Acorduri Romania-China pentru parc tehnologic, colaborare in energie

Romania si China au semnat, luni, acorduri de colaborare pentru infiintarea in comun a unui parc tehnologic si reluarea exportului de bovine pentru reproductie si carne de porc catre China, dar si mai multe documente de colaborare in energie, inclusiv in domeniul nuclear si termoelectric.Shaking hands

Astfel, conducerea Nuclearelectrica au semnat cu presedintele companiei China General Nuclear Power Corporation (CGN) o scrisoare de intentie pentru colaborare, directorului Complexului Energetic Oltenia a incheiat cu presedintele companiei China Huadian Corporation un acord de intentie de cooperare pentru realizarea proiectului termoelectric de la Rovinari, directorul Complexului Energetic Hunedoara a parafat cu presedintele companiei China National Electric Engineering o intelegere pentru reabilitarea grupurilor 3 si 4 de la centrala termoelectrica Deva, iar directorul companiei de proiect pentru constructia hidrocentralei Tarnita-Lapustesti (judetul

Cluj) a semnat o scrisoare de confort in acest sens cu vicepresedintele executiv al Sinohydro Corporation.

Departamentul pentru Energie si Administratia Nationala din China pentru Energie au incheiat un memorandum de intelegere pentru cooperare in domeniul proiectelor nucleare.

Tot la Guvern a fost semnat si un acord pentru investitii in centrale eoliene si echipamente de export intre Romanian Paunescu Corporation, condusa de Bobby Paunescu, si Mingyang Wind Power Group, scrie Mediafax.

A fost semnat si memorandumul de intelegere pentru sprijinirea companiei de telecomunicatii Huawei Technologies in vederea infiintarii unui centru regional la Bucuresti.

Reprezentantii guvernelor roman si chinez au convenit si un program cultural pentru perioada 2013 – 2016, un acord de infiintare si functionare a Institutului Cultural Roman de la Beijing si a Centrului Cultural Chinez de la Bucuresti si un memorandum de intelegere privind promovarea cooperarii investitionale.

Prim-ministrul chinez, Li Keqiang, a ajuns la Bucuresti, pentru prima vizita in Romania a unui premier al Chinei dupa 19 ani, impreuna cu o importanta delegatie de oameni de afaceri.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Comertului de la Beijing, schimburile comerciale intre China si Romania s-au ridicat la 3,27 miliarde de dolari in primele 10 luni din acest an.

Exporturile romanesti in China au crescut de la 360 de milioane de dolari in 2008 la aproape 1 miliard de dolari anul trecut.

Investitiile chineze in Romania sunt in valoare de 160 de milioane de dolari, in timp ce investitiile romanesti in China sunt de 280 de milioane de dolari.

Sursa: Mediafax

Adauga un comentariu

*