Ziua Mondiala a Contraceptiei

03k_contraceptie300„Ziua Mondiala a Contraceptiei” se sarbatoreste, in fiecare an, pe 26 septembrie si are drept scop promovarea unei lumi in care fiecare sarcina este o sarcina dorita si cresterea constientizarii importantei contraceptiei, astfel incat tinerii sa ia cunostinta de cauza deciziile privitoare la viata lor sexuala si reproductiva, in special cei cu varstele intre 15-19 ani care sunt cei mai predispusi bolilor cu transmitere sexuala.

Tema anului 2014, „Este viata ta, este viitorul tau, cunoaste-ti optiunile!” , acesta cuprinzand alte 3 sub-teme:

  • alege metodele – cuprinzand modalitatile si formele de contaceptie in randul tinerilor;
  • cunoasterea consecintelor – constientizarea repercusiunilor aduse in urma nerespectarii metodelor de contraceptie;
  • comunicarea dintre parteneri – invatarea si constientizarea faptului ca nu putem rezolva singuri problemele ce apar, cum ar fi o sarcina nedorita sau o boala cu transmitere sexuala, ci trebuie discutat si hotarat in cuplu, iar apoi solicitarea ajutorului unui specialist.

Conform Societatii Europene de Contraceptie, 80% din sarcinile adolescentelor sunt neplanificate si anual milione de oameni sunt infectati cu boli cu transmitere sexuala din cauza necunoasterii metodelor contraceptive.

In Romania, Ziua Mondiala a Contraceptiei a fost sustinuta de Fundatia Tineri pentru Tineri si Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala (SECS). Incepand cu 2010, Ministerul Sanatatii si Institutul National de Sanatate Publica organizeaza si finanteaza campania acestei zile in fiecare an. In 2010, Romania a fost una din cele 70 de tari care au participat la sondajul international „Contraceptia: cine este responsabil pana la urma?”.

Adauga un comentariu

*