Iti plac alimentele picante, iata cateva benefiicii ale acestora!

Alimentele picante sunt apreciate peste tot în lume datorită aromelor irezistibile chiar dacă îţi pot da arsuri stomacale, studiile au arătat ca acestea au efecte pozitive asupra sănătătii dacă sunt consumate cu moderaţie.120

Ardeiul iute face parte din familia capsicum şi este cunoscut sub denumirea de capsicum annuum. El ajută la stimularea metabolismului, prin acţiunea pe care o are asupra structurii venoase.

Ajută la pierderea în greutate

Ardeiul iute conţine capsaicină care accelerează metabolismul şi ajută organismul să ardă mai rapid caloriile. Mai mult, studiile au arătat că persoanele care consumă mâncare picantă se rezumă la porţii mai mici, iar asta înseamnă un număr de calorii mai mic.

Sănătatea inimii

Ardeii iuţi ajută la îmbunătăţirea sănătăţii inimii, având capacitatea stimula distrugerea cheagurile de sânge şi luptă împotriva inflamaţiilor care cresc riscul bolilor de inimă.

Îmbunătăţirea circulaţiei

Alimentele picante sunt bogate în vitaminele A şi C, care contribuie la întărirea pereţilor vaselor de sânge.

Proprietăţi anticancerigene

Multe studii au arătat că un consum regulat de ardei iute şi curry scade riscul de cancer. În anumite cazuri, capsaicina încetineşte creşterea celulelor canceroase, ba chiar le face să dispară fără a le afecta pe cele sănătoase din din jur.

Îmbunătăţesc digestia

Mâncarea picantă creşte secreţia de acid hidrocloric din stomacul tău, iar, în mod special, capsaicina ajută la uciderea bacteriilor precum Helicobacter Pylori. Totuşi, dacă ai un stomac sensibil, trebuie să ai grijă şi, eventual, să iei un medicament antiacid.

Combate inflamația

Ardeiul iute conţine capsaicină, care încălzeşte corpul şi este un inhibitor puternic al substanţei P, o neuropeptidă asociată cu procesele inflamatorii. Cu cât este mai iute un ardei, cu atât aconţine mai multă capsaicină. În prezent se studiază efectele capsaicinei ca tratament pentru tulburările fibrelor nervoase senzoriale, inclusiv dureri asociate cu artrita, psoriazis şi neuropatie diabetică.

Îmbunătăţesc starea de spirit

Ardeii iuţi cresc nivelul de endorfine şi serotonină care ne dau o stare de bine şi au capacitatea de a alunga depresia şi stresul.

ardeiul_iuteRespiraţie uşoară

Ardeii acţionează ca un expectorant şi pot fi de ajutor persoanelor cu astm, bronşită cronică, emfizem, sinuzită şi alte probleme respiratorii.

Stimulează imunitatea

Ardeiul iute de culoare roşu aprins are un conţinut ridicat de betacaroten sau provitamina A. Două linguriţe de ardei iute pisat, furnizează 47% din valoarea zilnică de vitamina A, cu rol important în lupta anti-infecţie şi esenţială pentru sănătatea ţesuturilor epiteliale, inclusiv membranele mucoase care acoperă pasajele nazale, plămânii, tractul intestinal şi cel urinar. De asemenea, vitamina A este prima linie de apărare împotriva agenţilor patogeni, invadatori.

 

Adauga un comentariu

*