Semnificatiile zilei de 26 septembrie

thumbnail.php26 septembrie este Ziua Europeana a Limbilor. In 2001, Consiliul Europei a declarat acest an drept Anul European al Limbilor Vorbite. De atunci in fiecare an cele 45 de state member ale Consiliului Europei serbeaza Ziua Limbilor Vorbite.

In 2007, ziua de 26 septembrie a fost declarata Ziua Mondiala a Contraceptiei. Sloganul acestei zile este “Planificarea familiei mele conteaza!”. In aceasta zi se desfasoara campanii de trezire a interesului general asupra importantei sanatatii reproducerii si a planificarii familiale, dar si de constientizare a femeilor asupra riscului unei sarcini nedorite.

In 1580, Sir Francis Drake revine in Anglia dupa o calatorie in jurul lumii care a durat trei ani.

In 1874 are loc la Bucuresti un concurs international de tir, tragere la semn, care este marcat drept prima competitie internationala a sportului romanesc.

In 1960 are loc prima dezbatere electorala televizata, la Chicago, Illinois, inaontea alegerilor prezidentiale din SUA, intre Richard Nixon si John F. Kennedy.

In 1989 ultimele trupe vietnameze parasesc Cambodgia.

In 2002 este inaugurat primul system de iluminare stradala intelligent, in Timisoara. Acest sistem permite ca pe timpul noptii, cand traficul scade foarte mult, sa se reduca nivelul de iluminare fara a se afecta siguranta circulatiei, insa consumul de energie electrica se reduce cu pana la 30%.

In 1889 se naste Martin Heidegger, filosof german; in 1897, Papa Paul al IV-lea; in 1907, Dan Botta – poet, eseist si dramaturg roman; in 1934, Aurel Bulgaru – handbalist roman, iar in 1950, Dan Grecu – gimnast si antrenor roman.

In 1909 moare Apcar Baltazar, pictor roman de etnie armeana; in 1979, contesa Alexandra Tolstoi – fiica scriitorului Lev Tolstoi; in 1998, Ion Dumitriu – pictor roman, iar in 2008, Paul Newman – actor si regizor american.

 

Adauga un comentariu

*