Drumul Romaniei de la prima tara ex-comunista care s-a alaturat Parteneriatului pentru Pace la gazduirea de elemente ale scutului anti-racheta

Romania implineste sambata 10 ani de cand a devenit stat membru cu drepturi depline al Aliantei Nord-Atlantice, dupa o prima tentativa nereusita in 1997. Depunerea instrumentului de ratificare la Washington, la 29 martie 2004, a adus Romaniei garantia ca va fi aparata de aliatii din cadrul NATO in cazul unui conflict militar, dar si angajamentul tarii noastre de a lupta in cadrul misiunilor NATO pentru apararea altor state. Anul 2004 a marcat integrarea in NATO a 7 state: Romania, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia si Slovenia. Aderarea la NATO inseamna „asigurarea celor mai puternice garantii de securitate din istoria contemporana a Romaniei” si faptul ca Romania este „parte a celei mai puternice si de succes organizatii politico-militare din istoria contemporana”, potrivit MAE. Ca stat membru al Aliantei Nord-Atlantice, Romania participa din anul 2004 la misiuni si operatiuni NATO, contribuind astfel la promovarea, consolidarea si mentinerea pacii si stabilitatii regionale si globale. In 10 ani de NATO, 40.000 de militari romani au luat parte la misiunile NATO in diverse teatre de operatiuni. Aniversarea primului deceniu ca membru NATO gaseste Romania la granita conflictului ruso-ucrainean ce ameninta stabilitatea si securitatea regiunii, dar si in postura de a gazdui, la baza de la Deveselu, interceptori anti-racheta, element important al arhitecturii sistemului de aparare antiracheta dezvoltat de NATO in Europa.

Romania in 10 ani de NATO:

  • Primul pas spre aderarea la NATO a fost facut in urma cu 20 de ani (26 ianuarie 1994) cand Romania a devenit primul stat ex-comunist care s-a alaturat programului Parteneriatului pentru Pace (PfP), cel mai complex format de cooperare al NATO cu state partenere.
  • Romania a primit invitatia de a adera la NATO in 2002, la summit-ul de la Praga al Aliantei Nord-Atlantice, alaturi de Bulgaria, Slovenia, Slovacia si statele baltice. Invitatia a fost adresata de Lordul George Robertson, secretarul general al NATO la acea vreme.
  • Anul 2004 a marcat integrarea in NATO a 7 state: Romania, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia si Slovenia.
  • Ca stat membru al Aliantei Nord-Atlantice, Romania participa din anul 2004 la misiuni si operatiuni NATO, contribuind astfel la promovarea, consolidarea si mentinerea pacii si stabilitatii regionale si globale.
  • In 10 ani de NATO, 40.000 de militari romani au luat parte la misiunile NATO in diverse teatre de operatiuni, iar „activitatea desfasurata de Armata romana este apreciata pe toate meridianele globului”, declara in urma cu doua zile ministrul Apararii, Mircea Dusa.
  • „Pretul acestor participari se masoara nu doar in resursele materiale alocate, cat mai ales in sacrificiile militarilor romani: 25 de eroi cazuti la datorie sub drapelul patriei si peste 140 eroi raniti si invalizi”, potrivit ministrului Apararii.
  • Costurile misiunilor internationale ale armatei romane in 10 ani de NATO sunt estimate in jurul unui miliard de euro, in conditiile in care bugetul Ministerului Apararii Nationale a fost mai mereu conditionat de economie. Anul acesta MApN primeste 1,42% din PIB, fata de 2% cat ar fi fost necesar, conform standardelor NATO. (sursa: Digi 24)
  • Prima si cea mai importanta misiune la care a participat Romania ca membru NATO este cea din Afganistan. Romania a trimis pana acum in Afganistan peste 24.000 de militari.
  • Alti aproape 10 mii de militari romani au fost mobilizati intre anii 2003 si 2009 pentru mentinerea pacii in Irak, iar pentru misiunile din Bosnia Hertegovina si Kosovo – cateva sute.
  • Trupele romanesti sunt inca prezente in Afganistan si in Kosovo. Romania are peste 1.300 de militari pe aceste fronturi, cei mai multi dintre ei in Afganistan.
  • Militarii americani si ai altor tari NATO se antreneaza la poligoanele puse la dispozitie de Romania. Baza de la Mihail Kogalniceanu va servi drept punct de trecere pentru militarii americani care se vor retrage din Afganistan.
  • Baza de la Deveselu va gazdui interceptori anti-racheta, o componenta a scutului american care include facilitati in Turcia, Polonia sau Marea Mediterana. Baza din judetul Olt va deveni operationala, potrivit calendarului agreat, in 2015. Romania a acceptat instalarea pe teritoriul sau a acestei baze, in cadrul scutului american antiracheta in Europa, in septembrie 2011. Baza ocupa un teren de aproximativ 175 de hectare si in ea vor fi stationati aproximativ 200 de militari si tehnicieni americani. Statele Unite au alocat, in bugetul pe 2014, 80 de milioane de dolari pentru constructiile militare de la baza Deveselu. Potrivit ministrului Apararii, Mircea Dusa, statul roman are misiunea de a realiza lucrari de amenajare, iar partenerii americani de dotare a bazei, care trebuie sa fie operationala din 2015.
  • Romania a dat Aliantei Nord-Atlantice si un adjunct al secretarului general, in persoana lui Sorin Ducaru. De asemenea, purtatorul de cuvant al NATO, Oana Lungescu, s-a nascut in Romania. (sursa: Digi 24)

