UE a alocat zece milioane de euro pentru extinderea gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău

646x404Uniunea Europeană va aloca suplimentar zece milioane de euro (12,9 milioane de dolari) pentru extinderea gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău, în scopul asigurării unei alternative de aprovizionare cu gaze a capitalei Republicii Moldova, potrivit site-ului oficial al Ministerului Economiei din Republica Moldova, transmite RIA Novosti.

Conform comunicatului de pe site-ul ministerului, această plată suplimentară se va efectua în cursul anului viitor.

‘În acest an, Uniunea Europeană a alocat suplimentar 10 milioane euro pentru extinderea gazoductului Iași-Ungheni pe segmentul Ungheni-Chișinău, în scopul asigurării unei alternative de aprovizionare cu gaze a municipiului Chișinău, cel mai mare consumator de gaze din Republica Moldova. Această plată suplimentară se va efectua în 2015’, se arată în comunicatului postat pe site-ul Ministerului Economiei din Republica Moldova.

Lucrările de construcție la gazoductul Iași — Ungheni, care va interconecta România și Republica Moldova, au fost inaugurate la 27 august 2013, în partea stângă a Prutului, în prezența premierilor Victor Ponta și Iurie Leancă și a comisarului european pentru energie, Günther Oettinger.

Conducta de gaz are o lungime totală de 43,2 kilometri, din care aproximativ 32 de kilometri pe teritoriul României, un diametru de 508 centimetri și este îngropată la o adâncime de 1,8-2,2 metri. Capacitatea maximă a gazoductului va fi de 1,5 miliarde de metri cubi anual, ceea ce reprezintă mai mult decât consumul anual de gaze al Republicii Moldova.

Prin intermediul programului de suport bugetar pentru energie al UE, destinat modernizării sectorului energetic din Republica Moldova, din 2011, Comisia Europeană a alocat Republicii Moldova 42,6 milioane de euro, ca suport financiar pentru diversificare energetică, conectarea la piața energetică a UE, precum și pentru promovarea eficienței energetice și a energiei regenerabile. Acest program face parte din cele cinci operațiuni de suport bugetar ale UE în valoare de peste 216 milioane de euro, în curs de implementare în diverse sectoare ale economiei naționale din Republica Moldova.

Sursa: AGERPRES

Adauga un comentariu

*