Famiile regale ale Europei

Europa numără în prezent zece familii regale, reprezentate de trei regine, patru regi, doi prinţi şi un Mare Duce, relatează AFP.
SPANIA: Monarhie constituţională ereditară. Regula primului născut de sex masculin.
Cu excepţia unor întreruperi, Casa de Bourbon ocupă tronul din 1700, de la ascensiunea la tron a lui Filip al V-lea, nepotul regelui Franţei Ludovic XIV.
Suveranul actual: regele Juan Carlos I, în vârstă de 76 de ani, a anunţat luni că va abdica în favoarea fiului său, prinţul Felipe, în vârstă de 46 de ani. Suveranul s-a aflat pe tron din 1975.
Moştenitor: Leonor, în vârstă de opt ani, fiica lui Felipe. Ea îşi va păstra acest statut doar dacă nu va avea un frate.

Noul rege al Spaniei, Felipe al VI – lea, fiul lui Juan Carlos, va fi încoronat în cursul acestei luni, după ce va depune jurământul în faţa Parlamentului.felipe-si-sotia-afp
Juan Carlos îşi încheie domnia de aproape 40 de ani, marcată de o tranziţie dificilă de la dictatură la democraţie. S-a bucurat de o mare simpatie din partea populaţiei, dar imaginea sa a fost grav afectată de ultimele scandaluri legate de ieşirea sa la vânătoare în Africa şi de acuzarea ginerelui său de deturnare de fonduri publice.
E al treilea dintre copiii regelui Juan Carlos şi reginei Sofia. Dar singurul băiat. Avea nou ani când a fost numit prinţ de Asturias, mostenitor al casei regale. Au urmat: liceul în Canada, şcoala militară şi studii de drept la Madrid; curs postuniversitar de relaţii internaţionale la Washington.
Din decembrie 2000, e comandant al trupelor terestre şi aerine, iar în marină e capitan de corvetă.
Aleasa inimii sale a fost, însă, cea care i-a sporit popularitatea. S-au căsătorit acum 10 ani.
Letitia Ortiz nu are sânge albastru. Avea 31 de ani şi era divorţată, când l-a luat pe Felipe de bărbat. Era o cunoscută jurnalistă la televiziunea publică spaniolă TVE.
Dupa un an şi jumătate de la căsătorie, s-a născut prima lor fetiţă, infanta Lenor. Iar acum 7 ani, a venit pe lume şi infanta Sofia.s2.ele.ro
Cred că toţi părinţii ştiu cum să se împartă pentru fiecare dintre copii. Vom face şi noi tot posibilul, pentru că vrem să fim cei mai buni părinţi, a spus Felipe al VI-lea.
Comentatorii apropiaţi Casei Regale spaniole susţin că Felipe şi Letitia au ajuns la echilibrul necesar pentru a deveni rege şi regina, deşi au personalităţi total diferite – sau tocmai de aceea!
Felipe este mai degrabă moderat şi prudent, iar Letitia, spontană şi extrem de energică.

BELGIUM BRUSSELS NATIONAL DAY BALCONYBELGIA: monarhie constituţională ereditară, bazată pe principiul absolut al primului născut, începând din 1991. Numele casei regale este Casa Belgiei, preferat începând cu anul 1920 celui de Saxa-Coburg, considerat prea germanic. Această familie ocupă tronul Belgiei de la crearea Regatului din 1831 şi alegerea prinţului german Leopold de Saxa-Coburg-Saalfeld, devenit Leopold I.
Suveranul actual este Philippe, în vârstă de 54 de ani. El a urcat pe tron la 21 iulie 2013, după abdicarea tatălui său, Albert al II-lea.
Moştenitor: Elisabeth, 12 ani.