Summit-ul NATO de la Bucuresti. In perioada 2-4 aprilie 2008, Bucurestiul a gazduit in premiera un summit NATO. Reuniunea la nivel inalt a NATO a dezbatut teme semnificative precum extinderea Aliantei, relatiile sale cu Federatia Rusa si misiunea din Afganistan. 3.000 de oficiali din 49 de tari s-au aflat la Bucuresti pentru a lua parte la lucrarile Consiliului Nord-Atlantic. Printre acestia s-au numarat presedintele american George W. Bush, cancelarul german Angela Merkel, presedintele francez Nikolas Sarkozy, premierul britanic Gordon Brown, presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Duaro Barroso, presedintele rus Vladimir Putin, liderul ucrainean Viktor Iuscenko, premierul italian Romano Prodi, premierul spaniol Jose Rodriguez Zapatero, secretarul general al ONU, Ban-Ki moon. (sursa: Agerpres)

Aderarea Romaniei la NATO – momentele cheie (o cronologie realizata de agentia Mediafax):

Autoritatile romane s-au indreptat, imediat dupa Revolutie, catre NATO, initiind relatii diplomatice in 1990, pentru ca in 1993 presedintele Ion Iliescu sa-i transmita oficial Secretarulului general dorinta Romaniei de a adera, eveniment care va avea loc abia in 2004, dupa un prim esec in 1997.

La 29 martie 2004, Romania a aderat la NATO prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, stat depozitar al Tratatului Aliantei Nord-Atlantice. Depunerea instrumentelor de ratificare a fost urmata, la 2 aprilie 2004, de ceremonia arborarii oficiale a drapelului Romaniei la sediul NATO.

Romania, primul stat din regiune care adera la Parteneriatul pentru Pace

Iulie 1990 – Premierul Petre Roman adreseaza, in scris, Secretarului general al NATO, Manfred Worner, invitatia de a vizita Romania.

Octombrie 1990 – Ambasadorul roman in Belgia este autorizat sa initieze relatii diplomatice cu NATO.

23 octombrie 1990 – Premierul Petre Roman este primit la Cartierul General al NATO de catre Secretarul general, Manfred Worner.

Decembrie 1990 – Secretarul de stat pentru aparare roman viziteaza Cartierul General al NATO de la Bruxelles si se intalneste cu Secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice si cu reprezentatii permanenti militari ai statelor membre.

4 – 5 iulie 1991 – Secretarul general al NATO face o vizita in Romania.

