Alimente ce intaresc sistemul imuniatar in sezonul rece

684468l-640x0-w-02358421Atunci cand vremea se raceste, majoritatea oamenilor, sunt predispusi sa raceasca si de aceea ar trebui sa acordam o atentie mai mare atat protejarii organismului, in deosebi a imunitatii.

Alimentatia are un rol determinant pentru sanatatea noastra, de aceea trebuie sa fie adecvata varstei si sa se adapteze in permanenta nevoilor calorice ale organismului. Odata cu venirea iernii, organismul nostru este mai vulnerabil, datorita temperaturilor scazute, iar obiceiul de a manca sanatos devine si mai important. 

Iaurtul

Iaurtul contine probiotice, bacterii care pastreaza sanatos tractul intestinal. Desi aceste probiotice se gasesc si in forma suplimentelor alimentare, specialistii recomanda sa apelam la iaurturi naturale, preparate in casa.

Ovaz si orz

Aceste cereale integrale contin beta-glucan, un tip de fibre cu proprietati antimicrobiene si antioxidante. Conform unui studiu norvegian, beta-glucanul ar fi mai puternic si mai eficient chiar si decat echinaceea. Cand animalele mananca ovaz si orz sunt mai ferite de gripa, herpex si antrax. La oameni, aceste cereale stimuleaza imunitatea, cresc viteza de vindecare a ranilor si ajuta antibioticele sa actioneze mai repede si mai eficient.

Specialistii ne sfatuieec ca macar una dintre cele trei mese de peste zi sa contina ovaz si orz.

Usturoi

Usturoiul este considerat un antibiotic natural, datoritat continutului de alicina, ideal in lupta cu infectiile si bacteriile.

Unele studii arata ca persoanele care consumasera extract de usturoi timp de 12 saptamani au prezentat mai putine riscuri de a raci. Alte studii sustin ca usturoiul lupta eficient si cu cancerul, persoanele care mananca mai mult de 6 catei pe saptamana prezentand cu 30% mai putine riscuri de a se alege cu cancer colorectal si cu 50% mai putine riscuri de a se confrunta la un moment dat cu cancerul de stomac.

Supa de pui

Cisteina este un amino-acid care se elibereaza atunci cand gatim supa de pui. Din punct de vedere chimic, cisteina se aseamana medicamentului folosit contra bronsitei. Astfel s-ar putea explica de ce supa de pui actioneaza atat de puternic impotriva racelilor, reusind sa ne stimuleze considerabil sistemul imunitar.

Ba mai mult, supa de pui actioneaza intocmai precum medicamentele contra tusei, iar atunci cand ii adaugam si usturoi sau ceapa, efectul ei creste considerabil.

Ceai

Ceaiul este o sursa buna de antioxidanti, iar anumiti polifenoli stimuleaza celulele sistemului imunitar. Bea cateva cesti pe zi pentru a-i simti efectele miraculoase.

Ciocolata neagra

Un desert benefic organismului este ciocolata neagra, fiind bogata in antioxidanti si are un efect de energizare. In plus, ciocolata neagra se mai remarca si prin probioticele pe care le furnizeaza organismului. Cata vreme are o concentraţie cât mai mare de cacao şi un conţinut cât mai mic de zahăr sau îndulcitori sintetici, ciocolata neagră este un aliat de nădejde al sănătăţii.

Adauga un comentariu

*