulitzer – publicist american, fondatorul Premiului Pulitzer; in 1959, Iacob Iacobovici – medic chirurg roman, fondatorul scolii chirurgicale din Cluj; in 1985, Aurel Avramescu – inginer roman, iar in 1997, Anton Szandor LaVey – fondatorul organizației “Church of Satan”.

Adauga un comentariu

*