21 august 1991 – Ministrul de Externe, Adrian Nastase, face o vizita la NATO.

Octombrie 1991 – Presedintele Ion Iliescu trimite Secretarului general NATO un mesaj in care afirma disponibilitatea Romaniei de a se angaja intr-o cooperare stransa cu NATO, aceasta fiind singura organizatie capabila, din punct de vedere politic si militar, sa asigure stabilitatea si securitatea noilor democratii europene, aflate intr-o stare incipienta.

25 noiembrie 1991 – Ministrul Apararii Nationale, general-locotenent Nicolae Spiroiu, este primit la NATO.

20 decembrie 1991 – Are loc sesiunea inaugurala a Consiliului de Cooperare Nord-Atlantica, la care participa ministrii de externe si reprezentanti ai celor 16 tari membre NATO si 9 state din centrul si estul Europei. Cu acest prilej, ministrul roman de externe propune intensificarea cooperarii cu NATO.

21 februarie 1992 – Secretarul general al NATO, Manfred Worner, viziteaza Romania si participa la inaugurarea Centrului Euro-Atlantic de la Bucuresti.

1 aprilie 1992 – Ministrii apararii din statele membre NATO se intalnesc cu reprezentantii partenerilor de cooperare pentru identificarea domeniilor de cooperare in probleme de aparare.

17 februarie 1993 – Presedintele Ion Iliescu se intalneste la sediul NATO din Bruxelles cu Secretarul general, Manfred Worner. Este afirmata oficial dorinta Romaniei de aderare la NATO.

1 aprilie 1993 – Este initiat in Romania programul Mil-to-Mil de cooperare in domeniul apararii cu Statele Unite ale Americii, primul de acest tip dezvoltat cu un stat membru NATO si destinat sprijinirii fortelor armate ale Romaniei si imbunatatirii relatiilor militare romano-americane. Este infiintata o echipa de legatura intre US Forces Command Europe (EUCOM) si armata romana.

Octombrie 1993 – Adjunctul secretarului apararii al SUA efectueaza o vizita la Bucuresti si prezinta propunerea americana de stabilire a unui Parteneriat pentru Pace.

10-11 ianuarie 1994 – La summit-ul de la Bruxelles, sefii de stat si de guvern ai Aliantei lanseaza Parteneriatul pentru Pace (Partnership for Peace- – PfP) si, in acelasi timp, invitatia de participare tuturor partenerilor din Consiliul de Cooperare Nord-Atlantica si Conferinta pentru Securitate si Cooperare in Europa. Este publicat documentul cadru al Parteneriatului pentru Pace.

26 ianuarie 1994 – Ministrul de externe, Teodor Melescanu, semneaza la Cartierul General al NATO Documentul-cadru al Parteneriatului pentru Pace. Romania devine astfel primul stat din Europa Centrala si de Est care adera la Parteneriatul pentru Pace.

Primele exercitii si misiuni alaturi de NATO; toate statele din regiune, cu aspiratii la aderarea in 1997

14 Septembrie 1994 – Romania transmite la NATO primul Program Individual de Parteneriat Romania-NATO care include activitatile de cooperare cu Alianta pe anul urmator.

12-16 septembrie 1994 – Romania participa cu un pluton la primul exercitiu NATO/PfP, „Cooperative Bridge 94” la Biedruska, Polonia. Scopul exercitiului il constituie impartasirea experientei in misiuni de mentinere a pacii si imbunatatirea capacitatii de a conduce operatiuni comune de acest tip.

4 noiembrie 1994 – Presedintele Ion Iliescu viziteaza Cartierul General al NATO.

10-15 septembrie 1995 – La Sibiu se desfasoara primul exercitiu NATO/PfP pentru fortele de uscat „Cooperative Determination 95”.

Octombrie 1995 – Romania semneaza „Acordul privind Statutul Fortelor” intre statele membre NATO si statele din cadrul PfP.

