Gabriel Vlase: Aderarea României la NATO a marcat împlinirea unei aspirații – revenirea în marea familie a democrațiilor occidentale

1900307_231821297010034_2042363688_oAderarea României la NATO, un act care a întrunit consensul întregii clase politice, a marcat împlinirea unei aspirații- revenirea României în marea familie a democrațiilor occidentale de care a fost despărțită împotriva propriei voințe pentru aproape o jumătate de secol, se arată în declarația Parlamentului României cu ocazia marcării a 10 ani de la aderarea la NATO și a 65 de existență a NATO.

Declarația, care a fost prezentată marți în ședința solemnă a Parlamentului de șeful delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO, Gabriel Vlase, spune că prin aderarea la NATO România și-a realizat un obiectiv strategic de politică externă, aderarea la organizația care garantează pacea și securitatea în spațiul euroatlantic de mai bine de o jumătate de secol.

„Acest act care a întrunit consensul întregii clase politice a marcat împlinirea unei aspirații—revenirea României în marea familie a democrațiilor occidentale de care a fost despărțită împotriva propriei voințe pentru aproape o jumătate de secol. România și toți cetățenii săi beneficiază direct de protecția de securitate a Alianței, de natură să garanteze pe termen lung dezvoltarea democratică și prosperitatea societății românești care a susținut și susține într-o proporție covârșitoare rolul NATO în mediul contemporan de securitate. Semnificația și importanța acestui moment ne apar cu atât mai evidente astăzi, când constatăm că amenințări de securitate pe care le considerăm de mult depășite în spațiul european, cum ar fi anexarea Crimeei de către Rusia prin încălcarea dreptului internațional revin în prim planul actualității. Aceste evoluții îngrijorătoare pe care România le condamnă cu fermitate vin să reconfirme validitatea premiselor care au stat la baza aderării țării noastre la NATO”, a declarat Gabriel Vlase.

Sursa: www.agerpres.ro

Adauga un comentariu

*