Remedii naturiste pentru ameliorarea circulației periferice deficitare

picioare-greleCirculația periferică deficitară, sau insuficiența circulatorie periferică, este o problemă de circulație a sângelui care afectează extremitățile, de obicei degetele de la mâini, dar și cele de la picioare.

Dacă te confrunţi cu dureri de cap, ameţeli, dacă observi că ţi se umflă şi că îţi amorţesc mâinile şi picioarele sau că ţi-au apărut varice sunt semne că ai o circulaţie periferică proastă.

Netratată din timp, circulația periferică deficitară poate cauza efecte negative asupra:

– creierului – provocând oboseală, amețeli, pierderi de memorie, dureri de cap frecvente;

– inimii – provocând incapacitatea de a efectua activități aerobice simple, hipertensiunea arterială, nivelul ridicat de colesterol, dureri în piept, atacul de cord și accidentul vascular cerebral sunt riscuri majore dacă afecțiunile circulatorii rămân netratate;

– ficatului – provocând lipsa apetitului, scăderea în greutate, modificări ale nuanței pielii;

– rinichilor – provocând umflarea mâinilor, a picioarelor și a gleznelor;

– membrelor – provocând crampe, senzația de amorțeală, varicele.

Maini-si-picioare-reci-in-permanenta-320x320Pentru remedierea acestei probleme, există câteva remedii naturale, din care amintim:

Usturoiul. Se consumă zilnic câte 2-3 căței de usturoi crud, sau sub formă de decoct, care se prepară astfel: 2-3 căței de usturoi zdrobiți se fierb în 200 ml de apă sau lapte, timp de 15 minute. Întreaga cantitate se bea pe tot parcursul unei zile, cu înghițituri mici. Dacă usturoiul crud sau decoctul vă provoacă neplăceri, puteți apela la tinctura de usturoi, din care se administrează câte 10 picături de 2 ori pe zi sau capsulele de usturoi, câte 1-2 pe zi, timp de 2 săptămâni. Usturoiul este vasodilatator.

Păducelul sub formă de infuzie. La o cană de apă clocotită se adaugă o lingură de flori sau fructe foarte bine mărunțite și se lasă la infuzat timp de 10-15 minute, după care se strecoară și se poate bea îndulcit cu miere. Este recomandat a se bea o cană pe zi. Se mai poate folosi și tinctura de păducel. 10-15 picături de tincutră se diluează în 50 de ml de apă, iar amestecul se bea de trei ori pe zi, timp de 30 de zile. Păducelul este vasodilatator.

Drojdia de bere. Într-o cană se pune o linguriță de drojdie proaspată de bere, o linguriță de lapte praf, o liguriță de miere de albine și se completează cu lapte. Amestecul se bea o dată pe zi. Tratamenul este recomandat a se ține până se termină un pachet mare de drojdie. Dacă nu aveți drojdie proaspătă, puteți folosi și drojdia uscată. Astfel, 2 lingurițe de drojdie se dizolvă în jumătate de litru de suc proaspăt de morcov. Cantitatea se împarte în trei și se bea pe tot parcursul zilei, între mesele principale.

foot-spaGinkgo Biloba. Se poate consuma sub formă de infuzie (2 lingurițe de frunze mărunțite se pun într-o cana cu apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de 10-15 minute, se strecoară și se consumă), tinctură (30-40 de picături de tincutră se pun în puțină apă și se bea de trei ori pe zi, înainte de mesele principale cu 15 minute), comprimate (40 mg, de 2-3 ori pe zi) sau fiole de extract de ginkgo biloba în combinație cu lăptișor de matcă, miere și ginseng (1-2 file pe zi).

Maceratul cu ardei iute. Amestecă cinci linguriţe de ardei iute mărunţit cu jumătate pahar de oţet şi 250 ml alcool sanitar. Lasă preparatul şapte zile la macerat şi apoi păstrează-l în sticluţe închise la culoare. Masează zilnic mâinile şi picioarele cu această soluţie.

Smirna. Se iau 3-4 bobițe de smirnă și se pun într-un pahar cu apă clocotită pentru 30 de minute, după care se masează mâinile și picioarele energic. Smirna nu se va dizolva în apă, ci va împrumuta aroma şi proprietăţile sale terapeutice apei.

Uleiurile esențiale în baie. Pentru a crește fluxul sangvin sunt recomandate băile calde, totale sau locale, în care se adaugă câte 15-20 de picături de ulei esențial de grapefruit, ghimbir, levantică, rozmarin și eucalipt. Acestea încălzesc corpul și îl relaxează.

Fructele uscate de castan. Se pun 200g de fructe uscate şi mărunţite de castan în cinci litri de apă fiartă şi se lasă la infuzat. Se fac băi cu o durată de 30 de minute timp de 12 zile consecutiv într-o lună, iar procedeul trebuie repetat trei luni la rând, după care se face o pauză de două luni şi se reia tratamentul.

Adauga un comentariu

*