28 septembrie 1995 – Se lanseaza la nivelul Aliantei primul studiu privind largirea NATO. Oficialii Aliantei prezinta statelor partenere concluziile acestei prime evaluari.

3 mai 1996 – Secretarul general al NATO, Javier Solana, face o vizita de cateva ore in Romania, punctul terminus al unui turneu care a mai inclus Ucraina, Lituania, Letonia, Estonia, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Slovenia, Albania, Bulgaria.

Scopul declarat al acestui veritabil tur de forta politico-diplomatic a fost clarificarea unor aspecte legate de procesul extinderii Aliantei Nord-Atlantice. In toate statele, secretarul general al NATO a exprimat clar dorinta de largire a Aliantei.

Iunie 1996 – Parlamentul Romaniei adreseaza un apel parlamentelor statelor membre NATO in care solicita sprijin pentru aspiratiile Romaniei de a deveni membru al Aliantei. Apelul subliniaza consensul politic intern asupra acestui obiectiv major al politicii externe romanesti.

19 Decembrie 1996 – Parlamentul Romaniei aproba participarea Romaniei la Forta de Stabilizare (SFOR) in Republica Bosnia-Hertegovina.

4 februarie 1997 – Vizita presedintelui Emil Constantinescu la Cartierul General al NATO si intalnirea cu Secretarul general, Javier Solana.

4 Aprilie 1997 – Parlamentul aproba participarea Romaniei la Forta Multinationala de Protectie in Albania.

Aprilie 1997 – Parlamentul roman adopta, in unanimitate, un mesaj adresat celor 16 membri NATO, solicitand sprijin pentru o decizie favorabila Romaniei, cu prilejul summit-ului de la Madrid.

30 mai 1997 – Intalnirea finala a Consiliului de Cooperare Nord-Atlantica (NACC) si intalnirea inaugurala a Consiliului de Cooperare Euro-Atlantica (EAPC) la Sintra, Portugalia. Ministrii de externe ai NATO si ai tarilor partenere aproba documentul de baza al Consiliului de Cooperare Euro-Atlantica.

9 iunie 1997 – Parlamentul Romaniei aproba participarea la constituirea Rezervei Strategice SFOR.

Romania nu prinde extinderea din ’97, dar peste un an este „podul aerian” al NATO catre Kosovo

8 Iulie 1997 – In cadrul summit-ului NATO de la Madrid, Republica Ceha, Ungaria si Polonia primesc invitatia de a se alatura Aliantei. Comunicatul final confirma continuarea procesului de largire si nominalizeaza Romania printre statele candidate pentru viitoarea largire a Aliantei Nord-Atlantice.

11 iulie 1997 – Presedintele SUA, Bill Clinton, efectueaza „o vizita de consolare” la Bucuresti, dupa ce Romania nu a fost primita in NATO, asa cum spera.

„Pentru toate natiunile care accepta democratia si reformele si doresc sa-si asume responsabilitatile de membru (NATO), reafirm din aceasta piata a libertatii: Usa NATO e deschisa. Va ramane deschisa si va vom ajuta sa treceti prin ea. NATO s-a angajat sa reanalizeze candidaturile in 1999. Romania este unul dintre cei mai seriosi candidati. Daca veti ramane pe acest drum si veti manifesta aceeasi dragoste pentru libertate, pe care o vedem astazi aici cu totii, nu va fi un candidat mai puternic. Ramaneti pe acest drum. Ramaneti pe acest drum. Viitorul va apartine”, a spus Clinton in discursul tinut in Piata Universitatii.

1 septembrie 1997 – Este creat la Bucuresti, cu sprijinul Marii Britanii, Centrul regional de pregatire NATO/PfP, care va fi acreditat la NATO doi ani mai tarziu.

13 noiembrie 1997 – Cea de-a 43-a sesiune a Adunarii Parlamentare a Tratatului Atlanticului de Nord are loc la Bucuresti.

Aprilie 1998 – Secretarul general al NATO, Javier Solana, efectueaza o vizita oficiala in Romania.

