6 lucruri pe care nu le stiai despre iaurt

Fresh yogurt served in a clear glass bowlEste gustos, sanatos, perfect pentru diete si necesar pentru o alimentatie echilibrata. Se pare ca a luat nastere dintr-o eroare: din laptele tinut pe vremea aceea intr-un burduf de piele si uitat afara la caldura. Este posibil ca denumirea de iaurt sa derive din cuvantul de origine turca yogur. Despre nasterea iaurtului nu se stie nimic sigur.

1. Iaurtul dateaza din anii 5.000 – 6.000 I.Hr., vremuri in care ciobanii de atunci carau laptele in recipiente create din stomacul animalelor. Laptele pastrat astfel se inchega si se transforma in iaurtul fara de care multi dintre noi nu si-ar putea inchipui in ziua de azi micul dejun.

 2. Potrivit unor legende, Ginghis Khan, intemeietorul Imperiului Mongol, si armata sa s-au hranit un timp indelungat doar cu iaurt. Interesant, nu-i asa?
3. Iaurtul este ideal pentru ingrijirea tenului. Acesta il hraneste, il curata si ii reda stralucirea. Pentru a profita din plin de beneficiile sale, amestecati o cana de iaurt grecesc cu o jumatate de lingurita de ulei de masline si o lingurita de miere. Aplicati masca pe fata, lasati-o sa actioneze si clatiti cu apa din abundenta dupa 20-30 de minute. Repetati procedeul cel putin o data pe saptamana.
4. Iaurtul grecesc se numara printre cele mai populare tipuri de iaurt. Se pare ca mai mult de o treime din iaurtul pe care il gasim in supermarketuri si magazine alimentare este facut dupa reteta greceasca.
5. Iaurtul cu fructe a fost inventat in anul 1947 de catre o celebra firma producatoare de lactate, cu scopul de a-i incuraja pe americani sa consume mai des acest aliment.
6. Este numai bun pentru curatarea obiectelor din alama. Trebuie doar sa aplici iaurt pe acestea si sa-l lasi sa actioneze timp de 15-20 de minute. Apoi mai trebuie doar sa clatesti obiectul cu pricina cu multa apa calda. Sterge bine cu un prosop curat si observa cum alama si-a recapatat stralucirea.

Adauga un comentariu

*