DANEMARCA: Monarhie constituţională ereditară. Primul născut absolut din 2009.quenn margaret II
Casa de Oldenbourg (aripă a Glücksbourg din 1863) ocupă tronul Danemarcei din 1448.
Suveranul actual: regina Margrethe a II-a, 74 de ani, care i-a succedat în 1972 tatălui său Frederik al IX-lea.
Moştenitor: Frederik, 46 de ani.

LIECHTENSTEIN: Principat ereditar. Lege semi-salică (prioritate pentru orice descendent de sex masculin). Hans Adam al II leaMonarhie constituţională dar cu atribuţii importante pentru prinţ.
Casa de Liechtenstein conduce din 1608 acest mic stat transformat în principat în 1719.
Suveranul actual: prinţul Hans-Adam al II-lea, 69 de ani, care i-a succedat în 1989 tatălui său Franz Joseph al II-lea.
Moştenitor: Alois, 45 de ani, regent din 2004.

LUXEMBURG: Mare Ducat ereditar. Primul născut absolut din 2011. Monarhie constituţională.ducele Henri
În secolul al XIX-lea, regele Olandei este şi Marele Duce de Luxemburg. Din 1890, domnia este preluată de a doua Casă de Nassau.
Suveranul actual: Marele Duce Henri, în vârstă de 59 de ani, de la abdicarea tatălui său, Jean, în 2000.
Moştenitor: Guillaume, 32 de ani.

printul albert de monacoMONACO: Principat ereditar. Primul născut de sex masculin. Monarhie constituţională din 1911.
Casa de Grimaldi este la putere din 1297. Titlul de prinţ de Monaco datează din 1612.
Suveranul actual: Prinţul Albert al II-lea, în vârstă de 56 de ani, care i-a succedat în 2005 tatălui său Rainier al III-lea.
Moştenitor: sora sa Caroline, 57 de ani, în aşteptarea naşterii primului copil al lui Albert şi al soţiei sale Charlène, prevăzută pentru sfârşitul anului.

NORVEGIA: Monarhie constituţională ereditară. Primul născut absolut din 1990.harald
Casa de Oldenbourg ocupă tronul Norvegiei din 1905, data încetării Uniunii Suediei şi Norvegiei şi a ascensiunii la tron a prinţului danez Charles (devenit Haakon al VII-lea).
Suveranul actual: regele Harald al V-lea, 77 de ani, care i-a succedat tatălui său Olav al V-lea în 1991.
Moştenitor: Haakon, 40 de ani.

rege_willem_alexander_impreuna_cu_familiaOLANDA: Monarhie constituţională ereditară. Primul născut absolut din 1983.
Casa de Orange-Nassau ocupă tronul de la crearea regatului Olandei în 1815.
Suveranul actual: regele Willem-Alexander, 47 de ani, care a urcat pe tron la 30 aprilie 2013, după abdicarea mamei sale, Beatrix.
Moştenitor: Catharina-Amalia, 10 ani.

MAREA BRITANIE: Monarhie constituţională ereditară. Regula primul născut de sex masculin a cedat locul celei a primului născut strictregina-elizabeta-a-ii-a-a-implinit--2104145416
Actuala familie regală este Casa de Windsor.
Suveranul actual: Regina Elizabeth II, 88 ani, conducătoarea Commonwealth şi a Bisericii Anglicane, a urcat pe tron în 1952, la moartea tatălui ei, George al VI-lea.
Moştenitor: Charles, 65 de ani.

carl gustavSUEDIA: Monarhie constituţională ereditară. Primul născut absolut din 1980.
Casa Bernadotte – care descinde din mareşalul Imperiului francez Jean-Baptiste Bernadotte – este la putere la Stockholm din 1818. Dinastia a domnit şi asupra Norvegiei până în 1905.
Suveranul actual: regele Carl XVI Gustaf, 68 de ani, care i-a succedat în 1973 bunicului său Gustaf VI Adolf.
Moştenitor: Victoria, 36 ani.

 

sursa: mediafax.ro

Adauga un comentariu

*