Octombrie 1998 – Parlamentul aproba cererea NATO ca avioanele Aliantei sa poata utiliza spatiul aerian al Romaniei pentru posibile operatiuni militare impotriva Iugoslaviei, numai in „situatii exceptionale si de urgenta”, decizie confirmata la 22 aprilie 1999, cand este autorizata deschiderea spatiul aerian pentru operatiunile din Kosovo.

25 aprilie 1999 – In cadrul summitului NATO de la Washington este adoptat Conceptul Strategic al Aliantei si se lanseaza Initiativa NATO in Sud Estul Europei, precum si Planul de Actiune pentru Aderare (MAP) care pune bazele unui mecanism de pregatire si evaluare individuala a tarilor candidate

7 – 8 iulie 1999 – Secretarul general al NATO, Javier Solana, viziteaza, din nou, Romania. Oficialul Aliantei se intalneste cu premierul roman si membri ai Cabinetului.

Octombrie 1999 – Romania transmite la NATO primul Program National Anual de Pregatire pentru integrarea in Alianta, in baza Planului de Actiune lansat la Washington.

10 noiembrie 1999 – Are loc reuniunea Consiliului de Cooperare Euro-Atlantica (EAPC) care lanseaza primul „Plan de Actiune” pentru 2000-2002 pentru cooperarea membrilor NATO cu tarile partenere EAPC.

29 noiembrie 1999 – Parlamentul Romaniei aproba participarea cu forte la KFOR din Kosovo.

10 februarie 2000 – Secretarul general NATO, Lord George Robertson of Port Hellen, efectueaza o vizita in Romania.

Iunie 2000 – Noul Comandant Suprem al Fortelor Aliate din Europa, generalul Joseph Ralston, efectueaza o vizita in Romania.

Septembrie 2000 – Este transmis la NATO Planul National de aderare, din cadrul ciclului II MAP.

24 ianuarie 2001 – Premierul Adrian Nastase se intalneste la sediul NATO cu Lordul Robertson pentru a discuta pregatirea Romaniei aderarea la Alianta.

7 februarie 2001 – Parlamentul Romaniei aproba suplimentarea participarii la KFOR cu un pluton de politie militara si ofiteri si subofiteri de stat major.

12 mai 2001 – Are loc la Bratislava prima reuniune a premierilor tarilor candidate la NATO.

14 mai 2001 – Reuniune a Consiliului Nord-Atlantic in format 19+1 pentru evaluarea stadiului indeplinirii obiectivelor din cadrul PNA ciclul II.

8 – 10 iulie 2001 – Presedintele Ion Iliescu si ministrul de externe, Mircea Geoana, se intalnesc cu Lordul Robertson pentru a discuta largirea NATO si contributia Romaniei la operatiunile Aliantei.

11 septembrie si extinderea istorica a NATO

19 septembrie 2001 – Ca urmare a atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001, Parlamentul Romaniei adopta decizia de participare a tarii, ca aliat de facto al NATO, la lupta impotriva terorismului international cu toate mijloacele, inclusiv cele militare. Romania va asigura acces la spatiul sau aerian, aeroporturi, facilitati terestre si maritime, in cazul in care va exista o cerere NATO in acest sens.

Parlamentul decide si cresterea contributiei Romaniei la SFOR si KFOR.

28 septembrie 2001 – Romania transmite la NATO Planul National de Aderare, din cadrul ciclului III MAP.

15 noiembrie 2001 – Parlamentul Romaniei aproba extinderea participarii la misiunile NATO din Balcani cu capacitati de informatii militare.

4 – 05 octombrie 2001 – Romania, ca membra a grupului Vilnius, participa la summit-ul „Contributii ale noilor democratii la securitatea euro-atlantica”, desfasurat la Sofia.

26 octombrie 2001 – Are loc la Bucuresti Conferinta Donatorilor in cadrul Pactului de Stabilitate.

13 decembrie 2001 – Lordul George Robertson se intalneste, la Bucuresti, cu presedintele Ion Iliescu, premierul Adrian Nastase si cu membri ai Executivului, Parlamentului si reprezentanti ai societatii civile. Discutiile s-au axat pe progresele Romaniei in indeplinirea conditiilor de aderare.

