Cele mai sanatoase fructe si legume de toamna

508x318_dieta-de-toamna-cu-fructe-si-legume-127807 Iata care sunt cele mai bune legume si fructe de toamna, ele fiind excelente surse de minerale si vitamine esentiale:

Struguri
In topul fructelor de toamna sunt strugurii. Avand doar 66 de calorii, in 100 de grame, strugurii sunt o sursa echilibrata de carbohidrati care furnizeaza energie.

Strugurii contin flavonoide, polifenoli si antioxidanti puternici. Sunt bogati in potasiu si au efect diuretic. Strugurii au foarte mult magneziu ceea ce le confera un efect tonic si statutul de adjuvant pretios impotriva crampelor musculare.

Mere
Merele nu pot sa lipseasca din lista cu cele mai bune fructe de toamna. Merele nu trebuie sa lipseasca din dieta. Un mar contine 30% din doza necesara de fibre vegetale si sunt un aliat in dieta prin suprimarea senzatiei de foame. Ideale pentru gustari, sunt pline de vitamine din grupul B, care intretin celula nervoasa, sunt bogate in vitamina C si antioxidanti puternici.

Prune
Bogate in zaharuri si fibre, in proportii foarte echilibrate (12 grame de zaharuri si 2,3 grame de fibre in 100 de grame de fructe), prunele au un puternic efect laxativ, sunt ideale in dieta copiilor si a sportivilor pentru mineralele si vitaminele pe care le contin, in special vitamina A si potasiu care intervin eficient in echilibrarea electrolitca si eliminarea toxinelor.

Nuci si alune
Bogatia de acizi grasi esentiali pe care le contin dovedesc echilibrul naturii si pun aceste fructe uleioase in top cele mai bune fructe de toamna. Bogate in acizi grasi omega 3, in acizi grasi mono-saturati, nucile si alunele sunt un suport pentru buna functionare a inimii si a sistemului cardiovascular. Patru nuci pe zi sau o mana de alune sunt echivalentul unei pilule cu omega 3 si un tonic pentru inima.

Smochine
Sunt o excelenta sursa de antioxidanti anuntata chiar de culoare violet a acestor fructe de toamna. Antioxidantii din smochine fac parte din categoria celor foarte puternici care au capacitatea de a proteja celulele de efectele negative ale radicalilor liberi. Smochinele sunt o minunata sursa de calciu utila in dieta vegetarienilor sau a celor care nu agreaza lapte si derivatele din lapte.

Castane
Sunt foarte bogate in glucide, dar au si multe minerale si vitamine. In plus sunt o sursa pretioasa de mangan si cupru, utile pentru sistemul nervos si nu foarte usor de procurat din alimentatie, scrie Doctissimo.

legumeSfecla rosie

Este cea mai buna sursa naturala de acid folic, dar si o importanta sursa de fibre solubile si antioxidanti. Exceptional pentru stimularea sistemului imunitar este sucul de sfecla. Fiarta sau coapta sfecla isi pastreaza 80% din proprietatile naturale, astfel ca nu are voie sa lipseasca din camara in aceasta toamna.

Dovlecei

Face parte din familia dovleceilor, este rezistent la frig si se pastreaza perfect proaspat pana la finele lui februarie. Dulce la gust dovleacul este o leguma delicioasa, care poate sa fie prajita, coapta sau fiarta, care poate fi mancata simpla sau adaugata ca baza in preparate complicate. Este plin de fibre, este bogat in vitaminele A si C, are beta-caroten si magneziu din belsug, fiind ideal in cadrul unei alimentatii sanatoase toamna.

Telina

Este una din legumele pe care o avem la dispoztie tot anul, dar toamna si iarna descoperim cu adevarat toate calitatile pe care aceasta le-a primit de la mama-natura. Telina este o leguma populara care nu trebuie sa lipseasca din dieta indiferent daca este vorba despre o dieta sanatoasa sau una care urmareste scaderea in greutate. Nu exista mancare in care telina sa nu poate fi adaugata, este perfecta coapta, este delicioasa sub forma de supa crema, merge perfect in tocanite, iar frunzele verzi au o aroma inconfundabilă care face din orice mancare un deliciu. Nu in ultimul rand telina este perfecta cruda in salate si este o sursa minunata de vitamine si minerale.

Ciupercile

Le gasim toata toamna, si cea mai bună varianta este sa le cauti in pietele locale, provenite din crescatoriile de ciuperci. Ciupercile salbatice sunt o sursa buna de proteine, fiind ideale in dieta vegetariana, dar si o sursa pretioasa de minerale esentiale, cum ar fi seleniu, cupru, potasiu si fier. Ciuperci salbatice se pot prepara in in diverse feluri. Ideala este tocanita, unde acestea isi pun in valoare gustul si inconfundabila aroma. Cu toate acestea nimic nu este mai bun ca o palarie de ciuperca simpla prajita in unt, alaturi de paine prajita!

Adauga un comentariu

*