ZIUA NAŢIONALĂ DE COMEMORARE A VICTIMELOR HOLOCAUSTULUI

DSC_0456Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău  în parteneriat cu Federația Comunităților Evreiești din România și cu Asociația Evreilor Români Victime ale Holocaustului, va marca marți, 07 octombrie 2014, la ora 14.00, în Sala de conferințe a Inspectoratului Școlar Județean Bacău, Ziua Naţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

Manifestarea se va desfășura sub genericul ”Educație pentru viitor prin înțelegerea trecutului. Întâlnire cu supraviețuitori ai Holocaustului din România.”

Invitați sunt ing. Liviu Beris, supraviețuitor al Holocaustului din Transnistria și ing. Iancu Țucărman, supraviețuitor al pogromului de la Iași.

La activitate vor participa 90 de liceeni, coordonați de prof. Oana-Mădălina Cruceanu – Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” Bacău, prof. Dumitru Ficuţă şi prof Mara Merfea –  Colegiul Naţional „Gheorghe Vrănceanu” Bacău, prof. Marinela – Lăcrămioara Mihăilă – Colegiul Economic „Ion Ghica” Bacău şi prof. Gabriela Verdeş – Colegiul „Mihai Eminescu” Bacău.

De asemenea, la eveniment sunt invitaţi şi reprezentanţi ai Comunităţii Evreilor din Bacău, care vor face o scurtă prezentare a evoluţiei comunităţii evreieşti în spaţiul românesc, din perspectivă istorică, economică, socială, politică, dar şi a modulului în care viaţa comunitară evreiască s-a reflectat în cultura românească. Este de notorietate faptul că de-a lungul timpului, comunitatea mozaică din Bacău a avut o contribuţie importantă la modernizarea oraşului de pe Bistriţa.

În acest context accentul va fi pus cu preponderenţă pe dezbateri referitoare la una dintre cele mai mari tragedii ale umanităţii din secolul trecut, Holocaustul, fenomen care a afectat grav, din nefericire, şi societatea românescă, în timpul celui de al doilea război mondial.

DSC_0461Cu această ocazie, dar mai ales datorită programelor educaţionale, referitoare la rasism, xenofobie, antisemitism, extrem-naţionalism, intoleranţă religioasă, antiislamism, antiamericanism, Holocaust, dar şi preocupărilor pentru consolidarea relaţiilor de prietenie româno-israeliene, directorul Casei Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău, prof. Gabriel Stan, a fost felicitat, prin Excelenţa Sa Dan Ben – Eliezer, ambasadorul Statului Israel în România și prin Shelly Hugler Livne, Deputy Chief of Mission a acestei ambasade, de Ministerul pentru Afaceri Externe al Statului Israel.

În mesaj se mulţumeşte pentru colaborarea extrem de fructuoasă, considerată a fi în beneficiul ambelor ţări.

De asemenea, sunt apreciate standardele înalte ale activităţilor organizate până acum, exprimându-se totodată convingerea, că acestea vor continua.

În încheiere, este apreciată şi instituţia băcăuană pentru efortul admirabil depus în procesul de instruire al profesorilor de istorie şi ştiinţe sociale, într-un domeniu atât de sensibil, al educaţiei împotriva urii şi intoleranţei.

De altfel, la invitaţia prof. Gabriel Stan, directorul CCD Bacău, Excelenţa Sa Dan Ben – Eliezer, ambasadorul Statului Israel în România, a efectuat în luna martie 2013 o vizită complexă la Bacău, care a reconfirmat susţinerea acestuia, pentru întreaga activitate de aici.

„Această comemorare și totodată emoționantă întâlnire cu supraviețuitori ai Holocaustului, poate genera sensibilizarea tinerilor, cu privire la problematica discriminării şi la dezvoltarea unor valori şi atitudini civice, precum: acceptarea diversităţii etnice, respectul reciproc şi empatia, dar şi cu privire la sentimentul identităţii, apartenenţei etnice şi la responsabilitatea civică.

De asemenea, urmărim ca elevii noştri să cunoască trecutul recent, adevărul istoric şi să înveţe astfel cum să se poziţioneze în mod corect, faţă de acesta. Din nefericire, intoleranţa, ura rasială, xenofobia şi antisemitismul se manifestă încă, în lume.

De aceea, mai ales tânăra generaţie, trebuie să fie educată în spiritul promovării toleranţei şi a bunei înţelegeri.

Noi toţi trebuie să cunoaştem trecutul, pentru ca acest eveniment tragic, Holocaustul, să nu se mai repete.

Permanent am militat pentru dezvoltarea unor proiecte, menite să contribuie într-o manieră plenară la afirmarea internaţională a noului mediu educaţional din ţara noastră.

Așadar, nu pot decât să-mi exprim satisfacţia că acestea primesc confirmări importante, care întăresc, în acest spectru, colaborarea dintre România şi Israel.”, ne-a informat prof. Gabriel Stan, directorul CCD Bacău.

Adauga un comentariu

*