21 decembrie 2001 – Parlamentul Romaniei aproba participarea in cadrul Fortei Internationale de Asistenta de Securitate (ISAF) din Afganistan cu efective de politie militara si ofiteri de stat major.

10 ianuarie 2002 – La a doua adunare a Comitetului Contributorilor la ISAF, la Londra, Romania semneaza Memorandumul de Intelegere pentru constituirea ISAF (International Security Assistance Force).

21 -22 ianuarie 2002 – Comandantul Suprem al Fortelor Aliate din Europa, generalul Joseph Ralston, face o vizita in Romania si evalueaza in mod pozitiv progresul realizat in reforma sectorului militar.

28 ianuarie 2002 – Este dislocat primul contingent romanesc pentru ISAF. Pentru prima oara desfasurarea fortelor in teatru are loc cu utilizarea capacitatilor proprii de transport.

Ambasadorii tarilor membre NATO se intalnesc la Bucuresti. Premierul Adrian Nastase prezinta pregatirile Romaniei pentru aderarea la NATO.

29 ianuarie 2002 – Consiliul Suprem de Aparare a Tarii evalueaza primul Plan de Actiune al Guvernului pentru promovarea candidaturii Romaniei la NATO, care incorporeaza si obiectivele din cadrul PNA.

8 martie 2002 – Reuniunea ministrilor de externe din statele Grupului Vilnius are loc la Skopje.

26 martie 2002 – Intalnirea „Primavara noilor aliati” de la Bucuresti la care participa premierii celor 10 tari care aspira la obtinerea statutului de membru NATO si care reafirma solidaritatea tarilor candidate la aderare.

16 aprilie 2002 – Intalnirea Consiliului Nord-Atlantic cu Romania in format 19+1 de la Bruxelles are ca scop evaluarea pregatirii tarii noastre pemtru aderare. Au fost analizate ultimele progrese ale Romaniei in indeplinirea obiectivelor Planului National Anual de Aderare, ciclul III.

25 aprilie 2002 – Presedintele Ion Iliescu are o intrevedere cu Secretatul general al NATO, Lordul George Robertson, la Bruxelles.

30 aprilie 2002 – Parlamentul aproba participarea in cadrul Coalitiei Internationale de combatere a terorismului la Operatiunea Enduring Freedom condusa de SUA in Afganistan.

14 -16 mai 2002 – Are loc reuniunea ministeriala a Consiliului Parteneriatului Euro-Atlantic de la Reykjavik cu participarea ministrilor de externe din statele membre NATO si partenere. In marja reuniunii are loc o intalnire a Grupului Vilnius cu secretarul SUA, Collin Powell.

25 iunie 2002 – Incepe dislocarea primului contingent romanesc in Operatiunea Enduring Freedom.

Septembrie 2002 – Romania transmite la NATO Planul National de Aderare, ciclul IV MAP.

21 noiembrie 2002 – Romania este invitata, alaturi de alte sase state candidate, sa inceapa convorbirile de aderare, in cadrul summit-ului NATO de la Praga, intr-o decizie istorica de extindere a Aliantei Nord-Atlantice cu sapte tari din fostul bloc comunist.

„Shoulder to shoulder” cu americanii, pe front si sub curcubeul de la Bucuresti

23 noiembrie 2002 – La doua zile de la decizia istorica de la Praga, presedintele SUA, George W. Bush, viziteaza Romania.

In Piata Revolutiei din Bucuresti, Bush a promis ca NATO va fi „umar la umar” cu Romania in cazul in care va fi amenintata sau atacata. El si-a inceput discursul spunand „Salut” in limba romana. Presedintele american a privit de mai multe ori catre curcubeul care a aparut pe cer spunand ca „Dumnezeu zambeste astazi”.

