Activitati culturale in cadrul proiectului ”Impreuna gandim viitorul”

DSCN4716Asociația pentru Promovarea Dezvoltării Personale Bacău implementează în perioada septembrie 2013 – august 2014 proiectul ”Împreună gîndim viitorul” a cărui beneficiari sunt 120 de copii atât din mediul rural, cât și din mediul urban al județului Bacău.

În această perioadă sunt realizate activitățile outdoor (în aer liber), iar ele nu reprezintă doar o simplă modalitate de relaxare şi distracţie, ci se transformă într-o experienţă de autocunoaştere şi dezvoltare personală prin explorare, acţiune, relaţionare și promovare a schimbării într-un mediu nou. Includerea activitatilor outdoor într-un program de dezvoltare a abilităţilor de viaţă răspunde cerinţei de a crea o relație autentică de cunoaștere reciprocă a celor două grupuri și de consolidare a acestei relații, ceea ce va duce la ameliorarea fenomenului de excludere și marginalizare a beneficiarilor proiectului.

DSCN4689Activitatea:Excursii și vizite tematice, la care participă, rând pe rând, toți beneficiarii proiectului, le prilejuiește acestora cunoașterea celor mai importante obiective ale oraşului, familiarizarea cu aspectele administrative, istorice, culturale şi sociale ale acestuia. Prezentarea oraşului Bacău oferă premisa esenţială pentru asigurarea orientării corecte a elevilor din mediul rural, care vor veni să înveţe la liceu, iar cunoaşterea avantajelor şi dezavantajelor vieţii de la oraş și din mediul rural îi ajută pe toți beneficiarii să se adapteze schimbărilor generate de accederea într-o altă etapă de educație. În acelașii timp copii din mediul urban sunt elevi în învățământul gimnazial la Liceul cu Program Sportiv Bacău însemnând că fiecare practică o activitate sportivă. Această activitate de-a lungul timpului a necesitat o investiție de efort și timp care de cele mai multe ori s-a făcut în detrimentul orelor de pregătire școlară, a activităților de petrecere a timpului liber etc. Acest lucru a făcut ca, în timp, acești copii să înregistreze un deficit în sfera abilităților de viață ceea ce îi poate expune unei marginalizări sociale.

DSCN4548De asemenea, este important pentru fiecare copil să cunoască obiectivele însemnate ale orașului Bacău pentru a-și îmbunătăți bagajul de cultură generală. Vizita la Casa Memoriala ”George Bacovia”, ”Nicu Enea” (intrebati fiind, niciunul dintre beneficiari nu a putut mentiona ceva referitor la pictorul Nicu Enea, pur și simplu nu auziseră de el), Biserica Precista, a fost prima de acest fel pentru toți beneficiarii proiectului, chiar dacă unii învață sau locuiesc aproape de unele din aceste obiective istorice și culturale (la Observatorul Astronomic au mai fost aproximativ 10 copii).

Activitățile sunt presarate cu jocuri și momente vesele create de animatorul socio-educativ și voluntarii APDP.

DSCN4670Printre obiectivele vizitate enumerăm: Biserica Precista și Curtea Domnească, Catedrala Romano-Catolică, Catedrala Ortodoxă, Casa Memorială „George Bacovia”, Inspectoratul Școlar al Județului Bacău, Observatorul astronomic “Victor Anestin”, Teatrul Municipal „George Bacovia“, Biblioteca Județeană, Parcul Cancicov etc. Au fost prezentate și principalele instituții administrative ale orașului, rolul și funcțiile lor în societate etc.

Activitățile au oferit copiilor și prilejul de a lega prietenii, ei sperând ca în timp să păstreze legătura și să se revadă.

Adauga un comentariu

*