14 din cei 18 salariaţi ai Amurco aflaţi în greva foamei de o săptămână au renunţat la protest

4Un număr de 14 din cei 18 salariaţi de la Combinatul Amurco Bacău, aflaţi în greva foamei de o săptămână, au renunţat, luni, la protestul extrem, după ce şi-au primit salariile restante pe ultimele patru luni, patru angajaţi continuând greva pe motiv că nu li s-au plătit şi salariile compensatorii.

Majoritatea celor 18 salariaţi aflaţi în greva foamei la Combinatul de îngrăşăminte chimice Amurco Bacău au renunţat la protestul extrem început în urmă cu o săptămână, după ce patronatul le-a plătit toate cele patru salarii restante din perioada februarie – mai, inclusiv primele de vacanţă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Patru angajaţi continuă însă greva foamei în cortul montat în curtea societăţii pe motiv că nu le-a fost soluţionată şi cererea privind plata în avans a celor trei salarii compensatorii care se acordă celor disponibilizaţi colectiv, aşa cum este prevăzut în contractul colectiv de muncă.

„Am încercat să-i convingem pe cei patru salariaţi să renunţe la proteste deoarece solicitarea lor nu are suport legal, în condiţiile în care plata salariilor compensatorii se face la 30 de zile de la disponibilizarea colectivă, şi nu în avans. Oamenii se tem că dacă pleacă în şomaj nu-şi vor mai vedea banii, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul altor salariaţi concediaţi. Astazi vom purta noi discuţii cu conducerea să vedem ce se poate face, însă s-ar crea un precedent foarte periculos dacă se vor plăti în avans salariile compensatorii”, a declarat corespondentului MEDIAFAX preşedintele Sindicatului „Chimfert” din cadrul societăţii Amurco Bacău, Gheorghe David.

Pe lângă cei 18 salariaţi aflaţi în greva foamei şi ceilalţi 400 de angajaţi ai combinatului Amurco şi-au primit o parte din salariile restante, pe lunile februarie şi martie, suma totală plătită ridicându-se la două milioane de lei. Pentru a ajunge cu salariile la zi, patronatul trebuie să mai vireze în conturile salariaţilor încă 2,3 milioane de lei.

Cei 18 salariaţi ai Amurco au intrat în greva foamei în urmă cu o săptămână în semn de protest faţă de patronat, care nu le-a mai plătit salariile de trei luni. Protestul colectiv al acestor angajaţi a început la o săptămână după ce patronatul promise că va achita salariile restante până pe 23 mai, ceea ce nu s-a întâmplat. Din cei aproximativ 6.000 de lei pe care îi are de primit, în medie, fiecare salariat, angajaţii încasaseră câte 200 de lei, bani proveniţi, potrivit sindicatului societăţii Amurco, din fierul vechi tăiat şi vândut din combinat.

Combinatul băcăuan de îngrăşăminte chimice, patronat de omul de afaceri Ioan Niculae, şi-a oprit activitatea pe 27 februarie, după un an de zile în care a funcţionat sporadic. În consecinţă, 300 din cei 420 de salariaţi ai societăţii vor fi disponibilizaţi colectiv începând cu luna iunie, restul angajaţilor rămânând în continuare în combinat pentru a asigura conservarea instalaţiilor.

Adauga un comentariu

*