13 decembrie 2002 si 09 ianuarie 2003 – Se desfasoara, la Bruxelles, cele doua runde ale convorbirilor de aderare a Romaniei la NATO. In cadrul acestor negocieri, Romania isi asuma obligatiile derivate din aderarea la Tratatul Atlanticului de Nord: sprijinirea consensului la nivel aliat, promovarea pacii si stabilitatii, contributia cu forte la intregul spectru de operatiuni al NATO. De asemenea, Bucurestiul isi asuma contributia la bugetul civil si bugetul militar al Aliantei, inclusiv la bugetul pentru Programul de Investitii de Securitate al NATO (NSIP).

27 – 29 ianuarie 2003 – Echipele de experti NATO in probleme de aparare, securitate si economice s-au aflat in vizita in Romania.

18 februarie 2003 – Are loc, la Bruxelles, reuniunea SPC(R) + Romania in cadrul careia se analizeaza Calendarul national pentru reforma, document de baza in pregatirea integrarii in NATO.

3 martie 2003 – Secretarul general al NATO, Lordul George Robertson, efectueaza o vizita in Romania.

12 martie 2003 – Romania disloca o companie NBC in Kuwait in sprijinul interventiei Coalitiei Internationale de lupta impotriva terorismului in Irak.

21 martie 2003 – Romania inainteaza printr-o scrisoare oficiala adresata Secretarului general NATO Calendarul national pentru reforma. Este confirmata vointa si capacitatea Romaniei de a indeplini obligatiile si angajamentele de a deveni membru cu drepturi depline al NATO.

26 martie 2003 – Are loc, la Bruxelles, Ceremonia oficiala de semnare a Protocoalelor de Aderare ale statelor invitate la Praga.

Aprilie 2003 – Parlamentul Romaniei aproba participarea la constituirea Echipelor de Reconstructie Provinciala din Afganistan.

Mai 2003 – Parlamentul Romaniei aproba participarea cu forte la procesul de constituire si instruire a Armatei afgane.

4 – 5 mai 2003 – Are loc, la Snagov, reuniunea informala a primilor ministri din cele sapte state invitate sa adere la NATO.

7 mai 2003 – Reuniunea Consiliului Nord-Atlantic + 7 de la Bruxelles.

7 – 8 mai 2003 – Vizita in SUA a celor sapte ministri ai afacerilor externe din tarile invitate sa adere la NATO, cu ocazia votului din Senat asupra rezolutiei de ratificare a Protocolului de aderare

8 mai 2003 – Ratificarea protocoalelor de aderare de catre Congresul SUA.

19 mai 2003 – Vizita adjunctului secretarului apararii al SUA, Paul Wolfowitz, in Romania. Sunt abordate problematica procesului de stabilizare si reconstructie in Irak si aderarea Romaniei la NATO.

20 – 22 mai 2003 – Reuniunea la nivelul presedintilor parlamentelor din statele membre ale Grupului Vilnius si din tarile membre NATO.

12 – 13 iunie 2003 – Reuniunea ministeriala la nivel de ministri ai apararii, la Bruxelles.

15 iunie 2003 – Este dislocat contingentul romanesc participant la procesul de constituire si instruire a fortelor armate afgane.

Iunie 2003 – Parlamentul Romaniei aproba participarea cu forte la faza a patra de stabilizare si reconstructie din Irak cu un batalion de infanterie si subunitati de geniu, politie militara si ofiteri de stat major. In aceeasi luna, Parlamentul aproba suplimentarea fortelor cu formatiuni de informatii si avioane fara pilot.

Iunie 2003 – NATO decide deschiderea majoritatii comitetelor si grupurilor de lucru pentru participarea statelor invitate la aderare.

16 iulie – 8 august 2003 – Sunt dislocate contingentele romanesti in Irak.

25 iulie 2003 – Ceremonia de predare-primire a presedintiei Comitetului de Coordonare a Procesului Reuniunilor Ministrilor Apararii din Sud-Estul Europei (SEDM-CC) si a Comitetului Director Politico-Militar (PMSC) al Fortei Multinationale de Pace din Sud-Estul Europei (MPFSEE) si comenzii brigazii multinationale SEEBRIG si de mutare la Constanta a Cartierului General al SEEBRIG. La acest eveniment, a participat amiralul Gregory Johnson, comandantul flancului sudic al NATO, AFSOUTH.

