358 angajatori controlati in septembrie de inspectorii ITM Bacau

În cursul lunii septembrie, inspectorii ITM Bacau au  controlati 358 angajatori , au fost aplicate 28 de amenzi totalizand 247.800 lei. Inspectorii de muncă din cadrul corpului de control relaţii de muncă au verificat 195 angajatori.  Au fost aplicate 18 sancţiuni contravenţionale  în valoare totală de 176.300 lei. Astfel, au fost depistaţi 9 angajatori care practicau munca fără forme legale ( 9 persoane ), fiind aplicate 9 sancţiuni pentru munca la negru, în valoare de 90.000 lei .

Tot în domeniul relaţiilor de muncă au mai fost aplicate sancţiuni pentru:nerespectarea prevederilor legislatiei privind munca suplimentara, nerespectarea prevederilor legislatiei privind repausul saptamanal, nerespectarea prevederilor HG 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor in format electronic.

Pentru munca fara forme legale au fost depistate urmatoarele societati comerciale: SC VIKINGS FOOD SRL  – 1 persoana ( 10000 LEI), SC AUTO REGENT  SRL  – 1 persoana ( 10000 LEI), SC CAB SERVICE SRL – 1 persoana ( 10000 LEI), SC ENDIDAN SRL – 1 persoana ( 10000 LEI).

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă  au fost controlaţi  163 agenţi economici. Pentru neconformităţile depistate au fost aplicate 10 sancţiuni contravenţionale  în valoare totală de 71.500 lei. Tot in acest domeniu precizam ca au  fost inregistrate 12 comunicari de accidente din care: 4  mortale si 8 soldate cu incapacitate temporara de munca. 

Principalele nereguli sanctionate au fost nerealizare masuri  dispuse la controlul anterior,instruire necorespunzatoare, lipsa control medical, neintocmire plan de prevenire si protectie, echipamente de munca necorespunzatoare.

În perioada  1 – 30 septembrie 2014 au fost primite 69 sesizări  si au fost soluţionate 58 de sesizări.Marea majoritate a acestora in numar de 51  au avut ca obiect neplata unor drepturi banesti ( salarii , bani pentru concedii de odihna sau medicale, sporuri ) restul reclamand incetarea abuziva a CIM, neacordarea preavizului legal de catre angajator, neincheierea unui CIM in forma scrisa si refuzul angajatorilor de a elibera diverse adeverinte privind derularea raporturilor de munca intre societatea comerciala si salariati.

DAN BUFTEA

Adauga un comentariu

*