Primarul Constanţei, Radu Mazăre a fost REŢINUT

mazare-1_thumb1Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a fost reţinut, marţi, de procurorii anticorupţie, în urma audierilor de la sediul central al DNA. Edilul va fi prezentat instanţei, cu propunerea de arestare preventivă. El este acuzat de procurorii anticorupţie că a luat mită 175.000 de euro de la un reprezentant al firmei care a construit campusul de locuinţe sociale „Henri Coandă”, pentru a o ajuta pe aceasta să câştige licitaţie şi pentru a mări, ulterior, valoarea contractului.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) informează, într-un comunicat de marţi seară, că Radu Mazăre este urmărit penal pentru luare de mită, iar Avraham Morgenstern, „reprezentant al unei societăţi comerciale”, pentru dare de mită.

Cei doi au fost reţinuţi şi vor fi prezentaţi, miercuri, instanţei supreme, cu propunerea de arestare preventivă, a mai precizat sursa citată.

Potrivit ordonanţelor de reţinere, la începutul anului 2011, primarul Radu Mazăre a lansat Programul de construire locuinţe modulare grupate în Campusul Social „Henri Coandă”, aprobat prin hotărâre a Consiliului Local al Municipiului Constanţa.

Pe fondul demarării acestui proiect, susţin anchetatorii, Avraham Morgenstern, în calitate de reprezentant al unei societăţi comerciale, a dorit să îşi asigure câştigarea licitaţiei ce urma a fi organizată.

„Astfel, în cursul anului 2011, (Morgenstern – n.r.) i-a remis primarului municipiului Constanţa, Mazăre Radu Ştefan, suma totală de 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câştigarea licitaţiei, ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro). Banii, primiţi în mai multe tranşe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparţinând unor societăţi off shore, conturi deschise la bănci din străinătate, în jurisdicţii cunoscute pentru condiţiile restrictive privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală”, arată DNA.

În schimbul acestor sume de bani, mai susţin procurorii, Mazăre ar fi efectuat o serie de demersuri ce intrau în sarcina atribuţiilor sale de serviciu, cum ar fi iniţierea unor hotărâri de consiliu local, prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achiziţie sau prin care a fost favorizată societatea comercială reprezentată de Morgenstern.

Unele dintre cele mai importante demersuri efectuate de primarul Constanţei, în favoarea firmei respective, au fost cele, prin care, la solicitarea lui Morgenstern, a fost aprobată creşterea valorii contractului de achiziţie cu suma de 3.722.910 lei fără TVA – circa 900.000 de euro, în urma unei hotărâri a consiliului local, iniţiată de Mazăre.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane, a mai precizat DNA.

După emiterea ordonanţei de reţinere, Mazăre a fost scos încătuşat din sediul DNA şi urcat într-o dubă, pentru a fi dus în arest.

„Am construit locuinţe sociale la cel mai mic preţ şi uitaţi ce mi se întâmplă”, a spus primarul, la ieşirea din sediul DNA.

Întrebat dacă dosarul în care a fost reţinut este, în opinia lui, unul politic, el a răspuns afirmativ.

Radu Mazăre a fost adus la sediul central al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de mascaţi, în jurul orei 15.00, el declarând că această acţiune face parte din „sârba procurorilor” şi că era conştient că este cercetat încă din 2005.

Sursa: www.mediafax.ro

Adauga un comentariu

*