4 – 5 august 2003 – Vizita oficiala in Romania a Comandantului Suprem al Fortelor Aliate din Europa, generalul James L. Jones.

8 – 9 octombrie 2003 – Reuniunea informala a ministrilor apararii din statele membre si invitate de la Colorado Springs. Se desfasoara exercitiul – seminar „Dynamic Response” cu evaluarea modului de luare a deciziei la nivelul ministrilor apararii in dislocarea rapida de forte ca raspuns la o amenintare la adresa securitatii colective a NATO.

Octombrie 2003 – Parlamentul Romaniei aproba suplimentarea participarii in Irak cu o echipa de medici si ofiteri si subofiteri de stat major.

20 – 22 octombrie 2003 – Primele consultari oficiale cu NATO privind oferta de forte pe baza dezvoltarii Propunerilor de Forte ale Romaniei marcheaza debutul implicarii efective a tarii noastre in procesul de planificare al Aliantei. Romania isi asuma cu acest prilej o contributie detaliata si dezvoltata pana in 2012.

Noiembrie 2003 – Este transmis la NATO Planul National de aderare, din cadrul ciclului V si ultimul al MAP.

18 noiembrie 2003 – Reuniunea SPC(R) cu Romania, ultima de acest tip la care tara noastra are calitatea de stat invitat. In acest context se discuta progresele realizate in plan national pentru indeplinirea obiectivelor din Calendarul de Reforma si Planul National de Aderare, ciclul al 5-lea.

1- 2 decembrie 2003 – Desfasurarea reuniunii Consiliului Nord-Atlantic la Bruxelles la nivel de ministri ai apararii. Ministrii apararii din statele membre NATO adopta noua Directiva Ministeriala a Aliantei care stabileste nivelul de ambitie si misiunile prognozate ale NATO. Ministrii apararii din statele invitate participa pentru prima oara la acest proces ca observatori.

Ianuarie – februarie 2004 – Se desfasoara rotirea contingentelor nationale dislocate in Irak si Afganistan. Primul batalion participant la Enduring Freedom („Scorpionii rosii”) este dislocat pentru a inlocui contingentul romanesc din sectorul britanic din Irak.

26 februarie 2004 – Parlamentul Romaniei adopta in sedinta solemna a a Camerei Deputatilor si Senatului Legea de aderare a Romaniei la Tratatul Atlanticului de Nord.

27 februarie 2004 – Comitetul de Coordonare al Consiliului Nord-Atlantic transmite acceptul natiunilor pentru desfasurarea urmatoarei reuniuni informale a ministrilor apararii din statele membre NATO in Romania, la Brasov, in perioada 13-14 octombrie 2004.

1 martie 2004 – Presedintele Ion Iliescu promulga Legea nr. 22/2004 de aderare a Romaniei la Tratatul Atlanticului de Nord.

Secretarul general al NATO transmite scrisoarea oficiala, in numele statelor parte la Tratatul Atlanticului de Nord, continand invitatia de aderare a Romaniei la Tratat.

2 martie 2004 – Hotararea Parlamentului nr. 1 / 2004 suplimenteaza participarea in Afganistan cu 9 militari pentru Echipa de Reconstructie din Kunduz si un pluton de informatii pentru ISAF.

4 martie 2004 – Presedintele Ion Iliescu a semnat instrumentele de aderare a Romaniei la Tratatul Atlanticului de Nord.

29 martie 2004 – Premierul Adrian Nastase a depus instrumentele de aderare a Romaniei la Tratatul Atlanticului de Nord, la Washington.

2 aprilie 2004 – Ceremonia inaltarii drapelelor de stat la Cartierul General al NATO, Bruxelles, si reuniunea informala a ministrilor de externe ai statelor membre NATO.

Adauga un comentariu

*